Yoga tegen kanker

Kanker komt in Nederland vaker voor dan in de meeste andere landen van de Europese Unie (EU). Dagelijks krijgen rond de 320 mensen te horen dat ze kanker hebben. Dat onze levensstijl een impact heeft op het voorkomen en bestrijden van kanker, hierover is steeds meer bekend. Voldoende beweging en slaap, koolhydraatarme voeding, geen toegevoegde suikers, minder alcohol, niet roken; het draagt allemaal bij aan ons welzijn en werkt preventief bij het voorkomen van ziektes, zoals kanker. Ook yoga maakt onderdeel uit van een gezonde en gebalanceerde levensstijl. Dat niet alleen: steeds meer mensen ontdekken de voordelen van yoga bij het herstel van kanker. 

Herstel na kanker: veel voorkomende klachten 

Veel mensen die kanker hebben en hiervoor een of meerdere medische behandelingen hebben ondergaan, kampen vaak nog lange tijd met fysieke en mentale klachten. Het herstel kan behoorlijk zwaar zijn, terwijl het leven wel gewoon doorgaat.. De meest voorkomende klachten zijn het verlies van vertrouwen in het lichaam, angst, stress, vermoeidheid, verslechterde conditie, fysieke pijn, depressieve gevoelens, gewrichtspijn en slaapproblemen. Veel (ex) kankerpatiënten zijn zoekende hoe ze met deze klachten om kunnen gaan. Wat kan je doen ter ondersteuning, zowel qua lichaam als geest, en welke levensstijl keuzes kan je maken, waardoor een bepaalde mate van kwaliteit van leven behouden blijft?

De heilzame werking van yoga bij kanker

Steeds meer mensen die kanker hebben gehad, ontdekken de voordelen van yoga na operatieve ingrepen, bestralingen, chemokuren en hormoontherapie. In overleg met hun arts wordt er gekeken wat er mogelijk is en wordt er steeds vaker besloten dat het beoefenen van yoga een ondersteuning kan zijn en dat yoga bij kanker een heilzame werking kan hebben. Yogalessen voor (ex) kankerpatiënten dragen bij aan het ontgiften van de schadelijke stoffen die zijn achtergebleven in het lichaam, zorgen voor meer rust en ontspanning, een verbeterde stofwisseling en ontwikkelen een groter contact met en daarmee vertrouwen in het eigen lichaam.

Resultaten en voordelen van yoga bij kanker

Er is veel (wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar het effect en de voordelen van yoga bij patiënten met kanker. Verschillende studies vermelden aanzienlijke verbeteringen in stress, kwaliteit van leven, vermoeidheid, emotionele gezondheid, vitaliteit, gewrichtspijn en slaapstoornissen. Een speciaal yoga-programma bij kanker of specifieke yogalessen voor mensen met kanker kan de bloed- en lymfestroom verbeteren, waardoor organen meer zuurstof krijgen en afvalstoffen beter afgevoerd worden. Het kan zorgen voor meer balans in de hormoonhuishouding en mentaal leidt yoga tot meer ontspanning, minder angstige en depressieve gedachten en daaruit voortvloeiende gevoelens, en meer acceptatie om met de situatie en eventuele pijn om te gaan. Door de ademhalingsoefeningen verdiept de adem, ontstaat er meer energie, minder spierspanning en bevordert het de kwaliteit van de slaap.

Op zoek naar yoga als je kanker hebt gehad

Er zijn yogascholen die extra aandacht besteden aan herstellende yoga na een ziekte. Ook is er een speciale yoga voor mensen die kanker hebben gehad, namelijk H-yoga. Dit is een speciaal voor (ex-)kankerpatiënten ontwikkeld programma. Het biedt ondersteuning in het herstel- en verwerkingsproces, bijvoorbeeld na een operatieve ingreep, tijdens bestralingen, chemokuren en/of hormoontherapie. Deze yoga is uitdrukkelijk bedoeld als aanvulling op alle reguliere (na)zorg. De opbouw van de les is speciaal afgestemd op de beperkingen van de individuele (ex)kankerpatiënt en deze bestaat onder andere uit aangepaste, eenvoudige yoga-oefeningen, ademhalingsoefeningen, meditatie en klankheling en visualisaties en affirmaties. Heb je je leven weer volledig opgepakt na kanker, maar wil je wel wat meer rust en ontspanning inbouwen in je leven? Dan kan in principe elke yogaschool bezocht worden. Het is wel aan te raden om een rustige vorm van yoga te kiezen, gecombineerd met wat meditatie oefeningen.

Ben je op zoek naar een herstellende yoga bij jou in de buurt of heb je interesse in yoga? Samgaia zoekt graag met je mee. Klik hier voor een passende yogales bij jou in de buurt.