MBCT: Mindfulness Based Cognitive Therapy

MBCT is een aangepaste vorm van cognitieve therapie, gebaseerd op de bekende Mindfulnesstraining tegen stress (MBSR). Mindfulness-oefeningen worden gecombineerd met cognitieve therapie-elementen, zoals het opstellen van een terugvalpreventieplan. De therapie is bedoeld voor mensen die langdurig – of steeds opnieuw – niet goed in hun vel zitten. 

Voor wie is MBCT?

MBCT is ooit ontworpen voor mensen die vaker tegen een klinische depressie aanlopen. Maar inmiddels wordt het ook toegepast bij allerlei andere mentale problemen. Dat kan een angststoornis zijn, of een verslaving, maar ook een persoonlijkheidsstoornis, of de psychische gevolgen van een lichamelijke ziekte zoals kanker.

Als je langdurig last hebt van wat er in je hoofd gebeurt, kan je veel baat hebben bij MBCT. Het meeste onderzoek naar de resultaten van MBCT is gericht op de behandeling van mensen die meerdere keren klinisch depressief zijn geweest. Recent onderzoek laat echter zien dat het ook in de andere gevallen goede resultaten geeft.

Hoe werkt mindfulness based cognitive therapy?

Dankzij de mindfulness-oefeningen leer je aandacht te hebben voor het huidige moment. Je leert je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties onder ogen te zien voor wat ze zijn. Je leert onbevooroordeeld naar jezelf te kijken. Door zonder oordeel jezelf te onderzoeken, ontstaat de ruimte om gezonder om te gaan met verdriet, zorgen en angst. 

Als je ooit depressief bent geweest, kan die ervaring weer nieuwe depressies uitlokken. Als je een vervelende ervaring hebt gehad, maak je je zorgen wanneer je tegen een ervaring aanloopt die daar op lijkt – ook wel ‘triggers’ genoemd. In het geval van een depressie-geschiedenis is de combinatie van vermoeidheid, een slechte bui of negatieve gedachten al snel een trigger. 

Maar slechte buien horen bij het leven. Dat is niet te voorkomen. Het is natuurlijk niet gek dat je dat wel wil; je wil niet weer depressief worden. Maar juist die angst voor depressie maakt je zo kwetsbaar. Het is daarom belangrijk te leren je emoties op waarde te schatten, op het moment dat ze er zijn. Je kan dan gezonder op die gevoelens reageren, in plaats van dat je reageert vanuit trauma. Hoe je dat doet, leer je tijdens een MBCT-training. 

Je krijgt dankzij de oefeningen meer inzicht in wat een depressie precies is. Het helpt je te achterhalen wat het is in je denkproces dat je kwetsbaar maakt. Door die inzichten kan je betere beslissingen maken. In de basis werkt mindfulness vooral omdat je je eigen geest goed leert kennen. Je leert te begrijpen wat er gebeurt in je hoofd, en hoe je daar op een andere manier mee om kan gaan. 

Kijk hier voor meer mindfulness toepassingen! 

MBCT-training

Mindfulness based cognitive therapy is een vorm van groepstherapie. Het programma duurt acht weken. In die acht weken leer je een aantal mindfulness technieken. Ook wordt er aandacht besteed aan de basisprincipes van cognitie. Tussen de sessies door krijg je huiswerk mee. Het overgrote deel van het werken aan jezelf, doe je eigenlijk tussen de sessies in. 

In principe heb je elke week een bijeenkomst van 2,5 uur, een stiltedag en dagelijks 45 minuten huiswerk. Tijdens de sessies heb je de mogelijkheid je ervaringen met deze nieuwe techniek te delen, en samen te zoeken naar een manier om met hobbels en uitdagingen om te gaan. 

De thema’s die in die acht weken behandeld worden: 

  1. De automatische piloot; 
  2. Omgaan met tegenslag;
  3. Bewuste aandacht voor de ademhaling; 
  4. Aanwezig zijn in het moment;
  5. Toestaan en laten zijn; 
  6. Gedachten zijn geen feiten; 
  7. Zelfzorg; 
  8. Lessen toepassen in de toekomst; 

Je mag erop vertrouwen dat een MBCT-therapeut extra training heeft gehad in mindfulness-technieken en in staat is die technieken goed over te dragen. Wel is het belangrijk dat je je zo prettig mogelijk voelt. Zoek dus een MBCT-begeleider die bij jou past.