Meditatie voor senioren

“Wie in de geest op zoek is naar de waarheid die onsterfelijkheid garandeert, en waarin geen begin is en geen einde, die moet vrij zijn van het idee van tijd en van bereiken. Want het voorbijgaande is het eeuwige en het nu omvat het leven in zijn totaliteit.” - J. Krishnamurti

Naarmate je ouder wordt, worden andere thema’s belangrijker. Naarmate de jaren vorderen, hecht je steeds meer waarde aan andere dingen. Soms kom je erachter dat je wereldbeeld, of het wereldbeeld van een bepaalde religie, je niet heeft gebracht wat je zocht. Maar je blijft zoeken naar antwoorden. Om de geest helder en fris te houden, maar ook om het leven en het verleden te verwerken en accepteren zoals het is. Je wil meer bij de dag leven. Juist daarom spreekt het idee van meditatie vaak mensen aan die al wat ouder zijn. 

Meditatie is voor iedereen! Je kan niet vroeg genoeg starten, ook als beginnende meditatie beoefenaar!

Mediteren als 60-plusser

De generatie die zichzelf nu ‘senioren’ noemt, wil mee blijven gaan in de dagelijkse veranderingen. Ook wil ze gezond zijn, problemen zoals eenzaamheid en beginnende dementie voorkomen. Daarnaast is het naderende levenseinde een thema. Vanaf een bepaalde leeftijd ontkom je er niet meer aan om dat de aandacht te geven die het verdient. 

Als je bijvoorbeeld een dierbare verliest, moet je hard werken om niet overgenomen te worden door verdriet. Misschien vind je wat rust in het idee dat er leven is na de dood, dat je dierbare ergens anders verder leeft, dat je in de toekomst weer met hem of haar samen zal zijn. Maar dat brengt hem of haar nog niet terug. 

Door je intense verlangen de dood te begrijpen, word je wellicht door die verklaring gegrepen en tevreden gesteld, maar uiteindelijk komt het besef dat je het probleem van verlies niet hebt opgelost. Je hebt het alleen naar de toekomst verschoven.

Meditatiecursussen voor ouderen

Daarmee om leren gaan, en gezond en scherp blijven, vraagt om een voortdurende investering in alertheid en bewegingsvrijheid. Dan is yoga en meditatie een logische keuze. Door te mediteren oefen je op het inzicht dat het verleden en de toekomst niet meer bestaan. Je leert accepteren dat de dingen zijn zoals ze nu zijn. 

Er ontstaat dan ruimte om te beslissen wat nu je aandacht verdient. Als je loskomt van jezelf, van je eigen bewustzijn, je gehechtheid aan wat was, je individualiteit, dan is er geen verlies meer. Als jij loslaat, is er van één-zijn óf van elkaar gescheiden zijn geen sprake meer.

De verschillende vormen van meditatie brengen rijkdom van geest, innerlijke rust en een gevoel van psychische heelheid. In meditatie oefen je vreedzaam in het nu te leven, inclusief de conflicten, de wreedheid en het leed dat bij het dagelijks leven hoort.

‘’Leven en dood zijn aan elkaar gelijk. Vereer niet de doden van gisteren, maar de levenden van vandaag.’’ - J. Krishnamurti

Meditatie kan je helpen dit inzicht te verwerven en te behouden. Het maakt daarbij niets uit hoe oud je bent. Het is nooit te laat om te starten met meditatie. En er is altijd een meditatiecentrum bij jou in de buurt.