Meditatie voor vrouwen

Misschien haal je plezier uit je werk, maar voel je je schuldig dat je zo weinig thuis bent. Misschien ben je graag thuis, maar voel je je schuldig dat je niet geïnteresseerd bent in je carrière. Het is voor velen onduidelijk wat het betekent om in de huidige tijd een goed mens te zijn. En al helemaal wat het betekent vrouw te zijn. 

We leven in een open maatschappij, waarin je zelf mag bepalen wat de begrippen man of vrouw voor jou betekenen. Maar echt vrij zijn we vaak niet. Vaak laten we ons leiden door onze opvoeding, of door goeroes of andere leiders. Iemand kan je de weg wijzen, maar om echt vrij te zijn heb je natuurlijk zelf een duidelijk mensbeeld nodig. Moet je zelf tot inzicht komen. 

Yoga en meditatie voor vrouwen

Meditatie wordt door veel vrouwen ingezet om los te komen van wie ze denken dat ze moeten zijn. Er ontstaat dan ruimte voor wie ze echt zijn. Voor veel vrouwen is het beoefenen van yoga daarbij een zinvolle toevoeging. Yoga bereidt het fysieke lichaam voor op die ontwikkeling. Het geeft je de mentale en fysieke energie die je daarvoor nodig hebt. 

Meditatie zorgt er vervolgens voor dat je de ‘monkey mind’, zoals dat zo mooi wordt genoemd, onder controle krijgt. Ofwel: je gedachten. De monkey mind slokt anders al snel al je energie op. Het zijn gedachten die erop neerkomen dat je het verleden, het heden of de toekomst wil beïnvloeden. We willen die graag voor- of achteraf inkleuren op een manier die we mooi vinden. Maar die kleur is niet altijd de echte kleur. 

Door de wereld mentaal in te kleuren, ontstaan aannames en vooroordelen. We zien dan niet meer wat er echt is, maar wat we willen dat er is. Zo kijken we ook naar onszelf. Al deze gedachten dragen niet bij tot een heldere kijk op het leven. Al onze zintuigen worden door deze mentale ruis beïnvloed. 

Doel van mediteren voor vrouwen 

Het goede nieuws is dat je hiervan kan loskomen. Dat doe je door meditatie te beoefenen. Je kan zelf bepalen wat het voor jou betekent vrouw te zijn. Het vraagt inzet, discipline, vastberadenheid, maar levert een hoop op. Je leert je verwachtingen los te laten, zodat je dat wat er nu is niet langer uit de weg gaat. 

Want in het nu ligt alle tijd besloten. Het is nu dat je je schaduw werpt, het is nu dat je lijdt, het is nu dat je je kunt bevrijden van je verdriet. Je bewust worden van het nu, betekent dat je je niet overgeeft aan de toekomstverwachting of de dromen die je fantasie je voorspiegelt. Het betekent dat je nu mens mag zijn. Het betekent dat je vrouw mag zijn – als één geheel, vergevend, en met innerlijke rust zonder stress.