Meditatie voor gevorderden

Meditatie is geen onbekend terrein meer voor je. Als je vaak gestrest raakte van een lange rij bij de kassa of een moeilijke collega, merk je nu waarschijnlijk dat je dit steeds makkelijker loslaat. Je zorgen worden minder. Je voelt je beter. Je hebt meer energie. Wanneer het moment komt dat je je geen beginner meer voelt, verschilt per persoon. Maar je merkt het aan de vooruitgang. 

Je immuunsysteem verbetert. Je voelt je fitter en sterker. Het leven gaat meer vanzelf. Je merkt dat een rustige geest je een beter mens maakt. Je zorgt beter voor jezelf, maar ook voor de wereld waar jij een deel van bent. Je begrijpt jezelf beter, en daarmee ook de maatschappij waar je in leeft. Daarmee verminder je niet alleen je eigen lijden, maar ook het lijden om je heen. 

Doel van meditatie voor gevorderden

Je hebt waarschijnlijk al veel losgelaten, en dat heeft een hoop opgeleverd. Het is dan ook een uitdaging niet gehecht te raken aan de dingen die je nu voelt, doet en ervaart. Dat is een bekende valkuil voor gevorderde beoefenaars van meditatie: gehecht raken aan de nieuwe levensstijl.

Voor een beginner is het belangrijk dat ze een methode en aanpak vinden die bij ze past. Om te zorgen dat meditatie echt effectief is, moet het een vanzelfsprekend, vertrouwd onderdeel van het leven worden. Voor een beginner is het daarom vaak belangrijk dat ze wat houvast hebben. Een bepaalde methode, een vast moment op de dag, of een loyaliteit aan de traditie waar de methode uit voortkomt. 

Maar als gevorderde moet je leren ook die houvast steeds meer los te laten. Je leert dat het doel van meditatie – minder lijden – uiteindelijk alleen bereikt kan worden als ook dat geen doel meer is. Dat kan moeilijk zijn, juist als je een stadium verder bent. Je raakt makkelijk gehecht aan de vooruitgang. Dat is logisch, want het is ook fijn. Maar om een stap verder te komen, is het belangrijk dat je jezelf daar niet in verliest. 

Gevorderde meditatietechnieken

Als gevorderde leer je dat meditatietechnieken, methoden en tradities niet meer zijn dan dat: technieken, methoden en tradities. Ze werken op dit moment. Of niet. Meditatie kan er in elk moment en op elke manier zijn. Je leert dat het leven één lange aaneenschakeling is van momenten waarin je er met je aandacht bij kan zijn. 

Je doel is om los te laten, zodat je op elk moment weer ruimte hebt voor dat moment. Gevorderde meditatietechnieken zijn praktisch gezien dan ook niet heel anders dan beginners technieken. Misschien mediteer je langer, of probeer je meer methodes uit. Misschien neem je deel aan retraites. Maar dat hoeft niet. Er is geen goed of fout. 

Gevorderde meditatietechnieken leren

Ook als je al een tijd mediteert is begeleiding heel zinvol. Misschien zou je zelfs kunnen stellen dat het juist dan heel zinvol is. Voor alle dingen in het leven geldt dat een frisse blik belangrijk is. Als je iets al wat langer doet, kan je vast komen te zitten in een aanpak die niet (meer) werkt, zonder dat je dat ziet. Dan is het heel zinvol dat iemand anders even meekijkt, en je vertelt wat zij zien. 


Wil jij graag verder de diepte in? Ga dan naar een yogaschool of meditatiecentrum bij jou in de buurt, waar je samen met anderen je weg kan vervolgen.