Yoga oefeningen en houdingen

Wist je dat yoga uit meer dan 10.000 houdingen, ook wel asana’s, bestaan? Het is dus onmogelijk om je te vervelen tijdens een yogales, niet alleen omdat er zoveel houdingen en/of oefeningen zijn, maar vooral ook omdat elke houding iets unieks biedt. Alle houdingen kunnen op een verschillende manier uitgevoerd worden. 

Als je kijkt naar alle houdingen die binnen alle verschillende yogavormen worden aangeboden, blijft de houding hetzelfde. Het verschil zit in de duur, dus hoe lang doe je een bepaalde houding en in het herhalende karakter. Er zijn repeterende vormen waarbij een serie van houdingen in dezelfde volgorde worden gegeven. Een voorbeeld hiervan is ashtanga yoga. Daarnaast speelt de yogadocent uiteraard ook een belangrijke rol tijdens de les in hoe je de houdingen ervaart, ook als je al jaren yoga doet.

Thuis de oefeningen uitvoeren, niet altijd wenselijk

Het is onmogelijk om alle asana’s online te presenteren. Als dit al mogelijk zou zijn, is het volgen van een yogales bij een yogaschool bij jou in de buurt met gelijkgestemden veel waardevoller. Het inspireert, je ontmoet en leert van anderen en je krijgt instructies van de docent. Hierdoor leer je meer over jezelf en bouw je van de ene houding voort op de andere. Naar een yogaschool gaan heeft dus veel voordelen en is een uitermate geschikte plek om niet alleen yoga, maar ook om jezelf te ontdekken.    

Met elke yoga oefening vergroot je je bewustzijn.

Tijdens yoga keren we terug naar ons ware zelf en komen we in contact met onze goedheid, reinheid en komen we tot de ontdekking dat we al compleet zijn en dat alles wat we nodig hebben, al in ons zit. Dat voelt fantastisch. Yoga staat model voor het leven. Door je eigen middelpunt in een bepaalde houding te vinden, weet je wat je volgende stappen zijn. Misschien is het tijd voor veranderingen en merk je dat je op bepaalde vlakken in je leven andere keuzes wilt maken. Dan kan yoga je hierbij helpen. Dergelijke veranderingen en keuzes maken je niet tot een ander mens, maar leren jou wel over wie je echt bent en wat voor jou waar voelt in het leven. Velen van ons kunnen wat weerstand ervaren bij veranderingen, vooral als even wat minder goed gaat. Vergeet dan niet: dit zijn juist momenten waarin we veel over onszelf kunnen leren en alles wat niet langer bij ons hoort, los kunnen laten.

Door yoga ga je meer stilte ervaren en word je ontvankelijk voor het grotere geheel. Hierdoor durf je meer op je intuïtie te vertrouwen. Dit geeft de moed die nodig is om te veranderen en om keuzes te maken die wellicht niet logisch zijn voor je omgeving, maar voor jou wel goed voelen.

Beginnen met Yoga oefeningen 

Je kan beginnen met een keer in de week een yogales te volgen, maar je kan van yoga ook een levenswijze maken. Als je helemaal aanwezig bent in het moment, is er niets om naartoe te werken. Dan realiseer je je: alles wat ik nodig heb, is er. Alle dagelijkse beslommeringen en zogenaamde issues vallen dan weg. Door yoga leer je in het hier en nu te leven, uit je hoofd te gaan en in contact met je lichaam te zijn. Ons lichaam kan alleen maar in dit moment zijn. Toekomst en verleden bestaan alleen in onze mind.  

Yoga is een geweldig instrument voor transformatie naar een gezond, vitaal, harmonieus en evenwichtig leven. Samgaia helpt je graag om de juiste yogaschool te vinden.