Mindfulness voor mannen 

Er zijn maar weinig mannen te vinden die niet fit willen zijn. De een zet zich er wat meer voor in dan de ander, en de een heeft misschien wat meer aanleg dan de ander. Maar fit zijn wil iedereen, ongeacht of je man of vrouw bent. Mindfulness bestempelen als een vrouwending is dan ook de grootste onzin. 

Mindfulness-meditaties zijn bedoeld om de geest te trainen, net zoals je in de sportschool je lichaam traint. Als je dat bij voorbaat al zou afschrijven omdat je man bent, doe je jezelf tekort. Je fysieke conditie verbetert door bijvoorbeeld regelmatig yoga te doen. Je spieren worden sterker als je regelmatig gewichten heft. En je mentale conditie verbetert als je regelmatig mediteert. Zo simpel is het. 

Voordelen van manfulness

1. Meer focus

Een ongetrainde geest heeft nogal de neiging af te dwalen. Je zit vaak in het verleden of de toekomst, en ziet daardoor over het hoofd wat er gebeurt op dit moment. Maar als je een goede route wil uitzetten, moet je weten waar je nu bent, wat je vertrekpunt is.

Zonder informatie over punt A kom je nooit bij punt B – dat ligt nogal voor de hand. Ofwel: als je niet weet waar je in dit moment bent, kan je niet reageren op de kansen die er werkelijk zijn. Door je aandacht te trainen, breng je die focus terug. Als je echt iets wil bereiken, kan je het je niet permitteren om de huidige situatie over het hoofd te zien. In de top van het bedrijfsleven en in de topsport wordt manfulness dan ook vaak toegepast. 

2. Verbeterde prestaties 

Wat is belangrijker, dat appje of het project waar je mee bezig bent? Vaak maken we op zo’n moment geen bewuste keuze en kiezen we voor dat wat niet zo belangrijk is. Of kiezen we helemaal niet, en doen we het allebei maar half. 

We worden grootgebracht met het idee dat je zoveel mogelijk moet multitasken, maar elk onderzoek toont aan dat het niet werkt. Je kan je aandacht niet verdelen. Als je meerdere dingen tegelijk doet switch je alleen maar heel veel heen en weer. Er zijn natuurlijk situaties waarin je daar niet aan ontkomt, maar als het niet hoeft, kan je dat beter niet doen. 

Als je eerst taak 1 doet, en dan taak 2, ben je sneller klaar en voer je de taken beter uit dan wanneer je de twee door elkaar heen doet. Dankzij die focus, verbeteren je prestaties dus. Dat hoef je van niemand zomaar aan te nemen: dat merk je vanzelf als je het gaat doen. 

3. Emotioneel intelligenter = meer succes

Je zal het belang van je geestelijke gezondheid en een fijne relatie met je naasten vast inzien. Maar los daarvan weten we dat emotionele intelligentie ook een belangrijke graadmeter is voor effectief leiderschap. Als je inzicht hebt in wat je emoties met jou doen, heb je meer controle over ze. Als je in het duister tast over wat zich in jouw hoofd afspeelt, of dat van anderen, kan je niet bijsturen. 

Zonder inzicht in je eigen geest laat je je leiden door onzekerheid en angst – en dat zijn zelden goede raadgevers. Het is dan ook ontzettend belangrijk om je gedachten, emoties en ervaringen open te onderzoeken. Ze vertellen je veel over waar je bent. De informatie die dit oplevert, helpt je om de juiste keuzes te maken voor jezelf, maar ook om anderen met meer zelfvertrouwen aan te sturen. 

En ook in je privéleven levert mindfulness een hoop op. Als je beter oplet, zie je ook beter wat een ander nodig heeft. Je schiet minder snel in de verdediging, luistert beter en je bent meer aanwezig. Allemaal zaken die een hoop schelen, want het betekent dat iemand veilig is bij jou, en je kan vertrouwen; de basis voor fysieke en emotionele intimiteit. 

4. Meer zelfvertrouwen

Het is altijd lekker om ergens steeds beter in te worden. En dat is wat er gebeurt als je veel oefent. Je hebt vast wel eens gehoord dat het 10.000 uur kost om iets echt goed te kunnen. Dat geldt in dit geval ook. Concentratie is een vaardigheid. Het werkt ongeveer hetzelfde als leren lopen, praten en autorijden. Elke keer dat je er tijd voor maakt, ben je weer wat dichterbij dat punt, en groeit je zelfvertrouwen. 

Gaandeweg merk je zelf ook dat je je steeds beter kan focussen, dat je beter presteert en emotioneel intelligenter wordt. Je merkt dat je er een beter mens van wordt, en minder vastloopt. Je zal nooit controle hebben over alles wat er buiten jou om gebeurt, maar dat hoeft ook niet. Zelfvertrouwen ontleen je niet aan externe factoren, maar aan weten dat je goed bezig bent. 

Mindfulness in de praktijk

Hou er dus wel rekening mee dat mindfulness een vaardigheid is die je moet oefenen. Een ongeoefende geest is net een klein kind; die schiet alle kanten op. Het vraagt geduld en herhaling om daar wat aan te doen. Je kan niet ineens een marathon lopen, en je hebt ook niet in één dag geleerd ergens je aandacht bij te houden. Maar uiteindelijk levert al dat oefenen een hoop op, en wordt ook die kleine geest groot.

Er is dus niets zweverigs aan mindfulness: je traint simpelweg je hersenen om effectiever te worden, door steeds weer te kiezen voor dat wat nu belangrijk is. En, misschien wel het grootste voordeel: het is supersimpel om aan mindfulness te beginnen. Je hoeft geen grote motor aan te schaffen, je hebt geen dure gewichten nodig om je brein te trainen. 

Het enige wat je moet doen is zorgen dat je er regelmatig tijd voor maakt. Zoek een comfortabele plek om te gaan zitten, zorg dat je niet afgeleid wordt, zet een timer, kies iets om op te focussen – je ademhaling, je buik, de letters van het alfabet – en begin.

Als je er echt serieus mee aan de slag wil, volg dan een meditatiecursus. Het scheelt als je ergens verwacht wordt, en bovendien is het wel zo efficiënt om niet zelf het wiel uit te vinden. Mindfulness wordt inmiddels op heel veel plekken aangeboden, dus er is altijd wel een plek in de buurt te vinden waar ze je graag op weg helpen.