Leren mediteren in Nederland

Je wil graag leren mediteren. Misschien om gezondheidsredenen, misschien omdat je graag je yoga-beoefening wil verdiepen. Misschien wil je graag doordachter reageren, stress je teveel of wil je beter focussen. Misschien deel je de visie van Samgaia en wil je door middel van meditatie naar een hoger bewustzijn komen. Wat de reden ook is, je hebt waarschijnlijk een hoop vragen: wat is meditatie? Hoe begin ik? Wat zijn de basics?

Om maar meteen één misverstand uit de wereld te helpen: je problemen verdwijnen niet door te mediteren. Verandering en onzekerheid horen bij het leven. Dat blijft zo. Meditatie zorgt ervoor dat je daar (veel) beter mee om kan gaan, dat je de rust kan bewaren in die chaos. Het lost je problemen niet op, maar het zorgt er wel voor dat je beter om kan gaan met de uitdagingen waar je tegenaan loopt. 

Hoe moet je mediteren?

Het tweede veel voorkomende misverstand: als je net hebt geleerd te mediteren, word je niet ineens de volgende ochtend verlicht wakker. Waarschijnlijk ook niet als je al een tijdje mediteert. Tijdens het mediteren train je je geest. Bewust aanwezig zijn in het moment is een vaardigheid die je kan oefenen. Alle beetjes helpen, en als het goed is merk je al snel dat je vooruit gaat – maar dat is iets anders dan dat je ineens een boeddha bent. Ze zeggen weleens dat het 10.000 uur kost om een vaardigheid echt onder de knie te krijgen. Dat is met meditatie niet anders. 

Of het echt 10.000 uur kost zal vast per persoon verschillen, maar het is belangrijk te begrijpen dat er geen shortcuts zijn. Hoe meer je oefent, hoe verder je komt. Discipline en doorzettingsvermogen zijn het allerbelangrijkst. Meditatie is niet altijd comfortabel. Je vindt het hoogstwaarschijnlijk niet altijd leuk om te zien wat er in je eigen geest gebeurt. Maar iedereen kan het, en het is zeer de moeite waard. 

Als je je eigen geest leert kennen, laat je je minder meeslepen door de (nu nog onbewuste) wensen en verwachtingen die zich daar genesteld hebben. Je stresst minder, slaapt beter, voelt je gezonder. De lijst met positieve effecten is – ook volgens onderzoek – indrukwekkend lang.

Hoe werkt meditatie?

Die positieve effecten zijn het gevolg van het feit dat je steeds meer inzicht krijgt in je eigen gedachteproces en je eigen illusies. Illusies houden we er allemaal op na. We geloven deep down dat we 80 worden, dat de zon ook morgen weer opkomt, dat onze geliefde voor altijd bij ons blijft, dat we al weten wat de ander wil zeggen voordat het gezegd is. Of dat alles altijd mis gaat, dat we geen geluk verdienen, verzin het maar. Maar feit is dat dit angsten of wensgedachten zijn. Soms komen ze uit, maar soms ook niet. 

De werkelijkheid komt niet altijd overeen met wat we willen of verwachten. Die onverwachte werkelijkheid ontkennen is heel menselijk, maar brengt ook een hoop teleurstelling, verdriet en stress met zich mee. De waarheid onder ogen zien, met al haar mooie en minder mooie kanten, maakt het stukken makkelijker om goed om te gaan met wat het leven te bieden heeft. 

Dat vereist wel dat je zoveel mogelijk volledig aanwezig bent in het moment. Dat je ziet wat er nu echt is – in plaats van dat wat je wil, of dat waar je bang voor bent. De waarheid die bloot komt te liggen doordat je je daar bewuster van wordt, geeft je steeds meer inzicht in je gedachten en illusies. Hierdoor word je ’intelligenter’, kan je logischer denken en maak je betere keuzes. 

Hoe leer ik meditatie?

