Voor wie is meditatie?

Meditatie is voor vrijwel iedereen geschikt: mannen, vrouwen, kinderen, senioren, beginners, gevorderden en koppels. En dus ook voor al die mensen die denken: mmm, dat is me veel te spiritueel of zweverig. Vanaf je kinderschoenen tot aan je dood kan je mediteren. Meditatie leidt tot meer bewustwording en past in de huidige tijdsgeest, waarin steeds meer mensen bezig zijn met gezondheid, duurzaamheid, persoonlijke ontwikkeling en groei. 

Advocaat, leerkracht, student, festivalganger, natuurliefhebber of moeder: meditatie is voor iedereen

Of je nu op de Zuidas werkzaam bent, studeert, moeder bent van drie kinderen, single of getrouwd bent, parttime in het onderwijs werkt, leerling bent of in een serviceflat woont, van de natuur of de stad houdt, een ochtend- of avondmens bent, het liefste thuis op de bank zit of op een festival staat: meditatie is voor (vrijwel) iedereen geschikt. We leven immers allemaal op dezelfde planeet aarde, maken onderdeel uit van hetzelfde universum en hebben allemaal weleens last van prestatiedruk, spanning, stress of een vol hoofd. Dan kan meditatie helpen. Mediteren kan veel brengen. Niet alleen helpt het om tot rust te komen, het brengt je ook meer in balans en geeft je inzicht in wie je bent en wat je wilt. Wie wil dat nou niet?

Meditatie is er dus voor mannen, vrouwen, kinderen, senioren, beginners, gevorderden en koppels.

Voor wie is meditatie niet geschikt?

Mediteren is zoals eerder gezegd voor vrijwel iedereen geschikt, maar er zijn ook uitzonderingen. Meditatie is geen wondermiddel en is niet altijd de oplossing. Zo kan het voor mensen met psychische klachten of angsten, averechts werken. Als je je heel angstig voelt, kunnen die gevoelens juist tijdens het mediteren naar boven komen. Dan is er wellicht eerst wat anders nodig. Het is bij dergelijke klachten altijd raadzaam om te overleggen met een (huis)arts. Ook is het niet verstandig om te mediteren als je onder invloed bent verdovende middelen.

Beginnen met meditatie

Denk je nu: ik wil wel beginnen met meditatie? Net als met zoveel dingen in het leven, is beginnen het lastigste. Vaak heb je geen idee wat goed of fout is en wat je kunt verwachten. Dat is het mooie aan meditatie, maar eigenlijk aan het hele leven: er is geen goed of fout. Het advies is dan ook: begin gewoon en weet dat je het niet fout kunt doen. Oefening baart kunst en voor je het weet, merk je de voordelen. Samgaia helpt je graag op weg.