Meditatie-oefeningen

Je begrijpt inmiddels dat mediteren zinvol is. Je hebt het misschien van anderen gehoord, of zelf al aan den lijve ondervonden. Je weet in ieder geval dat het veel oplevert om te mediteren. Je wordt er op alle vlakken een gezonder en fijner mens van. Daardoor ben je beter in staat te doen wat goed is voor jou, maar ook voor de wereld om je heen. Maar hoe zorg je dat je het goed aanpakt?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat mediteren een vaardigheid is. Zoals met alles in het leven, moet je meters maken om er goed in te worden. Je traint je geest. Dat is niet in één dag gebeurd. Als je verwacht dat je na drie keer mediteren al twee uur met een compleet rustige geest op een kussentje kan zitten, kom je bedrogen uit. Je werkt naar dat moment toe. 

Meditatie: een oefening in aandacht

Er zijn onvoorstelbaar veel meditatie-oefeningen te vinden. Iedereen heeft zo zijn of haar voorkeuren. Welke oefeningen voor jou zinvol zijn, ligt aan de situatie waar je je in bevindt. Kan jij je aandacht beter vasthouden als je beweegt? Of juist niet? Heb je het nodig om eerst te ontspannen, voordat je ergens met je aandacht bij kan zijn?

Uiteindelijk is het doel van alle oefeningen je bewustzijn te trainen. Zodat je altijd en overal met volledige aandacht bewust kan zien wat er op dat moment gebeurd. Hoe beter dat bewustzijn getraind is, hoe beter jij je voelt. Maar er zijn vele wegen naar Rome – de juiste weg voor jou is in feite ook een oefening in bewust aanwezig zijn in dit moment. Wat heb jij nu nodig om met je aandacht hier te kunnen zijn?

Mediteren oefenen

Geleide meditaties

Als je bijvoorbeeld voelt dat je geest eerst tot rust moet komen voordat je kan beginnen aan een concentratie-meditatie, is een geleide meditatie waarschijnlijk een goed begin. Je kan je dan laten meevoeren. Door geleid te mediteren kom je tot rust, waarna je waarschijnlijk beter in staat bent je concentratie te trainen. 

Er is online veel te vinden op het gebied van geleide meditaties, maar nog prettiger is het om dat bij een yogaschool of meditatiecentrum in de buurt te doen. Je hebt dan persoonlijk contact met anderen die zich inzetten voor hetzelfde als jij. Je docent kan je dan helpen de basistechnieken goed onder de knie te krijgen, en helpt je je eigen inzichten naar een hoger niveau te tillen. 

Bewegende meditaties

Yoga is sowieso een uitstekende meditatie-oefening. Als je yoga beoefent, oefen je voortdurend met je aandacht in het moment te zijn. De yoga oefeningen kan je alleen goed uitvoeren als je je bewust bent van je lichaam en je ademhaling – anders is het geen yoga, maar een gym oefening. 

Ook de loopmeditatie is een bekende meditatie-oefening. Ook in dat geval train je om met je volledige aandacht bij je lichaam te zijn. Je focust op elke beweging die je nu, in dit moment maakt. 

Concentratie-meditaties

Een andere techniek die veel gebruikt wordt is de meditatie waarbij je focust op de ademhaling. Omdat je zeker als beginner makkelijk afgeleid wordt, is het handig om daarbij een centraal punt te kiezen waar je je op concentreert. Je telt bijvoorbeeld elke ademhaling, totdat je bij tien bent. Daarna begin je weer bij nul. 

Er zijn meerdere technieken van mediteren, klik hier om te ontdekken welke dit zijn! 

Uitvoering van de meditatie-oefeningen

Het is niet erg als je afdwaalt. Zodra je merkt dat dat gebeurt, breng je je aandacht weer terug en ga je weer verder waar je gebleven was. Of begin je opnieuw. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat het helemaal vanzelf gaat. Dat je zo getraind bent in het moment te zijn, dat je vanzelf, voortdurend hier bent. 

Naarmate de conditie van je geest verbetert, kom je er ook achter dat meditatie niet per se gaat over dat ene moment op het kussentje, maar over alles wat je doet. Dan kan je ook mediteren in de rij in de supermarkt, midden op Amsterdam Centraal, of tijdens het tandenpoetsen. 

Uiteindelijk is het doel dat het je geen enkele moeite meer kost om je te concentreren op wat er nu is. Maar vergeet niet: als je afdwaalt, ben je daar gewoon nog niet. Dat is niet erg. Dat is waarom je dit doet. Je oefent gewoon net zo lang door totdat je daar wel bent. 

Meditatie-oefeningen leren

Wat wel belangrijk is, is discipline. Net zoals je niet af kan vallen als je elke dag rommel eet, kom je niet vooruit als je nooit mediteert. Je moet er regelmatig ruimte voor maken – net zoals je dat voor gezond eten, goed bewegen en genoeg slapen moet doen. 

Zorg dat de meditatie-oefeningen passen bij jou, op dit moment. Uiteindelijk ben jij de enige die kan onderzoeken welke aanpak dat is. Als iemand je begeleidt in dat proces kunnen ze je dus ook niet op basis van autoriteit vertellen wat het is dat jij nu moet doen. Als het concentreren op een kaars je beter afgaat dan het concentreren op je ademhaling is dat ook goed. Zolang je het bewustzijn maar traint. 

Begeleiding in dat proces is dan ook vooral waardevol omdat de ervaring gedeeld wordt. Het zorgt ervoor dat je niet vastloopt, omdat je in je eentje het wiel probeert uit te vinden. Wil je meer leren over de verschillende meditatie-oefeningen die er zijn? Bezoek dan een yoga- of meditatiecentrum bij jou in de buurt.