Meditatie voor kinderen

Elke ouder kent het: je kind is normaal gesproken heel leuk, maar lijkt nu ineens niet meer in staat normaal te reageren. De wereld vraagt teveel van ze. Het gevolg is moeilijk gedrag, heftige reacties, een gênante uitbarsting middenin de supermarkt… verzin het maar. Heel vervelend. Maar wie begrijpt dat niet? We kennen allemaal het gevoel dat we overvraagd worden. 

De huidige generatie kinderen lijkt alleen wel erg vaak overvraagd te worden. Het is een gehaaste, veeleisende wereld waarin ze opgroeien. Ze moeten zich honderdduizend vaardigheden eigen maken. Ondertussen hebben we eigenlijk geen tijd ze daar goed in te begeleiden. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind een zorgeloze jeugd heeft, met veel liefde en aandacht. Je wil dat ze de ruimte krijgen om te vallen en weer op te staan, om gezond volwassenen te worden. Dan komt de rest vanzelf. Maar hoe regel je dat?

Feit is: je kinderen leven niet in een zorgeloze wereld. Ze leven in dezelfde wereld als jij. Je kan je kinderen niet altijd beschermen tegen alles wat er van ze gevraagd wordt. Maar dat is misschien ook niet zo erg. Want dat is nou eenmaal de wereld waarin ze leven. Waar ze veel meer aan hebben, is de vaardigheid gezond om te gaan met die wereld. 

Mediteren met kinderen

Volwassenen beginnen vaak aan meditatie omdat ze er later in het leven tegenaan lopen dat ze dat niet geleerd hebben. Ze moeten nog leren in alle rust te reflecteren, te voelen wat ze zelf nodig hebben. Het kost voor een volwassene veel tijd de geest zo te trainen dat het lukt de broodnodige afstand te creëren, weer contact met het zelf te krijgen. 

Maar bij een kind ligt die vaardigheid nog aan de oppervlakte. Wat kan er mooier zijn dan als kind al te leren hoe je goed voor je eigen geest zorgt? Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt in dit geval zeker ook. Als je als kind al leert om de mentale toestand te bereiken waarin je bewust aanwezig kan zijn in het moment, heb je daar een leven lang wat aan. 

Je leert dan al vanaf het begin de rust te bewaren die nodig is in deze wereld. Als volwassene kan je dan al van nature beter omgaan met druk, moeilijke gevoelens, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen. Je bent dan veel beter in staat te kiezen voor dat wat juist is voor jou. 

Hoe mediteert een kind?

Er zijn vele manieren om te mediteren. Mediteren kan liggend, zittend of lopend. Je kan mantra’s gebruiken. Of voor een andere techniek kiezen, en bijvoorbeeld op de ademhaling focussen. De één zit uren te oefenen, de ander tien minuten per dag. Vergelijk het trainen van de geest met sporten. De één fietst. De ander beoefent karate. De één wandelt twee uur, de ander doet een intensieve workout van zeven minuten. De één is fanatiek, de ander niet. Er is geen goed of fout. 

Dat geldt ook voor kinderen. Het belangrijkste is dat de methode past bij jouw kind. Dat de meditatietechniek inspireert om het te blijven doen. Dat je kind leert om structureel tijd te maken voor deze broodnodige vorm van zelfzorg, zodat ze daarna in alle rust de wereld kunnen verkennen. 

De voordelen van kindermeditatie

Een methode voor kinderen houdt in ieder geval rekening met wat de kindergeest in het algemeen nodig heeft. Je kind heeft bijvoorbeeld bewegingsvrijheid nodig, en kan nog niet alle consequenties van het eigen gedrag overzien. Hij of zij leeft in het moment. 

Je kind leert spelenderwijs te ontspannen, en raakt op die manier vertrouwd met de eigen innerlijke wereld. Je kind leert zich te uiten. Hierdoor krijgt hij of zij meer zelfvertrouwen en ontstaat er ruimte voor creativiteit, voor een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling. Ook op lichamelijk vlak levert het veel op: een rustige geest is goed voor de weerstand, voor de lichaamshouding, de ontwikkeling van motorische vaardigheden, verzin het maar. 

Een rustige geest biedt een kind de basis die het nodig heeft om gezond groot te worden in een wereld die soms best ingewikkeld is. Wil jij dat ook voor je kind? Er zijn in Nederland veel meditatiecentra te vinden met een speciaal aanbod voor kinderen.