Ontdek yoga, ontdek jezelf

Heb je behoefte aan meer rust in je hoofd en lichaam, wil je beter slapen en je vitaler en bewuster door het leven heen bewegen? Dan is het tijd voor yoga. Steeds meer mensen, jong en oud, man en vrouw, weten de weg naar een yogaschool te vinden. Yoga heeft veel voordelen en SAMGAIA helpt jou graag om een yogadocent of -school bij jou in de buurt te vinden. Ontdek yoga en ontdek wat het voor jou kan betekenen.

Voordelen yoga

Steeds meer mensen ontdekken dat yoga meer is dan een geheel van oefeningen, een meditatietechniek of een zweverige activiteit, maar dat het hoort bij een manier van bewust leven, waar goed voor jezelf zorgen een onderdeel van uitmaakt. Na een eerste yogales ervaren mensen al de voordelen van yoga: een diepere slaap, meer zelfvertrouwen en minder last van een vol hoofd. Yoga helpt mensen om zich vitaler te voelen, het vermindert gevoelens van stress en spanning, het vergroot het bewustzijn, het ondersteunt bij afvallen, helpt angsten te overwinnen, van verslavingen als roken af te komen en het concentratievermogen te vergroten. Yoga geeft een dieper gevoel van voldoening, verbondenheid en rust, een groter inlevingsvermogen, opbloeiende relaties en meer innerlijke balans.

Waarom yoga iets voor jou is? Hierom!

Herken je dat: een gebrek aan concentratie, onrust, reikhalzend uitkijken naar het weekend of de volgende vakantie, moe wakker worden, koffie nodig hebben om de dag door te komen, lusteloosheid, veel gedachtes hebben of slecht slapen? Dan is yoga iets voor jou. Yoga vermindert gevoelens van angst en je ervaart meer rust. Het opgaan in de oefeningen zorgt ervoor dat je minder in je hoofd zit, meer ontspanning ervaart en je je bewust wordt van een verbondenheid met een kracht die groter is dan jijzelf. Door yoga leer je de controle wat meer los te laten. Als yoga een vast onderdeel wordt van je leven, zal je geleidelijk aan minder bezig zijn met de toekomst, maar komt je focus meer in dit moment te liggen. Je voelt je weer een compleet mens en in contact met wie je werkelijk bent.

Eenheid van lichaam en geest

Bij yoga ligt de focus zowel op lichaam, adem en geest, waarbij je met elke houding wordt uitgenodigd om je fysieke grenzen een beetje te verleggen en in het hier en nu te zijn. Even uit je hoofd dus, waar we vaak een groot deel van de dag vertoeven. Tijdens een yogales kom je los van je dagelijkse beslommeringen en krijg je de kans om vastgeroeste patronen los te laten. Wie kikkert daar nou niet van op? Je kan het vergelijken met een vakantie, maar het voordeel van yoga is dat je geen vliegtuig hoeft te pakken en niet hoeft te wachten op een vrije dag. Je kan simpelweg met behulp van SAMGAIA een yogales bij jou in de buurt vinden.

Yoga staat voor eenheid van lichaam en geest. Dit betekent dat je volledig met je aandacht aanwezig bent bij dat wat je aan het doen bent. Het brengt de continue gedachtestroom waar velen van ons last van hebben tot stilstaan en je laat je minder snel afleiden door iets of iemand buiten jezelf. Meer focus dus, waardoor je uiteindelijk meer kan doen in een dag. Oorspronkelijk probeerde men deze geestestoestand te bereiken door meditatie, maar de afgelopen tweeduizend jaar zijn daar andere technieken bijgekomen, passend bij het drukke leven wat velen van ons vandaag de dag hebben. Technieken die jou op een eenvoudige manier ondersteunen om je lichaam en geest tot rust te brengen, waardoor je meer innerlijke stilte ervaart. Een van die technieken is asana’s (lichaamshoudingen). In de westerse wereld worden deze asana’s vaak in één adem genoemd met yoga.