Wat betreft de praktische zaken: doe wat jij moet doen om je geest goed te trainen. Het is verstandig er een vaste gewoonte op na te houden, om ervoor te zorgen dat je genoeg tijd vrijmaakt om te mediteren. Hoe die gewoonte er precies uitziet, verschilt per persoon. Veel mensen mediteren het liefst ’s ochtends. Vrijwel iedereen is erbij gebaat om vast te houden aan een vast tijdstip. De kleermakerszit wordt – hoe cliché ook – best vaak gebruikt. Als dat voor jou ook allemaal werkt, is dat helemaal goed. 

Maar als jij beter kan focussen terwijl je ’s avonds laat ondersteboven aan een boom hangt, is dat ook prima. Er bestaat wat dat betreft geen goed of fout. Je kan binnen of buiten mediteren, 10 minuten of drie uur. Je kan een loopmeditatie doen, een bodyscan, of zittend focussen op een kaarsvlam. Als het voor jou – op dit moment – maar werkt. 

Mediteren in de praktijk

Het mediteren zelf is eigenlijk vrij simpel. Ga zitten, doe je ogen dicht, en focus. Focus bijvoorbeeld op je ademhaling en laat je geest doen wat hij doet. Observeer. Laat je oordelen even achterwege. Leer jezelf kennen. Meditatie is nou net één van die bezigheden waarbij je niets hoeft te bereiken. Je laat de informatie over jezelf en de werkelijkheid waarin je leeft gewoon naar je toe komen. Meer is het niet. 

Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. De wens om te leren mediteren is iets anders dan daadwerkelijk mediteren. Lopen of fietsen is ook niet ingewikkeld, maar toch duurde het even voordat je niet meer de bosjes in reed. Het uitleggen duurt niet zo lang, maar je moet het doen. Je moet oefenen, oefenen, oefenen. Of dat tien minuten of een uur per dag is, is aan jou. Maar elke minuut is er één. Er zijn meerdere vormen van meditatie, welke bij jou past kun je hier checken! 

Waarom nu leren te mediteren? 

Al honderden jaren wordt de mensheid verteld wat waarheid is. Door middel van religie en andere overtuigingen heeft men zich allerlei informatie laten aanleren. Dit heeft de wil naar waarheidsvinding weggenomen. Momenteel gebeurt hetzelfde, alleen dan door de (social) media, influencers, bloggers, merken, bedrijven en zelfs politici. Alle on- en offline informatie wordt voor waar aangenomen, we zijn geneigd hier achteraan te lopen. 

Virtuele realiteit kan ons gedrag beïnvloeden als we ons daar niet bewust van zijn en mentaal tegen wapenen. Het is belangrijk alert te zijn en een mindset te ontwikkelen die is opgewassen tegen informatie van zowel binnen- als buitenaf. Met buitenaf bedoelen we (social) media, binnen af; het gebabbel in je hoofd. Door te mediteren neem je dit gebabbel in je hoofd weg. Hierdoor kan je fris en vragend naar alles wat er op je afkomt aankijken zonder het voor waarheid of vanzelfsprekend aan te nemen. 

Mediteren met ervaringsdeskundigen

Voordat je echt aan mediteren begint, is het in ieder geval goed om je er wat verder in te verdiepen, zodat je weet wat je tegen kan komen. Hoe werkt de geest? Hoe werkt het medicatieproces? Welke oefeningen zijn al uitgebreid door anderen uitgeprobeerd en werken vaak goed? Mediteren doet de mens al duizenden jaren, dus er is veel over te vinden. Het is zeker geen overbodige luxe om in de beginnersfase wat ondersteuning te krijgen (en daarna eigenlijk ook niet). 

Waar kan ik mediteren in Nederland

Samgaia gelooft dat meditatie een belangrijk hulpmiddel is om meer bewustzijn te ontwikkelen, en dat het belangrijk is om de kennis daarover bij elkaar te brengen. Er zijn in Nederland inmiddels veel yogascholen en -centra te vinden waar ze je graag op weg helpen. Dus kijk gerust even verder, en neem contact op met een centrum bij jou in de buurt. Dan kan je nu eindelijk beginnen aan de belangrijkste weg die je ooit af zal leggen.

We hebben een overzicht gemaakt, per provincie, waar jij allemaal een meditatieles of cursus kan volgen: