Mindfulness voor gevorderden

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Als je je eerste stappen hebt gezet in een mindful leven, kom je misschien al langzaamaan tot het inzicht dat er niet zoiets bestaat als een ‘volgende ronde’. Er is alleen maar ‘nu’. Mindfulness oefeningen voor een gevorderde zijn in die zin niet anders dan voor een beginner. 

Het blijft belangrijk je eigen geest te onderzoeken, zodat je dit moment niet kwijtraakt. De stappen die je nu zet, zijn anders dan de stappen die je al gezet hebt. Je bent nu niet waar je was, maar je oefent nog steeds om je geest tot rust en inzicht te brengen. De technieken zijn nog altijd bedoeld om bewustzijn en compassie te trainen. 

Mindfulness-oefeningen voor gevorderden 

Ook als je al wat langer bezig bent, blijf je oefenen om je verwachtingen los te laten. En dat geldt zeker ook voor je verwachtingen van mindfulness. Ja, je inzichten verdiepen, je gezondheid en concentratie verbeteren. Maar je moet blijven oefenen om steeds opnieuw verleden en toekomst los te laten, om terug te keren naar het nu. 

Misschien kan je inmiddels al steeds beter mindful de alledaagse dingen doen. Misschien bestaat mindfulness voor jou inmiddels ook buiten de momenten dat je er speciaal voor gaat zitten (of liggen). Dat is een mooie stap. Mindful leven gaat uiteindelijk over alles wat je tegenkomt, in elk moment. Het is er niet alleen op het moment dat je je mindfulness-huiswerk maakt of in een retraite zit. Je oefent ook tijdens het ochtendritueel met je kinderen, of op school, tijdens de afwas, de file, een project op je werk. Als mindfulness al wat meer in je systeem zit, krijgt het – als het goed is – een plek in alles wat je doet. 

Mindfulness 2.0: mindful met mindfulness omgaan

Ondertussen loop je weer tegen nieuwe hobbels aan. Je laat je bijvoorbeeld inmiddels stiekem leiden door de verwachting dat je straks – als (ver-)gevorderd beoefenaar – nooit meer boos, verdrietig of gefrustreerd bent. Je begon ooit aan mindfulness met een open blik – ‘laten we eens kijken wat dat mij brengt’ – maar nu verwacht je dat je er ieder moment kan zijn. Dat je straks voor altijd vriendelijk lachend door het leven gaat. 

Je zou niet de eerste zijn. Velen kennen het probleem. Het is een heel logische valkuil, maar desalniettemin een valkuil. Want laten we er niet omheen draaien: je bent nu geen Indiase yogi(ni) op een berg. Je bent Pietje of Puk, en je staat in de rij bij de plaatselijke supermarkt. En dat is maar goed ook. Je doel is niet om je terug te trekken uit deze wereld, je doel is gezonder om te gaan mét deze wereld.

Mindfulness 2.0: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Misschien heb je door je ervaring met mindfulness ook in je hoofd zitten dat je die ene docent of die ene techniek nodig hebt om verder te komen. Want je hebt de ervaring dat het die docent of oefening is die je nu hier gebracht heeft. Maar ook dat moet je loslaten, net zoals je alles moet loslaten. Ja, dat was zo. En nu is het misschien niet zo. Of wel. Dat ligt aan waar je op dit moment bent. De enige die dat kan weten, ben jij.

Scholen, docenten en methoden zijn precies dat: scholen, docenten en methoden. Zij zijn niet meer dan een middel om te komen waar je wil zijn. Het blijft belangrijk om te zien wat er in je eigen geest gebeurt, je eigen vooroordelen opzij te zetten. Het blijft belangrijk om regelmatig te oefenen. Om open te onderzoeken wat het is dat jij nodig hebt. 

Een beginner in mindfulness heeft vaak vooral behoefte aan een praktische handleiding. Wanneer je aan deze methode begint weet je nog niet wat het voor je kan betekenen. Je moet het maar aannemen van de mensen die er verstand van zeggen te hebben: wetenschappers, artsen, psychologen of de buurvrouw. Je moet ergens beginnen.

Maar nu is dat anders. Je bent waarschijnlijk nog altijd niet verlicht, maar je bent nu wel ervaringsdeskundige. Je begrijpt iets meer waarom aandacht, liefdevolle vriendelijkheid en compassie vaardigheden zijn die je wil oefenen. En ook met die ervaring wil je mindful omgaan.

Mindfulness-cursussen voor gevorderden

Een mindfulness-cursus voor gevorderden gaat over hetzelfde, maar is niet hetzelfde. Het uitgangspunt is dat je inmiddels hebt onderzocht en ervaren wat mindfulness voor je kan betekenen door het zelf te doen. Nu wil je zorgen dat je het blijft doen. Je hebt behoefte aan meer inzicht in de werking van je gedachten, gevoelens en emoties. Je wil compassie en liefdevolle vriendelijkheid verder ontwikkelen. Je wil je geest blijvend onderzoeken. 

Dan is een mindfulness-cursus of -retraite voor gevorderden iets voor jou. Inmiddels worden ook die door heel Nederland aangeboden. De accenten liggen overal net anders, de thema’s zijn niet precies hetzelfde. Maar ze zijn allemaal bedoeld om ervoor te zorgen dat jij je inzichten kan verdiepen. Wil jij ook een stap verder? Kijk dan even rond en zoek begeleiding die bij jou past.