Het afgelopen decennium zijn er vele yogavormen bijgekomen en is het aanbod in yoga groot. Er is voor iedereen wat wils. Elke yogavorm bestaat uit asana’s waardoor het lichaam kan ontspannen en kalmeren, in combinatie met ademhalingsoefeningen om de geest te focussen, oefeningen om lichaam en geest tot rust en in eenheid te brengen, en een meditatie voor meer focus en aanwezigheid. Het gaat er bij yoga om dat ons lichaam, onze ademhaling en onze geest in harmonie komen. Yoga vergt wel wat inspanning en een gezonde dosis discipline, maar hiervoor krijg je een boel terug. Na een yogasessie voel je je herboren en gaandeweg ervaar je meer vitaliteit, focus en levensvreugde.

Elke yoga oefening vergroot ons bewustzijn

Door yoga komen we meer in contact met ons lichaam, dat altijd de waarheid spreekt. De yogamat geeft als het ware een eerlijke weerspiegeling van hoe het met ons gaat, de keuzes die we maken en de manier waarop we leven. Door yoga en het beoefenen van de verschillende houdingen, vind je je eigen middelpunt en kan je met meer focus kijken wat er nodig is. Vinden er momenteel grote veranderingen plaats in je leven of sta je op een kruispunt? Is het wellicht tijd om op bepaalde gebieden in je leven andere keuzes te maken, maar vind je het lastig je hiertoe te zetten of om deze nieuwe keuzes vol te houden? Dan kan yoga een grote ondersteuning zijn. Door yoga leer je veel over jezelf en over wie je in essentie bent. Doordat je meer in contact komt met je lichaam en het van binnen steeds stiller wordt, is het makkelijker om naar je gevoel en intuïtie te luisteren. Dit maakt het gemakkelijker om keuzes te maken vanuit zorg en waardering voor jezelf, en dus niet vanuit wilskracht.

Starten met yoga

Denk je nu: dat klinkt te mooi om waar te zijn, dat wil ik zelf ervaren? Dan zit je bij SAMGAIA op het juiste platform. Wij helpen jou graag bij het vinden van de juist docent of school, waardoor je vandaag nog kan starten. Je kan beginnen met één uur yoga in de week, dicht bij je werk of huis. Gaandeweg zal je merken dat yoga meer is dan dat ene uur les en dat het een levenswijze wordt, een manier van leven. Door yoga te beoefenen ga je steeds meer op in het moment, ervaar je dat er niets is om naartoe te werken en wordt het leven steeds eenvoudiger. Ons lichaam kent alleen maar dit moment; het zijn onze gedachten die ervoor zorgen dat we uitstapjes maken naar het verleden en de toekomst.


Klaar om jezelf te ontdekken? SAMGAIA helpt jou.

Maak een account aan


Achtergrond van yoga: het achtvoudige pad

Het achtvoudige pad is gebaseerd op de Yoga Soetra’s van Patanjali. Het bestaat uit acht onderdelen, ook wel ledematen genoemd, die leiden tot meer balans, harmonie en geluk in jezelf. Deze ‘Yoga mores’ of levenslessen geven een richtlijn voor een bewuste manier van leven en helpen je bij het maken van de juiste keuzes.

Het achtvoudige pad van Yoga bestaat uit 8 onderdelen die samen het geheel van Yoga vormen. Deze acht onderdelen zijn:

1. Yamas’s - vijf geloftes: onze houding t.o.v. anderen

De Yama’s: deze bestaan uit vijf ‘geloften’ of universele regels en wijzen je er in principe op dat je aardig en respectvol bent naar je medemens. Dit heeft betrekking op ons handelen, denken en spreken. Deze ‘geloften’ helpen je om op het pad van yoga te blijven.


