Ontspannen door meditatie 

Hoe harder je gaat, hoe langer je remweg. Dat weet iedereen. De tijd die het kost om een auto tot stilstand te brengen hangt direct samen met de snelheid van het voertuig. Zo is het met je aandacht ook. Als je de hele dag aan het rennen bent, kan het een hoop moeite kosten om weer terug bij jezelf te komen. 

Iedereen – van jonge tiener tot 65-plusser – heeft ontspanning nodig om goed om te gaan met het leven van alledag. Maar dat vergeten we vaak. Velen lukt het niet om die ontspanning te vinden. Dat is ook niet zo vreemd. Er worden hoge eisen aan ons gesteld door de wereld om ons heen. We verwachten dat we alles tegelijkertijd in goede banen weten te leiden. De hele dag door. Zonder af en toe even af te remmen. 

Meditatie voor ontspanning

Die onrealistische verwachting leidt er natuurlijk juist toe dat we niet bereiken wat we willen. De maatschappij die we samen creëren zorgt ervoor dat veel mensen onnodig lijden. Dat kan verminderd of opgelost worden door weer wat meer rust te vinden. Als we het over meditatie hebben, hebben we het dan ook over de ontspanning van de geest waarin de gedachten van het één naar het ander springen. 

Als je geest rustiger is, reageer je beter. De ongeoefende geest laat zich meeslepen door stress en creëert zo nog meer stress. Dan ben je al helemaal niet meer in staat de juiste beslissing te nemen. Dus ook niet de beslissing jezelf even wat ademruimte te geven. Die cirkel gaat eindeloos door. Tenzij je jezelf de tools geeft om daaruit te stappen. Al mediterend oefen je die vaardigheid. 

Anti-stress meditatie oefeningen

Door te mediteren leer je om niet meer meegesleurd te worden in de gedachten die nog meer lijden veroorzaken. Je neemt de meest effectieve pauze die er is. Dat betekent niet dat al die gedachten ineens verdwijnen. Het betekent dat je ziet dat je die gedachten niet bent. Je neemt afstand. Je hoeft niet naar ze te handelen. Dat inzicht volgt vanzelf als je er met aandacht en zonder oordeel naar kijkt.

Door te mediteren leer je onderscheid te maken tussen zinvolle en niet-zinvolle gedachten. Je leert je stress niet meer te voeden. Je ontspant. Je kan beter omgaan met wat er op je pad komt. Als je het mediteren eenmaal goed beheerst kan je deze techniek ook toepassen op zwaardere onderwerpen, zoals trauma’s. 

Meditatieve ontspanning in Nederland

Er zijn verschillende meditatie scholen in Nederland en methoden. Sommigen stellen dat het mogelijk is negatieve gedachten helemaal tot stilstand te brengen. Dat ze volledig kunnen verdwijnen. Volgens anderen verdwijnen ze niet, maar kan je wel zorgen dat je niet meer meegevoerd wordt in de stroom van onrust. In beide gevallen geldt dat het leven veel aangenamer wordt als je regelmatig mediteert. 

Welke filosofie, school of techniek het beste bij jou past, is aan jou. Samgaia is een platform dat samen met haar co-creators zorgt dat het lijden verminderd wordt. De ultieme ontspanning is er niet één die je bereikt door niets te doen. Daar moet je gedisciplineerd en geconcentreerd aan werken. Een docent of school in de buurt kan je helpen bij het aanleren van de juiste meditatiemethode voor jou.