Yoga tegen stress

Uit onderzoek van TNO blijkt dat het gemiddelde aantal dagen werkstress-gerelateerd verzuim in 2019 opliep naar 30 dagen. Als we niets doen, zal in 2030 een kwart van de werkenden minder kunnen werken door stress en overbelasting. Wat is er aan de hand? Een ding is zeker: van yoga is het inmiddels bekend dat het stress reduceert, voor meer ontspanning en balans zorgt, en dat je beter bij jezelf kunt blijven. Hierdoor ben je minder gevoelig voor externe stressfactoren. Dus eigenlijk zou heel werkend Nederland aan de yoga mogen, want yoga reduceert niet alleen stress, maar werkt ook preventief. 

Het is geen geheim dat mindfulness, yoga en meditatie oefeningen helpen om stress te bestrijden. Maar wat is stress eigenlijk? Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties. Wie herkent het niet? Hartkloppingen, een vol hoofd, je hart in je keel, zweten, vlinders die wild rondvliegen in je buik, een opgejaagd gevoel. Stress ervaren we niet alleen in ons hoofd, maar ook in ons lichaam. Nu is een beetje stress door een spannende gebeurtenis of uitdagend project op werk niet erg, als er maar voldoende ontspanning is. Duurt stress echter langdurig, dan heeft dit een impact op het lichaam en kunnen er fysieke en mentale klachten ontstaan. Dit kan leiden tot overspannenheid en burn-out gerelateerde klachten. Uiteindelijk kan het zijn dat je thuis op de bank zit of ligt.  

Waardoor krijgen we stress?

Er zijn verschillende redenen waarom we stress ervaren. Dit kan zijn werk, familieomstandigheden, zoals de zorg voor een ouder, kind of partner, financiële problemen, geen werk hebben, te veel verplichtingen hebben, een ernstige ziekte in je omgeving, een te zware combinatie van werk, gezin en/of een studie. Het kan ook zijn dat er iets ingrijpends is gebeurd, zoals een overlijden, scheiding, ontslag of het beëindigen van een relatie. Ook de corona crisis is voor veel mensen stressvol (geweest), zeker als je in een beroepsgroep zit die zwaar wordt getroffen. Stress heeft vrijwel direct een impact op onze slaap, waardoor we in een vicieuze cirkel terechtkomen. Hierdoor ligt overspannenheid op de loer. Ook kan stress leiden tot een burn-out, maar dit verschilt per persoon.

Stress verminderen door yoga

Steeds meer mensen realiseren zich dat we stress, overspannenheid, chronische vermoeidheid en burn-out klachten niet kunnen oplossen met een pilletje. Het vraagt om een verandering in onze levensstijl en onze keuzes. Doordat stress zich zowel mentaal, emotioneel als fysiek kan uiten, is het juist belangrijk om lichaam en geest weer in balans te krijgen. Hoe? Door yoga te doen. Hierdoor word je je bewuster van je lichaam, je grenzen, je eigen patronen en reacties, en kan je hierdoor andere keuzes maken. Door yoga te beoefenen leer je om anders om te gaan met stress en raak je steeds beter bestand tegen een stootje. Je voelt je meer in evenwicht, ook als het even hard stormt. De yoga houdingen zijn erop gericht om alle gedachte stromen te observeren, waardoor ze steeds minder vat op je krijgen. Je wordt je bewust van lichaam en geest, twee essentiële ingrediënten in onze huidige maatschappij.

Waarom zou ik yoga doen tegen stress? De voordelen!

Heb je last van stress en denk je: daar wil ik wat aan doen? Of heb je nog niet zoveel last van stress en denk je: dat wil ik graag zo houden. Dan kan yoga een ondersteunende manier zijn om hiermee om te gaan. Er zijn verschillende yogavormen die ieder iets unieks brengen. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze ondersteunen of preventief werken bij stress. Dit zijn de voordelen van yoga bij stress:

  • De meeste mensen ademen oppervlakkig en/of zijn zich niet bewust van hun ademhaling. Door yoga word je uitgenodigd om op je adem te letten. Dit helpt je in je dagelijkse leven en bij stressvolle situaties. Je wordt je meer bewust van je lichaam en word je sneller bewust als je stress hebt.
  • Door yoga leer je je (fysieke) grenzen kennen. We denken vaak dat we nog wel even door kunnen gaan, maar doordat je meer in contact komt met je lichaam, zal je eerder ‘nee’ zeggen en voelen of je een rustmoment moet inlassen.
  • Door yoga gaat je aandacht meer naar binnen in plaats van naar buiten. Hierdoor leer je om je aandacht door de dag heen ook meer bij jezelf te houden, in plaats van bij anderen.
  • Je leert om meer aanwezig te zijn in het moment.
  • Tijdens een yogales ervaar hoe je het is om even geen tot weinig prikkels te hebben.
  • Je wordt door yoga fysiek en mentaal krachtiger, waardoor je meer aankunt, zonder dat het je meer energie kost.

Ben je op zoek naar een yogaschool bij jou in de buurt? Samgaia helpt je graag verder.