Burn-out

Een burn-out wordt vastgesteld bij mensen die langdurig onder stress hebben geleefd. Een veelgehoorde klacht is dat je geest en je lijf tot vrijwel niets meer in staat lijken te zijn. Een burn-out voel je in lichaam, hart en geest. Voordat je daar bent zijn er dan ook vele signalen: 

Lichamelijke signalen van een burn-out

Het hoofd: stemmingswisselingen, agressie, depressie, irritatie, gebrek aan energie, concentratieproblemen of paniekaanvallen.

De huid: acne, psoriasis, eczeem of dermatitis.

Het hart: verhoogde bloeddruk, versnelde hartslag, verhoogd risico op een hartaanval of beroerte of een verhoogd cholesterolgehalte.

De maag: een maagzweer, reflux, ontstekingen, voedselintoleranties of misselijkheid. 

De ingewanden: verslechterde opname van voedingsstoffen en afgifte van enzymen, verhoogd risico op darmziekten, prikkelbaar darmsyndroom of toe- of afname van gewicht. 

De alvleesklier: insuline resistentie, verhoogd risico op diabetes, overgewicht of aantasting van de aderen.

Het immuunsysteem: verzwakt immuunsysteem, langere hersteltijd na ziekte of ontstekingen.

Gewrichten en spieren: pijn, ontstekingen en spanning in gewrichten en spieren, botontkalking (osteoporose) of een gevoel van beklemming in schouders en rug.  

Herstellen van een burn-out 

Natuurlijk voorkom je het liefst dat je in een burn-out terecht komt. En als je er eenmaal in zit, wil je er zo snel mogelijk weer uit. Dat is heel logisch. Maar heb geduld met jezelf. Je hebt jezelf lang overbelast. Het duurt dus ook even voordat je dat hebt hersteld. 

Dat betekent niet dat je niets moet doen. Het is belangrijk dat je er bewust voor kiest te leren op een andere manier met jezelf om te gaan. Je hebt gewoontes en patronen aangeleerd die niet goed voor je zijn, waarschijnlijk al heel lang geleden. Je moet nu dus nieuwe gewoontes aanleren. En zorgen dat die een onderdeel van jou worden. Dat kost tijd. 

Meditatie tegen een burn-out

Als je in een burn-out zit, ben je niet alleen. De cijfers laten zien dat het aantal mensen met burn-out-klachten al jaren groeit. Het lijkt een ware epidemie te zijn. De gevolgen voor ons welzijn zijn groot. Maatregelen die voorkomen dat je in een burn-out terecht komt, zijn dan ook geen overbodige luxe. 

Samgaia en haar co-creators hebben als doel deze epidemie te bestrijden met yoga, meditatie en mindfulness. Onderzoek laat zien dat dit effectieve methoden zijn tegen klachten die leiden tot een burn-out. Door deze methoden toegankelijker te maken, hebben meer mensen de mogelijkheid hiermee aan de slag te gaan.

Burn-out verhelpen

Het eigen maken van een nieuwe, gezonde levensstijl vergt inzet en discipline. Meditatie helpt je daarbij. Je onderzoekt dan wat het is dat je hier gebracht heeft. Dat doe je door niet te oordelen. Je oefent om de werkelijkheid onder ogen te zien, precies zoals ze is. Je leert zinvolle en niet-zinvolle gedachten te onderscheiden. Dat geeft rust en vrijheid. Dan ontstaat er ruimte om te besluiten wat vanaf hier de juiste weg is voor jou. 

Meditatie kan je samen of alleen beoefenen. Er worden veel cursussen online aangeboden. Ook wordt er regelmatig samen gemediteerd in centra door heel Nederland. Daar kan je ook terecht voor cursussen en verdieping.