Mindfulness oefeningen

Herken je dat: je bent aan het eten, je drinkt een kop koffie, je leest je kind voor of je bent op weg naar de wc, en je bent met je gedachten bij de mail die je straks gaat sturen, het gesprek van gisteren of met de planning voor komend weekend? We zijn vaak niet bewust aanwezig bij dat wat we aan doen zijn. Niet gek dus, dat mindfulness steeds populairder is en bij steeds meer yogascholen, meditatie- en mindfulness centra gegeven wordt. Het is een waardevolle eerste stap richting meditatie en yoga en het is simpel. Echt waar? Ja, echt waar. Je kan nú met mindfulness oefeningen beginnen, gewoon vanachter je laptop of telefoon. 

Mindfulness wordt door het hele land gegeven, ook bij jou om de hoek. Het wordt beoefend bij yogascholen en er zijn mindfulness cursussen en opleidingen. Door mindfulness oefeningen te doen, word je je bewust van dit moment, je omgeving en werk je op een eenvoudige, no-nonsense en praktische manier aan meer bewustwording. Net als met alles in het leven zijn er veel wegen naar Rome, zo ook naar mindfulness. Sommige van die wegen kunnen wat complex, zweverig en tijdrovend zijn. Dat je denkt: hier haak ik af. Dan gaat het erom dat je de juiste weg vindt in de jungle die mindfulness heet. Daar helpt Samgaia je graag bij.

No-nonsense mindfulness

Wil je minder last hebben van negatieve gedachten, meer in dit moment aanwezig zijn, minder stress hebben en meer ontspanning ervaren? En denk je nu: maar waar begin ik dan, want hier heb ik geen tijd voor? Dan is mindfulness een toegankelijke en praktische eerste stap. Ook als je een druk leven hebt met een gezin BV. Ontdekken wie je bent, meer waarheid leven en bewust aanwezig zijn leer je niet van zondag op maandag. Dit is een lange weg, of eigenlijk een reis, en zo’n reis moet je ergens beginnen. Mindfulness is een prima keuze, waarmee je dagelijks kan oefenen. Geen zweverige toestanden, geen Zen gedoe, niet urenlang zitten, geen stiltedagen. Gewoon no-nonsense mindfulness oefeningen die passen bij jouw drukke leven dat alsmaar doordendert en waarvoor je niet je hele agenda kan omgooien.

Drie makkelijke mindfulness oefeningen (waar je vandaag, of nu, mee kan beginnen)

  1.   Kies een bezigheid die je dagelijks doet, zoals tanden poetsen, koffie zetten, een boterham eten, strijken, douchen of naar je werk fietsen. Doe deze activiteit met al je aandacht. Als er gedachten komen, ga je terug naar dat wat je aan het doen bent. Dwaal je vervolgens weer af, en dat zal zeker regelmatig gebeuren, breng je je aandacht terug naar je handen, je voeten, en naar de activiteit. Gefeliciteerd: je hebt net je eerste mindfulness oefening volbracht! (en nu blijven oefenen)
  2.   Als je straks de hond gaat uitlaten, vanavond een film op de bank gaat kijken of naar de sportschool loopt of fietst, voel dan eens je lichaam van binnenuit. Voel je ademhaling, je hartslag, je voeten op de grond, je billen op de bank. Voel je rug, je buik (die spannen we vaak aan, dus ontspan), je armen, je schouders. Neem een moment om dankbaar te zijn voor alles wat je lichaam doet, ook als jij er niet met je aandacht bij bent.
  3.   We zijn gewend om alles gehaast te doen en met 150 kilometer per uur door het leven heen te razen. Hierdoor rafelen we vaak dingen af, denken we dat we twee dingen tegelijk kunnen doen (dat kan niemand) en doen we veel ‘even tussendoor’. Doordat we alles snel doen, is het lastig om er met onze aandacht bij te blijven. Doe vandaag iets met geduld, langzamer dan je gewend bent en rond het helemaal af, voordat je met iets anders begint. Let niet alleen op wat je doet, maar ook op de kwaliteit waarin je het doet.

En zo kan je simpelweg thuis of op werk een start maken met mindfulness, terwijl je loopt, zit, wakker wordt, met iemand aan het bellen bent, eet of thee drinkt. Wil je wat uitleg, wat meer verdiepen in de materie en heb je behoefte om met iemand te sparren? Samgaia helpt je graag op weg bij het vinden van een mindfulness cursus, workshop of training bij jou in de buurt.