Mindfulness voor koppels

Je wil graag dat de liefde vanzelf gaat. Je wil ’s ochtends wakker worden met het gevoel dat het allemaal precies klopt. Je wil zien dat er van je gehouden wordt – bij voorkeur in de zeer specifieke vorm die jij bedacht hebt – en je wil dat je partner dat toevallig net precies zo uit wil drukken. Je wil de behoefte aan intimiteit voelen op het moment dat je partner dat ook voelt. 

Je wilt alles op hetzelfde moment hetzelfde ervaren. Je wil het allemaal. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Je voelt niet altijd perfect aan wat de ander nodig heeft – of andersom. Het gaat niet allemaal vanzelf. Het is wat je wil. Het is waarschijnlijk ook wat je partner wil. Het is wat iedereen wil. Maar dat maakt het nog niet de werkelijkheid. Ja, een zekere mate van vanzelfsprekendheid is er meestal wel. Als je elkaar zelden goed aanvoelt, had je elkaar niet uitgezocht. 

De liefde spreekt uit het feit dat je steeds opnieuw voor elkaar kiest, ondanks dat je daar wat voor moet doen. Het vergt inzet en discipline van beide kanten om elkaar steeds opnieuw te vinden. Het vergt mindfulness, aandacht voor het moment, van jullie allebei. 

Samen mindfulness beoefenen

Als het altijd vanzelf zou gaan, hadden jullie beiden geen mindfulness oefeningen nodig. Dan ben je al op elk moment mindful, bewust aanwezig. Dan heb je het ultieme doel al bereikt. Het komt niet zo vaak voor dat twee verlichte zielen elkaar tegenkomen. Maar het goede nieuws is: je kan wel veel dichterbij die mate van geestelijke en lichamelijke intimiteit komen. 

Als je samen mindfulness beoefent, worden jullie allebei beter in contact maken. Als je jezelf goed kent, maak je al vanzelf meer ruimte voor een ander. Je komt dan dichter bij de werkelijkheid van die ander, en de ander dichter bij die van jou. Als je weet wat er in jouw geest gebeurt, heb je controle over hoe je eigen geest jouw denken en je perceptie van de werkelijkheid beïnvloedt. Als je regelmatig jezelf onderzoekt, kan je het onderscheid maken tussen dat wat is, en dat wat jij denkt, voelt en ervaart

Je kan wel willen dat je partner nu de vaatwasser uitruimt, maar dat betekent niet dat je partner nu de vaatwasser uitruimt. Er is een verschil tussen wens en werkelijkheid. Als jullie ervaren wat er werkelijk is, met alles wat daarbij hoort, kunnen jullie elkaar echt zien en horen. Dat is wat je wil. Dat is de intimiteit die je zoekt. 

Mindfulness in je relatie 

Vaak heb je allerlei gevoelens en ideeën over wie je partner nu is, wie jij nu bent, en over wie jullie beiden zouden moeten zijn om goede partners te zijn. Ook in het hoofd van je partner speelt dit zich allemaal af. Dat is normaal. Die gedachten komen voort uit je ervaringen en wensen. Maar behalve dat ze je ervaringen en wensen weerspiegelen, vertellen ze je weinig over het huidige moment. 

Je wil graag ontbijt op bed, maar dat betekent nog niet dat je nu ontbijt op bed krijgt. Je denkt dat je partner zin heeft om vanavond op de bank te hangen, maar dat betekent nog niet dat je partner vanavond zin heeft om op de bank te hangen. De werkelijkheid is gewoon precies zoals die nu is. Die trekt zich niets aan van wat jij wil, denkt of voelt. Jij bent wie je nu bent. Je partner is wie hij of zij nu is. Als je het verschil tussen gedachten en werkelijkheid niet accepteert, leidt dat onherroepelijk tot frictie en verwijdering. Als je de waarheid niet liefhebt, wordt je relatie heel ingewikkeld. Dat is de (heel erg) simpele uitleg. 

Echt geluk zit in het samenvallen van jouw ervaring met de ware werkelijkheid. Als je wens en werkelijkheid door elkaar haalt, ervaar je afstand tussen jou en alles om je heen, omdat je in een andere werkelijkheid leeft. Dan voel je dus ook afstand tussen jou en je partner. En die wil je al helemaal niet op afstand hebben. Die wil je juist heel dichtbij. 

Afstand zit echte intimiteit in de weg – of dat nou geestelijk of lichamelijk is. Denk maar terug aan de echt intieme momenten samen – dat zijn de momenten dat je allebei hetzelfde ervaart. De momenten dat je je begrepen en gezien voelt, dat je met al je aandacht bij elkaar bent.

Daarmee is niet gezegd dat je wensen niet legitiem zijn. Natuurlijk mag je wensen hebben. Maar het is belangrijk het verschil tussen wens en werkelijkheid te zien. Dat leer je door mindfulness te beoefenen. Juist door even niet van alles te willen, maar gewoon te zijn, kan je bereiken wat je wil: echte intimiteit. Dat inzicht krijg je pas echt als je regelmatig oefent. 

Klik hier voor meer informatie over de verschillende vormen van mindfulness, welke jullie als koppel verder kan brengen. 

Mindfulness-cursus samen volgen 

Door jezelf te zien, kan je je partner zien. Het vergt oefening en discipline, maar je kan leren om elkaar in één en dezelfde werkelijkheid te ontmoeten. Iets mooiers is er niet. 

Willen jullie dat ook? Dan is een mindfulness-cursus voor koppels iets voor jullie. Inmiddels kan je daarvoor in veel yoga- en meditatiecentra terecht. Kijk dus vooral even rond, en vind begeleiding die bij jullie past.