Mindfulness voor kinderen

Feestjes, een toets op school, een spinnetje op de stoep: alles is nog spannend en groot als je kind bent. Het kinderbrein kent veel pieken en dalen. Als ouder wil je je kind natuurlijk het liefste beschermen tegen die dalen, maar als je diep in je hart kijkt weet je dat dat niet kan. Die horen er ook bij. 

Vanaf het moment dat je geboren wordt, kom je mooie en minder mooie dingen tegen. In de wereld om je heen, maar ook in jezelf. Baby’s worden hongerig en moe. Peuters worstelen met de taal: ze willen je vertellen wat ze allemaal denken en voelen, maar kunnen dat nog niet. Als tiener wordt het al helemaal niet simpeler. En dan moet je het als kind ook nog eens doen met een maatschappij die niet altijd even gezond functioneert. Dat weet je als ouder, want je leeft er zelf ook in. 

Je wil je kind beschermen tegen alles wat vervelend is, maar dat gaat niet. Gelukkig kan je wel iets anders doen: je kind leren om daar mindful mee om te gaan. Je geluk wordt voor een groot deel bepaald door hoe je de dingen ervaart, niet door wat er precies gebeurt. De geest is een machtig instrument. Als je weet hoe je die moet bedienen, heb je daar dan ook veel baat bij. En dat is precies wat mindfulness doet: om keer op keer weer met open blik onze eigen geest en de wereld te verkennen. 

Waarom is mindfulness zo goed voor kinderen?

‘Onderzoek alles, en behoudt het goede’. 

De natuurlijke en zeer gezonde eigenschap dat te doen, dragen we allemaal in ons. Maar vaak verliezen we het contact daarmee ergens onderweg, omdat we niet hebben geleerd gezond om te gaan met tegenslagen en verwachtingen. Een ervaring in het verleden die niet losgelaten is, ideeën over de toekomst, ze maken het lastig om steeds met open vizier de deur uit te lopen. 

Zonde natuurlijk, want dit moment is het vorige niet, en ook niet het volgende. Je geeft jezelf dan niet de kans te zien wat dit moment wel is, en wat je daarmee kan. Gewoonten die vroeg in het leven zijn aangeleerd, vormen de basis voor ons gedrag op volwassen leeftijd. Mindfulness beoefenen betekent dat je jezelf de gewoonte aanleert om er met je aandacht bij te blijven. 

Het betekent dat je leert om goed te kijken wat er nu is: in jezelf, en om je heen. Die opmerkzaamheid oefen je door een zachte, vriendelijke en accepterende houding aan te nemen. Aandacht voor het moment is een eigenschap die al van nature in iedereen aanwezig is. Het enige wat je moet doen is het trainen. 

Dat mindfulness zo goed werkt voor kinderen heeft dan ook alles te maken met de manier waarop onze hersenen zich gedurende ons leven ontwikkelen. Het gebied dat zich bezighoudt met focussen en leervermogen ontwikkelt zich het snelst in de kindertijd. Je legt dan eindeloos veel nieuwe verbindingen. Je vormt dan de basis voor vaardigheden zoals jezelf bijsturen, een goed beoordelingsvermogen en heel veel geduld (best hard nodig in deze wereld). En dat is precies het gebied waar de mindfulness-methodes invloed op hebben, zo blijkt inmiddels uit stapels onderzoek. 

Mindfulness voor kinderen en ouders

Voor sommigen klinkt het misschien wat overdreven, maar het is echt een van de mooiste cadeaus die je je kind kan geven: ze weerbaar, vol zelfvertrouwen, de wijde wereld in sturen. Door mindfulness al op jonge leeftijd te introduceren, maak je de aanpak bovendien heel toegankelijk. En – ook niet onbelangrijk – mindfulness-oefeningen voor kinderen zijn gewoon heel leuk. 

Mindful met de dingen omgaan maakt het leven sowieso een stuk leuker. Je moet er alleen wel wat voor doen. Mindfulness is niet een muziekles waar je je kind even heen brengt. Het is een levensstijl. Dat kan je niet uitbesteden. Als je je kind mindfulness mee wilt geven, moet je het ook zelf onder de knie krijgen. 

Het fijne daarvan is wel dat jij daar ook veel aan hebt. Ook jouw leven wordt er lichter door als je het regelmatig doet – al is het maar een paar minuten per dag. Het ouderschap is op zichzelf vaak al een behoorlijk stressvolle ervaring, dus ‘lichter’ is vast geen overbodige luxe. 

Je kan als ouders zijnde kiezen voor mindfulness voor mannen, vrouwen, voor je senioren opa en/of oma of gaat als koppel aan mindfulness doen

Mindfulness oefenen met je kind

Er zijn heel veel manieren om mindfulness met kinderen te oefenen. Je kan samen op yoga gaan, er zijn ademhalingsoefeningen, visualisatie-oefeningen en allerlei mini-meditaties. Je kan je focussen op fijn slapen en wakker worden, het vinden van rust en ontspanning, of het cultiveren van vriendelijkheid en openheid. Er is veel aanbod, en er is wat dat betreft geen goed of fout. Iedere fase vraagt om een andere aanpak.

Je kan een oefening natuurlijk wel handig of onhandig kiezen of uitvoeren. Een kind van vijf jaar heeft behoefte aan andere oefeningen dan een kind van tien jaar. Jouw kind is anders dan de buurjongen. En ook de manier waarop je het benadert is belangrijk. Het is dan ook zeker aan te raden om samen (of zelf) een cursus te volgen. 


Mindfulness cursussen zijn inmiddels gelukkig overal in Nederland te vinden. Kijk dus even rond. Dan vind je vast een aanbieder bij jou in de buurt die jullie graag samen op weg helpt.