Contemplatie in meditatie 

In de drukte van alledag laten we ons graag meeslepen, maken we keuzes die we vaak achteraf zelf niet eens begrijpen. Dat kan over van alles gaan: de één vindt het moeilijk te kiezen voor een gezonde leefstijl, de ander vervalt steeds in moeilijk gedrag in zijn of haar relatie. Daar wil je natuurlijk graag iets aan doen, maar als je jezelf niet begrijpt is het knap lastig bijsturen. 

Zo is het ook met meditatie. Beginners denken vaak dat meditatie over een geforceerde vorm van concentratie gaat. Dat je jezelf dwingt je aandacht te verleggen. ‘Ik denk nu aan kiwi’s in plaats van dropjes’. Maar zo werkt het niet. Als je op de juiste wijze mediteert, leidt dat uiteindelijk vanzelf tot een natuurlijke, spontane vorm van geconcentreerd zijn. Je denkt dan niet aan fruit omdat het moet; je denkt gewoon spontaan aan fruit. 

Contempleren 

Om dat te bereiken moet je eerst leren contempleren. Je leren focussen op een onderwerp of vraag, met de bedoeling daar volledig in op te gaan zodat je een dieper begrip bereikt. Door de tijd te nemen, de dingen in alle rust te beschouwen en overwegen, krijgt de daadwerkelijke betekenis meer ruimte om door te dringen. ‘Het gaat niet om dropjes, maar om het vinden van rust en comfort’, bijvoorbeeld.

Natuurlijk zijn de inzichten die voortkomen uit contemplatie voor iedereen anders; de beweegredenen waarom iemand kiest voor dropjes kunnen verschillen, en het onderwerp dat in deze fase voor jou belangrijk is ook. Waar het om gaat is dat je onderwerpen en vragen zo diepgaand onderzoekt dat je daarna veel makkelijker juist handelt. Door ruimte te geven aan alle gevoelens en gedachten die bovenkomen, help je jezelf de juiste richting te vinden. 

Contemplatieve meditatie

Contemplatie in mediteren gaat dus vooraf aan die natuurlijke concentratie. Dankzij contemplatie-meditatie verschuift je aandacht vanzelf naar de juiste dingen. Je onderscheidingsvermogen verbetert. Er is dan ook geen sprake van enige inspanning om de geest een bepaalde richting op te sturen. Deze meditatie is het leven in al zijn volheid, heel de dag lang. Ontdek hier andere vormen van meditatie.

Yoga en contemplatief mediteren 

Voordat je aan contemplatie-meditaties begint, is het verstandig te beginnen met een periode waarin je je als leerling de yogafilosofie en -techniek eigen maakt. Om de meditatie goed te beoefenen heb je zelfdiscipline nodig, in overeenstemming met Tapas, Svadhyaya en Isvara pranidhana. Ofwel: in overeenstemming met de wil, het intellect en het gevoel.  

Het beoefenen van yoga helpt je daarbij, en is dus de eerste stap om fysiek en mentaal een staat van meditatieve contemplatie te bereiken. Aan de hand van je ervaring ontwikkel je een vastomlijnd doel, of je komt tot het besef dat je er nog niet helemaal klaar voor bent. En dat is ook oké. Neem je tijd, en laat door de yogabeoefening je inspiratie groeien. Als je je doel hebt gevonden, kan je de weg naar zelfrealisatie een leven lang blijven volgen.