Mediteren voor beginners

We beginnen allemaal als beginner. Dat lijkt een open deur, maar het is belangrijk daar even bij stil te staan. Want dat is nou juist wat een beginner in meditatie vaak nog niet zo goed kan: écht even ergens bij stilstaan.

Vaak leren we al van jongs af aan om voortdurend vooruit te kijken. Verder, verder, door, door. Lang niet altijd wordt er in onze vormende jaren aandacht besteed aan de noodzaak even stil te staan. Te onderzoeken waar je nu bent, wat er nu is. De dingen even te laten zijn wat ze zijn. 

We leren dat we daar geen tijd voor hebben. En op een gegeven moment weten we niet eens meer hoe dat moet. Daardoor ontbreekt het vaak aan inzicht in wat we nou eigenlijk aan het doen zijn – met alle gevolgen van dien. Als je niet de tijd neemt om te zien wat er nu in en om jou heen gebeurt, verlies je de controle over de keuzes die je maakt. Je handelt op de automatische piloot, omdat je niet de tijd of ruimte hebt ergens echt aandacht aan te besteden. Of althans, je denkt daar geen tijd en ruimte voor te hebben. 

Wat is mediteren?

Maar dat leven op de automatische piloot brengt een hoop onrust en lijden met zich mee. Onbewuste keuzes zijn vaak niet de handigste keuzes. Als je niet oplet en in dezelfde bus stapt als gisteren, kom je uit op dezelfde plek als gisteren – niet per se de plek waar je vandaag wil zijn. Onbewust handelen brengt je vaak niet waar je wil zijn. Dat kost je juist veel tijd en ruimte.

Als je waardevol contact wil met iemand die je dierbaar is, maar je bent er met je hoofd niet bij, dan lukt dat niet. Dan luister je niet goed. Dan ontstaat er frictie. Die moet dan eerst weer gerepareerd worden, waarna je het nog een keer kan proberen. Je begrijpt: ruimte maken om bewust te leven, levert je veel meer op dan het kost. Hoeveel dat is merk je pas echt als je het eenmaal doet. 

Een beginner in meditatie kan dan ook iedereen zijn: jong, oud, man, vrouw. Wat beginners bindt, is dat ze rust willen. Ruimte. Het maakt niet uit of je bakken met geld hebt, een prachtig huis, drie gezonde kinderen, of op driehoog achter in je eentje in een flatje woont. Dat zijn allemaal geen garanties voor een peaceful mind. En een peaceful mind: dat is pas rijkdom. Dat weten we allemaal. Een heldere geest en een warm hart - dat wil iedereen.

Klik hier voor meer informatie over meditatie

Hoe mediteer je?

Tijdens het mediteren oefen je om even stil te staan. Je traint je geest om simpelweg te observeren. Je leert je oordelen even aan de kant te zetten, zodat je zuiver kan onderzoeken. Pas dan kan je de dingen zien zoals ze zijn. En daarna kan je besluiten of je daar al dan niet iets mee moet. 

‘Ja, ik ben een beginner.’ ‘Dus ja, ik ben niet morgen al in staat om urenlang in kleermakerszit te genieten van mijn zorgeloze, vrije geest - hoe graag ik dat ook wil. Dat accepteer ik. Maar ik kan wel beginnen aan de weg daarnaartoe.’ 

Tijdens het mediteren leer je dat jij niet je gedachten bent. Leer je afstand te nemen, eerst te onderzoeken wat het juiste is voor jou. Een geoefende geest wordt niet meegesleurd in alle gedachten en emoties die voorbij komen. 

Er zijn vele manieren om de geest zo te trainen. Vergelijk het met sporten. De één fietst, de ander beoefent karate. De één wandelt twee uur, de ander doet een intensieve work-out van zeven minuten. De één mediteert liggend, de ander zittend of lopend. De één doet dat twee uur per dag, de ander tien minuten. Er is geen goed of fout. 

Mediteren kan je leren!

Het belangrijkste is dat je kiest voor een meditatietechniek die past bij jou. Die jou inspireert om het te blijven doen, waardoor je structureel tijd maakt voor deze vorm van zelfzorg. Niet voor niets toont het ene na het andere wetenschappelijke onderzoek aan dat meditatie je mentale en fysieke gezondheid flink verbetert. Meditatie is belangrijk, net zoals goed eten en slapen dat is. 

En je zal zien: naarmate meditatie meer een onderdeel van jou wordt, gaat dat ook steeds meer vanzelf. Dan ben je ineens geen beginner meer. Net zoals elke vaardigheid vereist het inzet en discipline om daar te komen. Maar het loont. Met elke minuut die je oefent, word je er beter in. En ontstaat er meer ruimte voor helderheid en rust. Bouw je aan een lijf, hart en hoofd waar je graag in wil wonen. 

Juist om deze reden is het nooit te laat om te beginnen met mediteren. Je kan op ieder moment besluiten goed voor jezelf te zorgen. Er is altijd een meditatiecentrum bij jou in de buurt.