Yoga voor conditie

Train je hele lichaam met yoga

Ben je buiten adem als je trappen hebt gelopen, heb je snel last van spierpijn of wil je blessures voorkomen? Dan denken we niet snel aan yoga, omdat dit veelal als ontspannend en rustig wordt gezien. Maar wist je dat yoga ondersteunend kan zijn voor je algehele conditie? Daarmee heel goed past bij een sportieve levensstijl en je spieren blij en dankbaar van yoga worden, omdat deze bij veel yoga oefeningen flink gerekt worden? Dit voorkomt spierpijn voor of na inspanning. 

Conditie, uithoudingsvermogen & voorkomen blessures door yoga

Veel mensen denken bij yoga dat het vooral om ontspanning en tot rust komen gaat. Lekker liggen op een mat, toch? Dat doe je óók, maar hiermee doen we yoga tekort. Yoga is namelijk zoveel meer, en kan therapeutisch helpen bij het verbeteren van je conditie, het vergroten van je uithoudingsvermogen en bij het bevorderen van je algehele welzijn en vitaliteit. Veel van de yogahoudingen (asana’s) zijn gericht op het voorkomen van blessures. Wist je dat jaarlijks 3,5 miljoen Nederlanders sportblessures oplopen? Dat kost de staat niet alleen veel geld, maar heeft ook een grote impact op je eigen leven, en niet te vergeten de pijn die het kan doen. Yoga werkt preventief, ook bij het voorkomen van blessures. Dus alle sporters van Nederland: zoek een yogaschool bij jou in de buurt.

Yoga als sport

Om tot een betere conditie te komen, zijn er specifieke yoga vormen die je hierbij helpen. Dit zijn yogavormen die je kan vergelijken met een work-out, zoals je die in de sportschool gewend bent. Yoga als sport? Ja, dat klopt. Yoga vormen als ashtanga yoga, vinyasa yoga en hot yoga zijn actieve vormen van yoga, waarbij je uithoudingsvermogen op de proef wordt gesteld. Van deze yoga gaat je hart sneller kloppen, kan het zijn dat je flink moet zweten en heb je na afloop wel degelijk het gevoel dat je gesport hebt. Tel daarbij de andere voordelen van yoga op en je hebt een gouden combinatie.

Yoga: sterk lichaam en sterke geest

Bij yoga worden alle spiergroepen aangesproken, ook de spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had. Je werkt aan een open houding, gaat steeds meer rechtop lopen, je lichaam wordt leniger en soepeler en je wordt je bewust van hoe je je lichaam beweegt door de dag heen. Je leert om beter naar je lichaam te luisteren, waardoor je ook bij andere sporten sneller je grenzen zal aangeven. Naarmate je langer yoga doet, wordt niet alleen je geest sterker, maar ook je lichaam. Dit zorgt er voor dat je bij hardlopen en andere sporten je lichaam op de juiste manier gebruikt, waardoor blessures tot een minimum worden teruggebracht. Naarmate we ouder worden, wordt ons lichaam steeds stijver. Regelmatig yoga als work out doen, voorkomt dit.

Leuk weetje over yoga en conditie

Voor een onderzoek aan de Universiteit van California kregen tien tv-verslaafde studenten het voorschrift om acht weken lang yoga te beoefenen. Elke week moesten ze twee tot vier lessen volgen, waarbij ze 10 minuten besteedden aan het beheersen van de ademhaling, 15 minuten aan warming-up, 50 minuten aan yoga-houdingen, en daarna 10 minuten aan meditatie. Aan het einde van deze periode van acht weken, werd door de onderzoekers de conditie van deze studenten gemeten en ontdekten dat hun spierkracht met 31 procent was toegenomen, het uithoudingsvermogen van de spieren met 57 procent was toegenomen, hun flexibiliteit met 188 procent was toegenomen en hun cardio ademhaling conditie met 7 procent was verbeterd. Dit zijn behoorlijk indrukwekkende resultaten, en dat al na acht weken! Maar ook: hoe kan iets dat van buiten gezien zo zacht en ontspannend lijkt, zo’n grote impact hebben op de conditie van de spieren?

Yoga & spierkracht

In tegenstelling tot traditionele oefeningen in de sportschool, waar we meestal gewichten voor gebruiken, zorgt bij yoga je eigen lichaam voor de weerstand. Je spieren worden niet zo groot als sommige bodybuilders, maar dat ze sterker worden, is een feit. En misschien wil je ook helemaal niet het lichaam van een bodybuilder, maar wel een lichaam dat gespierd, krachtig en sterk is. Wat ook anders is, is het tempo bij yoga. De meeste yoga houdingen worden langzaam gedaan, en soms blijf je zelfs een aantal ademhalingen in één positie. Dit is veel uitdagender voor je spieren, dan als je heel snel een krachtoefening met gewichten doet. Een laatste verschil is dat bij gewichtstraining je een specifieke spier isoleert, waardoor je spieren korter worden. Tijdens yoga ontwikkel je ook je spieren, maar worden ze meestal uitgerekt en dus langer. Daarbij betrek je ook de kleinere spiergroepen. Kortom, met yoga train je je hele lichaam.

Doe je al aan krachttraining of een andere sport en wil je dit combineren met yoga, waardoor je je conditie verbetert? Kijk dan hier of er een yogaschool bij jou in de buurt is en wie weet kan je vandaag nog je eerste yogales volgen.