Mindfulness in de medische wereld

Niet zo lang geleden was er nog geen arts te vinden die mindfulness in zijn of haar receptenboekje had staan. Maar de tijden zijn veranderd. Als je nu langs je huisarts gaat, of op een andere manier met zorg te maken krijgt, kan je zomaar mindfulness voorgeschreven krijgen. 

Er wordt inmiddels veel serieus onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness. En dat levert veelbelovende resultaten op. Een mindfulnesstraining blijkt voor veel patiënten goed te werken tegen allerlei kwalen. Het wordt daarom inmiddels wereldwijd voorgeschreven en aangeboden in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. 

Mindfulness als medicijn

Je komt natuurlijk het liefst van je gezondheidsproblemen af zonder medicatie met nare bijwerkingen. Mindfulness blijkt bovendien voor veel mensen het ideale middel tegen allerlei chronische problemen die normaal gesproken moeilijk te behandelen zijn. Stress, depressies, hoge bloeddruk, migraines, verzin het maar. Er zijn ontzettend veel mentale en lichamelijke kwalen die het gevolg zijn van het feit dat je permanent in ‘overdrive’ staat. 

Je hebt het te druk om bewust met eten om te gaan, en krijgt diabetes. Of je strest teveel over zaken waar je geen enkele invloed op hebt, waarna je bloeddruk stijgt of je nek verkrampt. De problemen stapelen zich op. Met een beetje pech krijg je er dan ook nog een depressie overheen. 

Want zo werkt dat vaak met gezondheidsproblemen: ze stapelen. Als je dat bij de wortel aanpakt, voorkom je veel onnodig leed. ‘Normale medicatie’ kan dat niet altijd voor je doen. Antidepressiva, medicatie tegen een hoge bloeddruk, heel veel pijnstillers: het is fijn dat het er is, maar verre van ideaal als het alleen maar bij symptoombestrijding blijft. Gezien al de positieve onderzoeksresultaten, zetten artsen het middel ‘mindfulness’ dan ook steeds vaker in. 

Hoe werkt mindfulness als medicijn?

Als je beter in staat bent in het moment aanwezig te zijn, ben je beter in staat goed om te gaan met de uitdagingen die bij het leven horen. Dankzij de mindfulness-oefeningen verbetert je concentratie, leer je onbevooroordeeld te kijken naar het moment zelf. Je reageert daardoor beter op stressvolle situaties, en op je eigen behoeftes.

Je leert dat die chocolate-craving ook weer overwaait, en dat je die vermoeidheid dit keer juist wat serieuzer moet nemen – om maar wat voorbeelden te noemen. Door bewuster in het moment aanwezig te zijn, in plaats van op de automatische piloot te reageren, ga je gezonder om met jezelf en je omgeving. 

Hoe gebruik ik mindfulness als medicijn?

Mindfulness wordt inmiddels in de medische wereld ingezet als stress-reducerende therapie (MBSR), en als cognitieve therapie (MBCT). Het verhelpt veel ellende, en daarmee alle gezondheidsproblemen die daar weer uit voortkomen. Uiteraard betekent dit niet dat mindfulness in alle gevallen helpt. Het helpt je beter om te gaan met uitdagingen, maar de uitdaging zelf verdwijnt niet. 

Dat is ook niet het doel. Het is juist de bedoeling dat je leert te accepteren dat die uitdagingen erbij horen, zodat je daar beter op kan reageren. Mindfulness helpt je bijvoorbeeld gezonder om te gaan met kanker, met alle positieve gevolgen van dien. Maar raadpleeg altijd een arts bij ernstige klachten of aandoeningen. 

Mindfulness voorkomt veel klachten, en verhelpt onnodig lijden. Door mindful met jezelf om te gaan, door je niet te verzetten tegen dat wat nodig is, bied jij jezelf de gelegenheid zo gezond mogelijk te zijn.