Vipassana  

We weten het allemaal: niets is zeker in dit leven, behalve dan dat het een keer ophoudt. Maar de menselijke psyche houdt niet zo van verandering. Als je elke dag op dezelfde plek kan parkeren, maar vandaag ineens niet meer, ben je niet blij. Als je gisteren nog gezond was, maar vandaag niet meer, is het logisch dat je het daar moeilijk mee hebt.  

Maar dat neemt niet weg dat het gebeurt, dat het onze werkelijkheid is. Woede, haat, hebzucht en angst veranderen daar niets aan. Die emoties zijn bovendien niet fijn voor je omgeving, en niet voor jou. Misschien dat je weer gezond wordt, maar dat is dan dankzij een goede medische behandeling of een fijn werkend immuunsysteem. Boosheid en verdriet voegen niets toe. Vipassana helpt je o.a. met het vinden van innerlijke gemoedsrust en ontspanning

Vipassana meditation

Waarom rekenen we er steeds op dat de dingen anders zijn dan ze zijn? De oorzaak van die onwetendheid en hoe je dat moet opheffen, onderzoek je in vipassana-meditaties. Vipassana betekent zoveel als: ‘helder inzicht’, de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Het is een meditatietechniek die door zelfobservatie de geest opschoont. Je oefent op wijsheid, liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid - dat waar je niet onder lijdt. En je oefent op de bevrijding van dat waar je wel onder lijdt. 

Hoe werkt Vipassana-meditatie

Vipassana meditatie is een methode die wereldwijd wordt beoefend, en is gebaseerd op de leer van Gautama Boeddha, zoals die is overgeleverd in de theravadatraditie. Die leer gaat er vanuit dat er acht stappen zijn om onze ellende op te lossen: het edele achtvoudige pad. Als we dat volgen, verlossen we onszelf, bereiken we verlichting. 

Dat begint bij stap 1: de vier edele waarheden onder ogen zien, ofwel: het juiste inzicht. We moeten allereerst begrijpen wat lijden is – dat is niet dat we die parkeerplek niet hebben, maar het feit dat we boos zijn dat we die parkeerplek niet hebben. We moeten begrijpen wat de oorzaak van dat lijden is. We moeten begrijpen hoe we het op kunnen heffen. En we moeten begrijpen welke stappen we moeten zetten om daar te komen, de weg ernaartoe.  

Dan kunnen we die weg bewandelen, doordat we ons inzetten om zuivere (of juiste) gedachten te voeden (stap 2), juist te spreken (stap 3) en zuiver te handelen (stap 4). Als we echt begrijpen waarom we het lijden voeden door onszelf te onderhouden met handel in ellende, zullen we het niet doen (stap 5). We hebben zuivere inspanning nodig (stap 6), de juiste aandacht voor de juiste dingen (stap 7) en we moeten de juiste concentratie ontwikkelen (stap 8). 

Vipassana in Nederland

De acht stappen zijn een geheel en worden zowel apart als gelijktijdig beoefend, net zolang tot verlichting is bereikt. Dat kan overal. De vipassana-meditatietechnieken van S.N Goenka zijn heel bekend, maar er zijn verschillende technieken die je kan inzetten. Die technieken worden wereldwijd beoefend en doorgegeven. Zo ook in Nederland, waar iedereen het kan leren.