Mindfulness toepassingen

Als je nog niet bekend bent met meditatie en yoga en aan het overwegen bent of dat iets voor jou is, dan is mindfulness een toegankelijke manier om hiermee kennis te maken. Mindfulness is de basis van meditatie. Steeds meer bedrijven passen mindfulness cursussen of workshops toe, omdat dit de werksfeer bevordert, mensen productiever zijn doordat ze meer gefocust zijn en ze minder stress ervaren. Wil je ook weten waarvoor jij mindfulness kan toepassen in je leven? Lees verder.

Mindfulness kan door iedereen worden toegepast in zijn of haar dagelijkse leven, ongeacht wat je doet, waar je vandaan komt of hoe oud je bent. Schilder, taxichauffeur, advocaat, manager, zorgmedewerker, arts, moeder, iedereen kan er vandaag mee beginnen. Je hebt er geen titel of een afgeronde studie voor nodig. Door mindfulness ontwikkel je een heldere kijk op het leven en de maatschappij, waardoor er niet alleen meer bewustzijn ontstaat, maar er ook meer begrip kan komen.

Waarvoor kan ik mindfulness toepassen?

Mindfulness wordt toegepast in de zorg en in bedrijven, maar ook bij herstel van burn-out, dwangstoornissen, depressie, Alzheimer, eetstoornissen, tegen stress, Asperger, Misofonie (een heftige emotionele response op geluiden), borderline of dementie. Mensen passen mindfulness toe om tal van redenen: om meer rust te ervaren, om te voorkomen dat ze gaan piekeren, om beter om te kunnen gaan met stress, zich beter te kunnen concentreren, gelukkiger te worden, meer te kunnen genieten, effectiever te werken, beter te slapen, zich (beter) te kunnen ontspannen.

Mindfulness wordt door steeds meer mensen dagelijks toegepast, die willen voorkomen dat ze op de automatische piloot leven en verstrengeld raken in de waan van de dag. Ze willen niet het gevoel hebben dat ze aan het overleven zijn, maar dat ze bewust en met aandacht in het leven staan. Ze willen meer invloed hebben op hun manier van leven, door met meer aandacht alles te doen. En dat begint al met hoe je in de ochtend je bed uitstapt!

Wat kan ik leren van een cursus of workshop mindfulness?

Net als yoga en meditatie heeft mindfulness niets met religie te maken. Samgaia docenten geven de mindfulness cursussen en workshops vanuit hun eigen ervaring en op hun eigen unieke manier. Wat je kan leren tijdens een korte cursus mindfulness is het leren leven met aandacht. Door mindful te zijn, kan je bijvoorbeeld genieten van een kop thee in de ochtend, die je drinkt zonder na te denken over wat je straks op werk allemaal moet doen, wat je nog moet leren voor je studie of over het gesprek wat je straks gaat hebben. Je geeft al je aandacht aan het drinken van de thee, je voelt de warmte van de kop en bent volledig in het moment. Dit geeft rust, zorgt voor minder piekeren en minder stress. 

Net als met alles in het leven geldt ook bij mindfulness: oefening baart kunst. Je wordt je tijdens een cursus of workshop bewust van je hoeveelheid gedachtes, irritaties, frustraties, oordelen, ongeduld en emoties. Het is niet zo dat je na één mindfulness training de rest van je leven in ultieme rust doorbrengt. Het is oefenen, elke dag weer, en dan zal je merken dat die rust er wel komt. Het vraagt dus om geduld en toewijding. Vervolgens kan je ervoor kiezen om meditatie of yoga te gaan doen.

Nieuwsgierig geworden? Samgaia helpt je graag verder met het vinden van mindfulness cursus of workshop bij jou in de buurt.