  1.       Ahimsa — mededogen voor alle levende wezens 

Ahimsa staat niet alleen voor geweldloosheid en het niet schaden van anderen, maar betekent eigenlijk mededogen en begrip voor alles wat leeft. Ahimsa vraagt van ons anderen niet onnodig pijn te doen. De meesten denken dan gelijk aan het doodslaan van insecten en het misbruiken van andere wezens. Maar onder deze gelofte vallen ook subtielere zaken als roddelen, iemand veroordelen of kwaad worden op iemand die voordringt bij de kassa. Ahimsa betekent verder je stem niet verheffen en je bewust zijn van je kritische stem, zowel naar jezelf als anderen. Ook heeft dit betrekking op het beschermen van de leefomgeving van anderen en respectvol met de natuur omgaan door bijvoorbeeld materialen te hergebruiken. Wie oefent met ahimsa wordt liefdevol,  geduldig en verdraagzaam, ook ten opzichte van zichzelf. Ben je bewust van de kwaliteit van je gedachtes, heb begrip voor jezelf en anderen, ook al denk je dat je iets verkeerd hebt gedaan. Haal jezelf niet onderuit als je weer eens ontevreden voor de spiegel staat en denk positief. Betrek ahimsa ook op je eigen lichaam en ben je ervan bewust wat je erin stopt.

 

  1.   Satya — goede communicatie 

Satya gaat om oprechtheid en het spreken en leven van de waarheid. Deze yama vraagt niet alleen om het vermijden van leugens, overdrijven en valse beloftes, maar om eerlijkheid in handelen en denken. Vraag je bij het volgende leugentje om bestwil eens af of je nou echt iemand wilt ontzien of alleen maar bang bent in een onaangename situatie verzeild te raken. Satya vraagt van ons om eerlijk en oprecht in het leven te staan, in al onze relaties, en zorgt na verloop van tijd voor meer bewustzijn.

 

  1.   Asteya — vrij zijn van begeerte

Asteya is een belofte die veel verder gaat dan een verbod op diefstal en op het weerstaan van de verleiding van dingen die ons niet toekomen. Als we zulke verlokkingen niet de baas worden, leven we in een voortdurende staat van onvervuld verlangen, die zichzelf aldoor voedt. Yoga leert ons bezit te relativeren en eenvoud van het leven te waarderen. Asteya betekent: niet nemen wat je niet vrijwillig geschonken wordt. Dat kan er ook op neerkomen dat je andermans tijd niet steelt door te laat te komen of dat je geen uitkering aanvraagt als je al werk hebt, geen inkomsten verzwijgt bij je belastingaangifte, dat je niet vreemdgaat en ook dat je gewoon geld betaalt voor muziek in plaats van het illegaal te downloaden. Omgekeerd gebiedt asteya dat we eer toe laten komen aan mensen aan wie we iets te danken hebben.

 

  1.   Brahmacharya — matigheid

Brahtnacharya heeft implicaties op vele niveaus en het huwelijk is er daar een van. Net als veel godsdiensten bepleit brahmacharya het celibaat, niet omdat seks verderfelijk zou zijn, maar om levensenergie te kunnen aanwenden om het eigen ik naar een hoger plan te tillen. Aangezien seks ook gewoon onderdeel is van het leven en hier niks mis mee is, zou voor westerlingen een goede vertaling van brahmacharya kunnen zijn: matigheid betrachten in denken en handelen en het zinnelijke niet boven al het andere stellen. Door onze seksualiteit zorgvuldig te kanaliseren krijgen we respect voor de kracht ervan en leren we haar met liefde te vervullen. Daarvoor dienen we een onderscheid te maken tussen liefde en seks en niet te kiezen voor ongepast gedrag zoals flirten en vreemdgaan binnen een relatie.

 

  1.   Aparigraha — vrij zijn van hebzucht

Aparigraha vraagt ons onze ware behoeften onder ogen te zien en die te onderscheiden van begeerte en afhankelijkheid. Deze gelofte richt zich op een eenvoudige waarheid: hoe kleiner de behoefte, des te groter de kans op geluk. Zolang we ons aan dingen hechten, kunnen we alleen maar ongelukkig zijn, omdat het verlies van die dingen voor verdriet kan zorgen. Geef dus niet toe aan de drang van alles te vergaren. Laat bezit niet je graadmeter voor succes zijn en oefen met het beperken van je materieel bezit.  Wie oefent met het leven van aparigraha wordt zich bewust van ons constante verlangen naar meer. Door veel minder toe te geven aan verlangens Ieren we de spiraal van het verlangen terug te draaien. Bedenk niet steeds wat je niet hebt, maar sta stil bij wat je wel hebt. Geniet van alles om je heen, het kleine en het grote. 

