Meditatie voor mannen

We hebben als mens – man of vrouw – heel erg de neiging om vanuit onze gewoonten te reageren. Sommige patronen zijn superhandig. Sommige ook echt niet. Het verschilt per situatie wat er nodig is. Als je elke keer op de automatische piloot reageert, is de kans groot dat je reactie niet de meest handige is. 

Door hierbij stil te staan, leer je om op het moment zelf bewuster beslissingen te nemen. Dan kan je een stuk effectiever leven. Maar mannen leren vaak anders dan vrouwen. Als man leer je waarschijnlijk het beste door gewoon te doen. Door te voelen en ervaren. Meditatiecursussen voor mannen maken ruimte voor het man-zijn, geven duidelijkheid en inzicht. 

Mediterende mannen 

Voor de gemiddelde man is het makkelijker om eerlijk naar zichzelf te kijken als hij met mannen onder elkaar is. Wie die mannen zijn maakt niet uit. De mediterende man kan iedere man zijn. Meditatie is niet alleen voor leiders en directeuren. Mannen die aan meditatie beginnen zijn gewoon mannen die ergens tegenaan lopen. 

Het zijn bijvoorbeeld mannen die een burn-out hebben gehad, of doorhebben dat ze niet lekker in hun vel zitten. Of het zijn mannen die een succesvoller leven willen leiden. Meditatie past bij elke man die autonoom, stabiel, en de ruste zelve wil zijn.

Hoe leren mannen mediteren?

Door te mediteren word je je bewust van het leven, en hoe je daarmee omgaat. Mannen leren, zoals gezegd, het beste door gewoon te doen. Door gewoon aan de slag gaan. Niet door eindeloos te praten. Het gaat om het verbinden van hoofd, hart en ballen. 

Dat klinkt heel makkelijk, maar kost in de praktijk wel wat moeite. Dat moet je oefenen. Er is eigenlijk geen quick fix. We willen allemaal ons leven optimaliseren, maar dat kost tijd. Zelfzorg is geen foefje. Daar is geen shortcut voor. Het is een kwestie van vaak bij jezelf checken. Voelen wat jij wil, en wat daarvoor nodig is. 

Blijf bij jezelf

Meditatie is een vaardigheid die je jezelf moet aanleren. Je leert om constant bij jezelf te checken hoe je je voelt. Je leert te zien welke dingen voor jou van belang zijn in het leven. Het is oefenen, oefenen, oefenen. Maar uiteindelijk zal je levenskwaliteit alleen maar verbeteren. Door een flinke dosis discipline ga je in de richting van een leven zonder lijden. 

Je maakt je dan als man helemaal los van je verleden en je toekomst. De meeste mannen zijn als mens niet gezond bezig. Je bent geen gezond, normaal mens als je angstig bent. Het is niet normaal om het leven uit de weg te gaan. Mediteren doe je om een normaal mens te worden. Dat begrijpen is een eerste vereiste voor inzicht in de werkelijkheid.

Meditatietechnieken brengen rust en duidelijkheid in je hoofd. Daardoor komt er energie vrij voor zinvolle dingen. Energie voor een leven zonder lijden.