Mindfulness voor vrouwen

Je kent vast het cliché plaatje: een prachtige jonge vrouw op het strand, een ondergaande zon. De vrouw in kwestie zit intens gelukkig en zorgeloos te mediteren. En jij herkent daar waarschijnlijk niets van jezelf in. Eigen schuld, dikke bult. Moet je ook maar wat vaker mindfulness beoefenen. 

Het is leuke marketing, maar zo werkt het dus niet. Vrouwen die mindfulness beoefenen zijn nog steeds niet perfect. Ook zij worden ouder, en ook zij hebben nog altijd te weinig tijd om alles precies goed te doen. De uitdagingen waar je als vrouw tegenaan loopt, verdwijnen niet door mindfulness te beoefenen. 

Maar een groot verschil is wel dat je door mindfulness inderdaad makkelijker omgaat met die uitdagingen als ze er zijn – juist door die onmogelijke wens alles perfect te doen los te laten. 

Mindfulness voor vrouwen: wat is het verschil? 

Laten we vooropstellen dat mannen en vrouwen in grote lijnen hetzelfde willen: simpelweg happy zijn. We willen goed zijn in wat we doen. We willen dat de mensen om ons heen gelukkig en gezond zijn. Wat dat betreft zijn er geen grote verschillen. 

Ook heb je als vrouw inmiddels toegang tot het onderwijs, het stemhokje, mag je werken, en heb je het recht zelf te bepalen wat er op je bankrekening gebeurt. Maar de manier waarop je omgaat met die dingen kan wel anders zijn. En de uitdagingen die je tegenkomt ook. Je hebt een ander lijf. De wereld verwacht vaak iets anders van vrouwen. De druk om het op alle vlakken goed te doen kan hoog zijn. 

Misschien is het daarom dat mindfulness in het Westen juist onder vrouwen zo populair is. Door bewust in het moment aanwezig te zijn, krijg je inzicht in hoe je geest functioneert en maak je betere keuzes. Dat wordt het makkelijker om te manoeuvreren tussen al die verschillende belangen. En los te laten als iets simpelweg je energie niet waard is. 

Nee, in de basis is mindfulness voor mannen niet anders. Maar je haalt er wellicht wel een ander voordeel uit, omdat je nou eenmaal tegen andere dingen aanloopt.

Pluspunt 1: een beetje compassie voor jezelf

Een populaire mindfulness oefening onder vrouwen is de oefening waarbij je leert om liefdevol en vriendelijk te reageren. Dat begint natuurlijk bij jezelf. En ja, dat betekent dus dat je jezelf mag bevrijden van dat eeuwige gezeur in je hoofd over wat je allemaal niet goed hebt gedaan. 

Binnen de mindfulness-methode wordt veel waarde gehecht aan het cultiveren van compassie en liefdevolle vriendelijkheid. Dat is iets anders dan de vaardigheid complimenten uit te delen – daar is de gemiddelde vrouw al best goed in. Er is natuurlijk niets mis met complimenten, ze brengen je vaak een heel eind, maar het vervelende daarvan is dat je zelfvertrouwen afhankelijk blijft van bevestiging. Als je dus een keer iets niet perfect doet, of de wereld werkt niet mee, heb je meteen een probleem. En dat terwijl er geen wereld bestaat waarin dat niet gebeurt. 

Als je compassie en vriendelijkheid traint, kies je ervoor liefdevol te reageren op dat waar je niet blij mee bent. Dan trap je jezelf (of een ander) dus niet verder de put in, maar biedt je troost. Je bent dan vriendelijk voor jezelf, juist omdat je fouten maakt. Je doet je best, meer kan je niet doen. Compassie neemt de fouten niet weg, maar maakt ze wel een stuk draaglijker.

Pluspunt 2: beter contact met anderen

Mindfulness is niet iets dat je alleen in stilte kan beoefenen. Het mag wel, maar het hoeft zeker niet. Juist in je contact met anderen is mindfulness zinvol. Door bewust aanwezig te zijn, hoor je de ander beter en schiet je minder snel in de verdediging. Je ziet beter wat er in je eigen geest gebeurt – en wat daarbuiten. 

Door niet al je eigen gedachten, emoties en wensen op een ander te projecteren, geef je de ander ruimte. Bovendien kan je je beter in hen verplaatsen. Dat maakt je een fijnere gesprekspartner, ongeacht welke rol je vandaag hebt. Jij wordt graag gezien, en dat geldt ook voor een ander. 

Pluspunt 3: minder buien

Juist door al je buien te laten zijn wat ze zijn, heb je er minder last. Ja, ook als je mindfulness beoefent, word je nog wel eens moe wakker, of vind je het vervelend dat iemand verwacht dat je tien dingen tegelijk doet. Maar je leert om je niet meer door zo’n bui te laten meeslepen, en dat scheelt behoorlijk. 

Als je regelmatig zonder oordeel je eigen geest onderzoekt, kom je na verloop van tijd tot het inzicht dat alle gedachten en emoties ook weer voorbij waaien. Dat jij niet je gedachten bent en dat een rotbui ook weer verdwijnt. Die kan je dus lekker laten liggen waar hij ligt. Die hoef je niet ‘op te ruimen’. Dat scheelt weer een taak op je bord. Ofwel: ruimte voor jou om iets leukers te doen. 

Pluspunt 4: de kunst van het loslaten

Als je mindful bezig bent, ga je de confrontatie met de realiteit niet langer uit de weg. Dan onderzoek je alles vanuit een open, nieuwsgierige houding – dus ook de moeilijke dingen. Soms kom je dan iets tegen waar je iets mee kan. En soms is dat niet zo. Er zijn altijd wel omstandigheden waar je gewoon geen bal aan verandert, hoe rot of zorgelijk ze ook zijn.

Het laatste wat je dan nodig hebt is dat je gefrustreerd raakt over het feit dat het niet lukt er iets aan te doen. Mindfulness helpt je ook deze momenten te herkennen voor wat ze zijn, zodat je ze kan loslaten. Dat maakt het honderd keer makkelijker om door moeilijke tijden heen te bewegen. En dat is prettig, want dan heb je misschien nog wat energie over om even fijn op het strand te gaan zitten. 

Mindfulness-cursus voor vrouwen

Wil jij ook aan mindfulness beginnen, of ben je al begonnen? Vergeet dan niet dat je het wiel niet in je eentje hoeft uit te vinden. Velen zijn je al voorgegaan, en helpen je graag op weg. Dus kijk eens rond in de buurt, en vind een mindfulness-cursus die bij jou past.