2. Niyama’s - vijf geloftes: onze houding t.o.v. onszelf

De niyama's: het tweede onderdeel van het achtvoudige pad1.  van yoga wordt gevormd door de niyama's. Zij hebben betrekking op onze houding tegenover onszelf. DeYoga-soetra noemt er vijf:         


  1.   Saucha — reinheid 

Saucha gaat om lichamelijke en huishoudelijke hygiëne. Omdat lichaam en geest elkaar sterk beïnvloeden, draagt een gezonde voeding aan meer bewustzijn en helderheid. Reinheid in huis betekent dat je je niet omringt met nutteloze zaken. Proper leven heeft ook te maken met wat je zegt, leest en ziet op tv en met de mensen met wie je omgaat. Yoga reinigt het lichaam via houdingen en ademhalingstechnieken. Door ons te houden aan de yama's en niyama's reinigen we ons bewustzijn en door het beoefenen van meditatie reinigen we onze geest.

 

  1.   Santosha — tevredenheid     

Santosha leert ons tevreden te zijn met wat we hebben: kennis,  herinneringen, vriendschappen, familie en gezondheid. Waardering voor dergelijke zaken brengt ons al heel dicht bij het geluk dat velen van ons zoeken. Santosha omvat ook het streven naar niet klagen en een opgewekte en ontspannen houding tegenover dat wat we niet hebben. Mocht je je in een lastige situatie bevinden, probeer er zo goed mogelijk mee te leven. Maar santosha wil niet zeggen dat je je moet schikken in je lot omdat je te lui bent daar iets aan te veranderen. Leg je dus niet neer bij een situatie omdat die vertrouwd is of omdat je denkt dat je de verantwoordelijkheid niet aankunt. Blijf werken aan je innerlijke groei en heb geduld en vertrouwen. Weet dat niets zonder reden gebeurt.

 

  1.   Tapas — brandend enthousiasme

Tap betekent 'branden', 'koken'. Tapas leert ons in overdrachtelijke zin de rauwe ingrediënten waaruit we bestaan te koken en tot een heerlijk gerecht te verwerken. Het begrip  is van toepassing op beheerst handelen, het juiste voedsel en de juiste drank te kiezen, op heilzame spiritualiteit, gedachten en doelstellingen. Voor sommigen vloeien uit tapas een reinigende behandeling voort, zoals regelmatige periodes van vasten en zwijgzaamheid. Tapas betekent ook 'vuur', dat we kunnen opvatten als een vast voornemen dat ons de energie geeft om het werk te doen dat gedaan moet worden en ons enthousiasmeert. Alles in het leven is even belangrijk en mag dezelfde aandacht en toewijding krijgen. Tapas gaat ook over de zelfdiscipline die nodig is om de eigen spirituele weg niet uit het oog te verliezen. We bewegen in de richting waarin kijken. Als we ons op onze doelen concentreren, naderen we die ook. Geef dus niet te snel op.

 

  1.   Sadhyaya — zelfkennis

Om te ontdekken wie we werkelijk zijn, moeten we onze aandacht op het innerlijke kunnen richten. Let daarom op je reacties en observeer deze met aandacht en nieuwsgierigheid. Doe altijd aan zelfreflectie, of je nu ontspannen of onrustig bent, blij of bedroefd, of je nu hard moet werken of vrij hebt. We kunnen hun vorderingen het beste meten door een dagboek bij te houden. Anderen gaan in therapie om zichzelf te vinden, gaan op yoga cursus of bezoeken yoga workshops en lezingen. Je kan ook yogaboeken lezen. Neem eerst de moderne, want die zijn vaak toegankelijker. Vergaar niet alleen kennis over je innerlijk, maar ook over de wereld waarin we leven.

