Meditatie als medicijn

Inmiddels weten we dat regelmatig mediteren een heel fijn effect op de gezondheid kan hebben. Uit talloze onderzoeken blijkt dat mensen die mediteren – of mindfulness beoefenen – er mentaal én fysiek op vooruit gaan. Mindfulness wordt daarom in veel ziekenhuizen in de VS aangeboden. Ook in Nederland komt dat steeds vaker voor. 

Meditatie tegen stress, angst of depressie  

Uit al die onderzoeken blijkt dat meditatie slapeloosheid en stress kan verminderen. Het zorgt voor een afname van angst en somberheid, en leidt vaak tot positieve gevoelens. Ook heeft het een positief effect op gevoelens van zinloosheid, en geeft het meer gevoel van controle. 

Tijdens je meditatie of mindfulness-oefeningen leer je om aandacht te geven aan wat er op dat moment is, zonder te oordelen. Zo leer je bijvoorbeeld om niet direct het etiket ‘slecht’ op angstige gevoelens te plakken. Dat maakt het makkelijker om bewust anders om te gaan met stress, angst en depressieve gedachten. Vooral als je regelmatig oefent, word je daar handiger in.

Meditatie tegen kanker

Naast de effecten op je psychische gesteldheid, blijkt uit onderzoek dat mediteren ook voor het lichaam zinvol is. Zo werd er een versterking van het immuunsysteem gezien, en namen ontstekingen in het lichaam af. Ook hadden mensen die vaker mediteerden minder last van pijn. 

Het hielp zelfs tegen de bijwerkingen van chemotherapie en bestraling, zoals misselijkheid en overgeven. Het Radboud UMC heeft dan ook een Centrum voor Mindfulness opgericht, waar ze onder andere Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) ontwikkelde voor kankerpatiënten. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis biedt deze therapie inmiddels ook aan.

Ontspannings- en ademhalingstechnieken zijn vrijwel altijd goed voor je gezondheid, maar minder geschikt als je last hebt van ernstige psychische problemen. De ademhalingsoefeningen zijn niet geschikt voor mensen met ernstige longklachten of ascites. 

Meditatievormen

Er zijn verschillende vormen van meditatie waar je uit kan kiezen, zoals mindfulness, ademhalings-, of loopmeditatie. Per persoon kan het verschillen welke vorm van meditatie het prettigst is en het beste werkt. Je kan de technieken in je eentje beoefenen. Online zijn veel gratis meditaties te vinden. Maar je kan ook naar een meditatiecentrum gaan. 

Heb je nog geen ervaring met mediteren, en wil je graag begeleid worden? Geleide meditatie is een laagdrempelige en niet al te dure manier om te beginnen. Vind je het fijn om in groepsverband te oefenen? Dan is een meditatiecursus een goede keuze.