Vormen van mindfulness

Als je volledig bewust een stuk chocola eet, ben je mindful bezig. Als je volledig bewust reageert op een kind dat om aandacht vraagt, ben je dat ook. Mindfulness betekent niets anders dan volledig aanwezig te zijn in het moment. Het betekent dat je je bewust bent van wie je nu bent, en wat je nu doet. 

En dat betekent weer dat je doordacht reageert op wat er op je afkomt, dat je je niet laat meeslepen. Het geeft je meer controle over de richting die jij aan je leven geeft. Die bewuste aanwezigheid is een eigenschap die we allemaal in ons dragen, maar het moet wel getraind worden. Zie het als alles dat je ooit hebt moeten leren: of dat nou lezen, autorijden, fietsen of praten is. 

Mindfulness vormen

Er zijn ontzettend veel technieken om mindfulness te oefenen. Twee bekende en veel toegepaste mindfulness vormen zijn: 

Zoals de naam al zegt, is MBSR bedoeld om de hoeveelheid stress te verminderen die je ervaart. Door je bewustzijn, aandacht, acceptatie- en observatievermogen te trainen, leer je zinvolle en niet-zinvolle gedachten beter te onderscheiden. Je kan dan beter omgaan met de dingen die op je afkomen.

Deze cognitieve therapievorm van Mindfulness is bedoeld voor mensen die structureel last hebben van hun gedachten – zoals bijvoorbeeld het geval is bij terugkerende depressies. Tijdens MBCT leer je om je eigen denkproces te zien voor wat het is, en zo nodig los te laten. 

De basis van alle mindfulness vormen

In de basis gaat elke vorm van mindfulness over hetzelfde: oefenen om zoveel mogelijk in dit moment aanwezig te zijn. Wat je gisteren fijn vond, vind je vandaag misschien niet fijn. Wat je gisteren vervelend vond, werkt vandaag misschien wel voor je. Dat weet je alleen maar op het moment zelf. Dat kan je alleen maar zien als je onbevooroordeeld naar de wereld en jezelf kijkt, op het moment dat het er is.

We kunnen zeker leren van ons verleden. We kunnen langetermijn-plannen maken. Maar dat is iets anders dan verwachten dat alles altijd zal zijn wat we denken of hopen. Tijdens het beoefenen van mindfulness leer je om steeds opnieuw open te staan voor wat er nu op je afkomt – of dat nou negatieve gedachten zijn, een hard rijdende fietser, of een heel erg blij kind. Je oefent op de vaardigheid daar doordacht op te reageren. 

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat dit positieve effecten heeft voor ons welzijn, maar ook voor het welzijn van anderen. Een heldere geest is tot meer in staat, kan veel meer aan. In de basis gaat mindfulness altijd daarover. 

De beste mindfulness vorm voor jou

De verschillende technieken zijn dus ook niet meer dan dat: verschillende technieken. Als jij je aandacht het beste traint door ’s ochtends een bodyscan te doen, is dat helemaal goed. Als jij je aandacht het beste traint door ’s avonds heel bewust alles op te schrijven wat je op dat moment voelt, is dat ook goed. Het zijn twee verschillende technieken, maar met hetzelfde doel. Er is geen goed of fout. 

Mindfulness wordt op steeds meer plekken aangeboden, dus kijk vooral even waar er mindfullness training er bij jou in de buurt wordt gegeven. Onderzoek welke mindfulnessvorm het beste werkt voor jou. Het belangrijkste is dat je het regelmatig doet, dus om de hoek is een prima plek om te beginnen.