 

  1.   Ishvara pranidhana — eren van het spirituele

Deze grondregel gaat over de aanvaarding van een hogere denkende kracht. Door dankbaar te zijn voor onze band met deze alwetende universele energie of kracht kunnen we de last van ons kleine ego afleggen. Ishvara Pranidhana leert ons dat er geen scheiding bestaat tussen ons mensen en deze alomtegenwoordige kracht. Die is niet alleen buiten ons, maar ligt ook in ons verscholen. Rituelen geven extra betekenis aan ons leven, doordat ze ons herinneren aan waar we vandaan komen.

3. Asana - yogahoudingen

Asana, de derde ledemaat van yoga, gaat over het gebruik van lichaamshoudingen als middel tot zelfkennis. Asana bereidt lichaam en geest voor op meditatie.

4. Pranayama - beheersing van de prana (ademhaling)

Pranayama bestaat uit ademhalingsoefeningen volgende de yoga traditie en zorgen voor meer energie, een vermindering van stress, geven een gevoel van mentale helderheid en verbeteren je fysieke gezondheid. Prana wordt ook wel omschreven als de universele levenskracht die stroomt door duizenden subtiele energiekanalen die ‘nadi’s’ worden genoemd en energiecentra die ‘chakra’s’ heten. De adem kan iemands prana vergroten en hiervoor zijn bepaalde ademtechnieken ontwikkeld, die bevorderlijk zijn voor meditatie.

Pranayama is de beheersing van Prana door de adem. De oude wijzen van India ontwikkelden deze ademhalingstechnieken. Enkele veel voorkomende pranayama oefeningen zijn Bhastrika, Kapalabhati en Nadi Shodhana. Op de juiste manier beoefend, brengt pranayama harmonie tussen lichaam en geest, waardoor je fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel sterk wordt. Pranayama gaat een stap verder dan eenvoudig bewust zijn van je ademhaling door gebruik te maken van specifieke ritmes en technieken. De voordelen zijn legio: kalmeren van de geest, vermindert zorgen en angsten, verbetert de focus en aandacht, verhoogt je energie, brengt meer positiviteit en verhoogt het immuunsysteem.

5. Pratyahara - terugtrekken van de zintuigen

Pratyahara doet zich bijvoorbeeld voor wanneer we druppelende kraan niet meer horen, omdat we helemaal opgaan in een boek. Zintuigen zijn fantastische middelen om met de wonderen van de wereld in relatie te treden, maar weerhouden ons er tegelijk van de blik op onze innerlijke schatten te richten. Vaak zijn we overgeleverd aan onze zintuigen. Bij pratyahara gaat het erom de zintuigen te beteugelen, zodat we minder externe prikkels krijgen en ons innerlijk kunnen onderzoeken. Zo sluiten we onze ogen vaak als we diep na willen denken. Oefen met pratyahara door minder radio te luisteren en minder Netflix te kijken. Oefen met stopmomenten gedurende de dag en kies ervoor om dagelijks te mediteren.

6. Dharana - concentratie

Het vereist een hoge graad van beheersing om het bewustzijn, je concentratie voortdurend op iets gericht te kunnen houden. Net als bij alle hoog gegrepen doelen kan de moed je bij het idee alleen al in de schoenen zakken. Zet dus kleine stapjes. Oefen dharana steeds kort, 30 seconden in een asana door je aandacht op je lichaam te richten of bij pranayama op je ademhaling. Net als bij fysieke oefeningen komt de vaardigheid met de tijd

7. Dhyana - meditatie

Als je gedachten niet meer afdwalen en je bent volledig gefocust is het tijd voor meditatie. Dit is het punt waarop er geen gedachten meer zijn en je voelt de directe ervaring van hetgeen wat je aan het doen bent. Je bent volledig in het hier en nu.

8. Samadhi - staat van gelukzaligheid

Dit is het hoogste bewustzijnsniveau en doel van alle yoga, een staat van gelukzaligheid met de ervaring van eenheid. Het is iets wat voortkomt uit het oefenen van yoga en kan min of meer spontaan gebeuren. Je lichaam, zintuigen en de geest zijn één en je ervaart het hier en nu en voelt je verbonden met alles om je heen.Samadhi is als het ware een samensmelting van alle andere zeven onderdelen van het achtvoudige pad van Yoga.

