Afvallen met meditatie

Je komt een vriendin tegen die tientallen kilo’s is afgevallen. Op een gezonde manier. Zij blij, jij blij. Maar je wil natuurlijk wel weten hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen. Je weet hoe moeilijk dat is. Hoe is dat haar gelukt? Wat doet zij anders dan jij? 

Je vriendin heeft een strategie bedacht die bij haar past, op dit moment. Ze luistert naar zichzelf. Ze kan kiezen het anders te doen, omdat ze weet wat het is dat ze nodig heeft. Dat gaat verder dan alleen een zak chips laten staan, of vaker een stuk wandelen. 

Net als alles in de wereld, verandert het lichaam en de geest voortdurend. Dat geldt ook voor haar lichaam en geest. Om te weten wat ze nodig heeft, moet ze dus regelmatig ruimte maken daarnaar te luisteren in de vorm van meditatie. Als ze dat niet doet, gaat het gegarandeerd op een gegeven moment weer mis.

Afvallen: hoe werkt het? 

De cellen waaruit jij bestaat vernieuwen, vermenigvuldigen en sterven voortdurend. Het valt niet altijd op, maar elke dag heb je een ander lijf. Elk moment is anders. De boterham die je net gegeten hebt, is nu geen boterham meer. Die is nu een onderdeel van jou. En over een tijdje niet meer. 

Ook je geest ontwikkelt zichzelf na elke nieuwe ervaring. Wie jij nu bent, was je acht jaar geleden niet. Alles verandert. Die veranderingen gaan al dan niet de goede kant op. Als je daar meer controle over wil hebben, zijn meditatieoefeningen heel zinvol. Door te mediteren leer je wat je nodig hebt om zelf te kiezen welke kant je op gaat. Er zijn verschillende vormen van meditatie die je hierbij helpen. Het ligt aan jou welke vorm het beste bij jou past.

Om een fijn, gezond en rustgevend leven te leiden, is het belangrijk dat je je voortdurend bewust bent van waar je nu bent. Wat nu je vertrekpunt is. Dat is met afvallen niet anders. Als je mediteert, leer je om even niet te oordelen, maar te luisteren. 

Veroordelende gedachten zijn niet anders dan wensgedachten. Ze geven aan dat je niet gelukkig bent met de weg die je nu bewandelt. In die zin kunnen ze heel nuttig zijn. Ze hebben een signaalfunctie. Maar meer dan dat zijn ze niet. Uiteindelijk val je niet af van gedachten over wat je wilt, of niet wilt. Je valt af door bewust andere keuzes te maken. 

Hoe kan meditatie je helpen afvallen?

Je kan alleen bewust andere keuzes maken, als je accepteert waar je nu bent. Dan kan je zelf richting geven aan de verandering. Als je bewust afvalt, doe je wat op dit moment goed is voor jou. Misschien is dat hardlopen of misschien is dit wel het beoefenen van yoga. Misschien is dat uit een situatie stappen die mentaal niet gezond is voor jou.

Doelen stellen is mooi, maar als je niet jezelf onderzoekt, heb je geen idee waar je moet beginnen. Of hoe je daar moet komen. Wat beweegt jou vandaag? Wat heb jij nu nodig? Om die vragen te beantwoorden is het belangrijk dat je regelmatig mediteert. Dankzij de meditatie-oefeningen word je je bewust van waar je nu bent. Je leert eerlijk en onbevooroordeeld naar jezelf te kijken. 

Dat deel kost inzet en discipline, maar daarna wijst de weg zichzelf.