Mindfulness: voor wie?

Voor iedereen!

Een druk en vol hoofd? Snel afgeleid? Ben je continu met de toekomst of het verleden bezig? Dan is mindfulness iets voor jou. Vrouwen, mannen, kinderen, senioren, beginners, gevorderden en koppels, iedereen kan mindfulness doen. Als je meer uit het leven wil halen, jezelf beter wil leren kennen en bewuster en met meer aandacht in het leven wil staan, dan is een cursus of workshop mindfulness een aanrader. En je kan dus je moeder, partner, buurman, oudste dochter, manager of vriendin meenemen.

In onze maatschappij is er veel aandacht voor ons hoofd. Dit begint al op school, waar we veel kennis tot ons moeten nemen en veel uit ons hoofd moeten leren. We worden al van jongs af aan geprogrammeerd door onze omgeving in wie we moeten zijn, hoe we ons moeten gedragen, wat we moeten leren en dat presteren en resultaat belangrijk zijn. Hierdoor hebben we veel verwachtingen van onszelf en elkaar en ervaren steeds meer jongeren (prestatie)druk. We leren om vanuit ons hoofd te leven, waarbij er weinig aandacht is voor ons lichaam en dit moment, met alle gevolgen van dien. Want elke keer dat we naar de toekomst of het verleden gaan en hier uitgebreid over nadenken, creëert dit stress, onrust, gevoelens van angst en spanning. En het kost veel energie, elke keer dat we niet in het moment zijn. Niet zo gek dus, dat veel mensen slaapproblemen hebben, moe zijn en afhankelijk zijn van koffie.

Voor wie is mindfulness: iedereen die een vrijer leven wilt

Voor iedereen die weinig tijd heeft, maar niet meer door het leven wil razen met 150 kilometer per uur, is mindfulness een eerste stap. Binnen korte tijd kan je al meer te weten komen over mindful leven. Ben je nieuwsgierig wat dat precies is en wat dit voor jou of je bedrijf kan betekenen? Dan is een cursus of workshop mindfulness onder professionele begeleiding een goede start. Je krijgt meer inzicht in je gedachtes, emoties, gevoelens, patronen, reacties, irritaties en frustraties. Aangezien we daar allemaal last van hebben, kan mindfulness voor vrijwel iedereen zorgen voor meer rust, focus en een minder vol hoofd. En misschien bevalt het wel zo goed, dat je besluit om de volgende stap naar meditatie of yoga te zetten.

Korte mindfulness oefening voor thuis:

Eten doen we vaak op de automatische piloot, maar dat kan ook mindful. Doe de tv of je telefoon uit, ga aan tafel zitten, zorg dat je rug recht is en eet met aandachtes. Wat proef je, wat ruik je, eet niet te snel en voel ook vooral je lichaam. Blijf met je gedachten bij het eten, en als je toch afdwaalt naar morgen of gisteren, dan kom je gewoon weer terug. Het is even oefenen, maar eten met aandacht is een stuk aangenamer voor lichaam en geest.

Wil je weten of er een mindfulness cursus of workshop voor vrouwen, mannen, kinderen, senioren, beginners, gevorderden of koppels bij jou in de buurt is? Samgaia is het platform dat jou hierbij graag helpt.