Yoga & ademhaling

Hoe vaak ben jij je bewust van je ademhaling? Onze adem is vanaf onze geboorte tot aan onze dood bij ons. Een vriend voor het leven dus, maar een vriend die meestal weinig tot geen aandacht van ons krijgt. Een juiste ademhaling geeft zelfvertrouwen, zorgt ervoor dat je in het moment en bij jezelf blijft en dat je je gedurende de dag vitaal voelt.

De adem is een wezenlijk onderdeel van yoga. Onze ademhaling breng niet alleen yoga, maar ook onszelf tot leven. Wie bewust zijn of haar eigen ademhaalt, kan nooit op de automatische piloot leven en pikt hierdoor geen emoties op van anderen. Neem even een moment als je dit leest en volg de natuurlijke beweging van je ademhaling. Wat doet dit met je? Wacht na je uitademing even heel kort voordat je weer inademt. In dat korte moment stap je even uit de tijd en kan je ervaren hoeveel ruimte en stilte er eigenlijk is. Hiervoor hoeven we niet ver weg te reizen; dit kunnen we gewoon achter ons bureau ervaren.

De juiste ademhaling tijdens yoga zorgt ervoor dat je de houdingen minder uit je hoofd en meer intuïtief doet. Aandacht voor je ademhaling geeft een gevoel van helderheid, lichtheid en zorgt voor nieuwe energie. Als je ademhaling aan je aandacht ontsnapt, kan je het beste teruggaan naar een oefening waardoor adem en beweging weer samenkomen. Hierdoor word je je bewust van je ademhaling en voorkom je dat je te veel kracht gaat zetten tijdens een asana. Je hoeft alleen maar met je aandacht naar je buik en borst te gaan, waardoor je je weer kan laten meevoeren op de golf van je ademhaling.

De manier waarop we ademhalen is een weerspiegeling van hoe het met ons gaat, zowel fysiek, emotioneel als geestelijk. Adem en geest zijn nauw verbonden. Als in de adem iets verandert, verandert er ook iets in de geest, en andersom. In ons hoofd kunne we naar verleden en toekomst gaan, onze adem kan dat niet. Als je merkt dat je naar je hoofd vlucht, richt dan je aandacht tijdens de asana’s op je adem om de gedachtestroom te stoppen. Bewust ademhalen bepaalt je mate van aandacht in elk moment. Gelijkmatig ademen heeft zijn weerslag op de geest. De adem is een graadmeter voor de beheersing van de houding: als hij gelijkmatig blijft stromen, nadert de asana zijn vervolmaking.

Een natuurlijke ademhaling verkrijg je niet op louter wilskracht. Om vrij te ademen moet je de controle loslaten. Net als een vingerafdruk heeft ieder mens zijn of haar eigen ademhaling. De juiste ademhaling voor jou is een ademhaling die blokkades wegneemt en op geen enkele manier moeite kost. Observeer een paar keer per dag je ademhaling en ervaar wat dit met je doet. Hang een briefje op de ijskast of plak een post-it op je computer die je hieraan herinneren. Ook gapen kan heel bevrijdend werken. Het kan zijn dat je flink moet gapen tijdens een yogales, soms gaat dit de hele les zo doorgaan, tot tranen aan toe. Het is een teken dat je aan het loslaten en ontspannen bent.


Wie kan ademen, kan aan yoga doen

Je kan tijdens de yoga-asana’s oefenen met de aangename Uiiayi-ademhaling. Over het algemeen geldt bij yoga: inademen bij het ‘openen' van het lichaam, bij het oprichten of uitstrekken, bij het draaien van de bovenrug en bij het achteroverbuigen; uitademen bij het loslaten, het 'sluiten' en laten zakken van het lichaam, bij het draaien van de onderrug, het laten zakken van armen of benen, bij het voorover- en zijwaarts buigen. Dit zijn geen regels; het gaat erom dat jezelf voelt wat bij jouw lichaam past. Oefen met de ademhaling en kijk wat voor jou werkt en wat de impact is van wanneer je inademt tijdens een asana en wanneer je uitademt. Vergeet niet: het gaat er bij yoga niet om of je je tenen aan kunt raken of niet - wie kan ademen, kan aan yoga doen.

