Yoga opleiding 

Misschien doe je al langer yoga, wellicht ben je net begonnen. Waar je ook bent in je yoga avontuur: het volgen van een yoga opleiding is een mooie manier om je te verdiepen in de yoga filosofie, de yoga wijsbegeerte, de yogahoudingen en je eigen persoonlijke ontwikkeling. Veel yogascholen bieden een yoga opleiding aan voor mensen die op zoek zijn naar meer waarheid en een groter bewustzijn in hun leven. Ook al ben je wellicht niet van plan om ooit zelf een yogales te gaan geven, een yoga opleiding is een inspirerende en verdiepende reis naar jezelf waar je zeker bewuster, fitter, vitaler en met meer kennis uitkomt. 

Yoga is een manier van leven en is zoveel meer dan één of twee keer in de week op een yogamat staan, zitten of liggen en houdingen doen. Het gaat om de mate dat je bewust in het moment aanwezig bent, en in contact bent met je lichaam en dus minder in je hoofd leeft. Maar het gaat ook om je ademhaling, meditatie, je houding, vitaliteit, persoonlijke ontwikkeling, of ook wel weten wie je bent, om verantwoordelijkheid nemen, keuzes en zelfzorg. Yoga is veelomvattend en hoe langer je aan yoga doet, des te meer het een onderdeel van je dagelijkse leven wordt.

Een yoga opleiding is een opleiding voor het leven

In Nederland zijn er veel yogascholen die een yoga opleiding aanbieden, soms ook wel yoga teacher training of yoga docent opleiding genaamd. Het volgen van een yoga opleiding, die meestal twee tot vier jaar duurt (200 tot 500 lesuren), maar ook kortere varianten kent, is niet alleen voor mensen die ook daadwerkelijk yogadocent willen worden. Het kan zijn dat je die ambitie helemaal niet hebt. En dat hoeft ook niet. Een yoga opleiding doe je op de eerste plaats voor jezelf en is zoveel meer dan het uit je hoofd leren van een aantal yoga houdingen. De filosofie, de spirituele achtergrond, de wijsbegeerte, anatomie, de houdingen, lesgeef- en presentatie technieken, meditatie en ademhalingstechnieken maken een yoga opleiding tot een levens opleiding, waar je op alle gebieden van je leven veel aan hebt. Het uur of anderhalf uur op de yogamat is maar een klein onderdeel. Het volgen van een yoga opleiding vraagt je om van de bank af te komen, uit je comfortzone te stappen en jezelf in het diepe te gooien.

Verschillende yoga opleidingen

Yoga kent veel vormen en dus ook verschillende opleidingen. Zo kan je een Hatha yoga opleiding, een Raja yoga opleiding, een Ashtanga/power yoga opleiding, Vinyasa Flow yoga opleiding en een Yin Yoga opleiding volgen. Het kiezen van een opleiding kan even een zoekproces zijn, waarbij het belangrijk is om jezelf de vraag te stellen wat je belangrijkste beweegredenen zijn om een yoga opleiding te volgen. Wil je docent worden in een bepaalde yogastijl en kennis overdragen? Wil je fitter worden, een goede conditie krijgen of meer in balans zijn? Of ben je op zoek naar spirituele groei, en wil je jezelf beter leren kennen? Het kan ook zijn dat je je wil verdiepen in de filosofie en wijsbegeerte van yoga volgens het achtvoudige pad van yoga van Patanjali. En uiteraard is het ook mogelijk om voor drie maanden naar India te vertrekken om je daar volledig op een yoga opleiding te storten. Voor velen van ons die een gezin, baan, studie en andere verantwoordelijkheden hebben, is dit echter geen optie. Inmiddels zijn de opleidingen in Nederland vaak beter dan in India waar een vorm van toerisme naar de opleiding is ontstaan.

Een yoga opleiding kiezen

Naast de vraag waarom je een yoga opleiding wil volgen en vervolgens de vraag welke soort opleiding je wil doen, is het ook belangrijk om te kijken naar factoren als budget (er zijn goedkopere en duurdere opleidingen), de locatie (wil je in Nederland of in het buitenland een opleiding volgen), taal (les in het Nederlands of in het Engels) en de duur van de opleiding. Daarnaast werken de opleidingen met verschillende certificeringssystemen, met als doel de kwaliteit voor jouw te waarborgen. 

Bij het kiezen van een yoga opleiding is het belangrijk dat je een klik hebt met de yoga docent. Je gaat immers veel tijd met elkaar doorbrengen. Volg lessen bij verschillende yoga docenten die een opleiding geven en kijk hoe het voor jou voelt. Check de website van de desbetreffende yogaschool of -studio, stel je vragen en kijk eventueel of je iemand kan spreken die de opleiding al gedaan heeft. Kies in ieder geval een yogastijl die goed bij jou past. Je zult de stijl zelf ook veel moeten beoefenen tijdens de training, dus zorg dat je dat met plezier doet.

Op zoek naar een yoga opleiding bij jou in de buurt?