De Yoga-soetra vraagt van een asana stabiliteit en gemak. Rekken is dan ook gericht op expansie, niet op belasting. Door overbelasting is het niet langer mogelijk om naar de signalen van je lichaam te luisteren. Voer een houding zo ver door als je kunt en houd die dan nog even vast. Het gaat erom dat je niet te veel van jezelf vraagt en dat je goed voor je lichaam zorgt. Het verleggen van grenzen is zeker belangrijk, maar zoek deze grenzen op een rustige manier op, niet door dwang. Zodra je merkt dat je wenkbrauwen fronsen, je kaken op elkaar geklemd zijn of als je je adem inhoudt, is het tijd om een stapje terug te doen. Lach om jezelf als je merkt dat je van yoga een wedstrijd maakt, houd het licht en simpel en blijf……ademhalen.

Jouw intentie om yoga te doen

Wat is jouw intentie om yoga te doen en wat wil je ermee bereiken? Wil je sterker of leniger worden, van lichamelijke klachten afkomen, beter slapen en meer naar je lichaam luisteren? Of misschien wil je minder stress ervaren, minder in je hoofd leven en groeien als mens. Wat jouw intentie ook is, de impact van yoga is groot.

Als je weet wat voor jou de reden is om aan yoga te doen of om ermee te beginnen, is het mooi om hier even bij stil te staan. Schrijf op wat jouw intentie is en wat je graag wil veranderen in je leven en/of wilt loslaten. Kijk ook in je agenda wat een realistische schatting is van de tijd die je hebt om yoga te beoefenen. Ook kun je voor jezelf een programma maken en met een specifiek thema yoga doen.

Yoga is niet godsdienstig. Het hindoeïsme, dat eveneens in India is ontstaan, heeft yoga wel omarmd, maar komt zelf in geen enkele yoga tekst voor. Die teksten erkennen echter wel een goddelijk principe, een universele energie. Haal jij je kracht uit een godsdienst? Dan is het uiteraard mogelijk om deze god voor ogen te houden als je yoga doet. Als dit niet het geval is, kan je denken aan de hogere doelen in je leven, aan idealen die jou inspireren en die je zou willen belichamen. Door af te stemmen op een grotere kracht dan die van onszelf en ons te realiseren dat we allemaal onderdeel uitmaken van een oneindig universum, kunnen we onszelf makkelijker afstemmen op wie we werkelijk zijn. De notie van een groter geheel doet onze zorgen kleiner lijken en laat ons beseffen dat het leven niet om individualiteit gaat en dat niets op zichzelf bestaat. Hierdoor voelen we ons niet langer geïsoleerd of eenzaam, maar gedragen door en verbonden met een wijsheid die groter is dan wijzelf.

Aan het begin van een yogales kan je ervoor kiezen om een kaars of een wierookstokje aan te steken, een tekst uit te spreken, te bidden of jezelf met een zelfbevestigende spreuk aan te moedigen. Je kan ook een religieuze afbeelding bekijken of een foto van iemand wiens spirituele kracht je bewondert. Neem vervolgens de tijd om rustig te gaan zitten of liggen en kalm te worden. Denk aan je intentie, maar start elke sessie ook met een open geest, zonder verwachtingen en plaatjes. Het doel van yoga is de gedachtestroom tot stilstaan te brengen en in de weg ernaar toe zit de beloning. Yoga is een moment voor jou, dus zorg dat je niet gestoord wordt. Doe de deur dicht en zet je telefoon uit en vraag anderen om jou niet te storen. Laat je aandacht niet verslappen en blijf onderzoekend. Oefen met extra inzet als luiheid de kop op steekt, maar leer ook bijtijds te ontspannen als je van jezelf weet dat je een perfectionist bent. Oefen eerlijk, nieuwsgierig en enthousiast. En houd het licht en simpel.