Yoga toepassingen

Waarom is yoga momenteel zo ongekend populair en kiezen steeds meer mensen, jong en oud, man en vrouw, ervoor om yoga te doen? Daar zijn verschillende redenen voor, omdat yoga multi-toepasbaar. Yoga is zoveel meer dan het volgen van een yogales of een aantal oefeningen achter elkaar doen.  Nieuwsgierig geworden waarvoor je yoga allemaal kan toepassen? 

Yoga bestaat uit fysieke, mentale en spirituele oefeningen en vindt zijn oorsprong omstreeks de vijfde eeuw voor Christus in het Indiase hindoeïsme. De Yogasoetra’s, opgesteld door de Indiase filosoof Patanjali omstreeks de tweede eeuw, waren richtlijnen voor het leven, filosofische normen en fysieke houdingen. Dat is meteen een van de voornaamste redenen waarom yoga helemaal terug van weggeweest is en de Westerse wereld heeft veroverd. Het gaat bij yoga niet alleen om gezondheid en een sterk gespierd lichaam, zoals bij veel andere sporten, maar ook om de filosofie erachter, de spirituele beleving en de wijsbegeerte. Yoga is een beoefening in het dagelijkse leven.

Yoga kan worden toegepast als je:

Daarnaast hebben de volgende toepassingen van yoga ook veel voordelen: 

Yoga toepassen voor meer balans 

De reden dat veel mensen voor yoga kiezen, is omdat ze in balans willen zijn. Maar wat is dat eigenlijk, meer balans in je leven? Als we aangeven dat we op zoek zijn naar meer balans, krijgen we steeds vaker het advies: ga op yoga. Het lijkt soms wel het antwoord op al onze problemen en uitdagingen in ons leven, en misschien is dat ook wel zo…

In balans zijn volgens de yoga traditie wil zeggen dat je in balans bent met de natuur, met de cycli waarin we leven en met het grotere geheel. Als mens maken we onderdeel uit van iets veel groters, iets wat we soms vergeten. Door ons drukke en materiële leven raken we steeds verder van onszelf verwijderd. Onze aandacht is voornamelijk naar buiten gericht door alle informatie, afleiding, prikkels en sociale media. We zijn weinig thuis bij onszelf. 

Als je meer balans wil in je leven, zal je je aandacht meer naar binnen moeten richten en vanuit contact met je lichaam moeten leven. Door je aandacht meer op je lichaam te vestigen, en hier ook meer naar te luisteren, kom je niet alleen in balans met je binnenwereld maar ook met je buitenwereld. Het gaat erom dat je in contact komt met je innerlijke stilte, aanwezig bent in het moment bij wat je doet en met oog voor elk detail.

Yoga toepassingen voor een gezond lichaam

Yoga is niet alleen oppervlakkige houdingen uitvoeren zoals we dit in de sportschool doen. Elke yogahouding vraagt om onze bewuste aandacht voor ons lichaam. De meeste van de meer dan 10.000 houdingen zijn gericht op het in harmonie brengen en herstel van het lichaam tegen onze dagelijkse leefgewoonten en keuzes. De aandacht is volledig naar binnen gericht en gaat ook naar plekken die niet of nauwelijks bewegen. Daarbij zorgen de houdingen onder andere voor de afvoer van afvalstoffen die het lichaam produceert uit klieren. Door strekking en ademhalingstechnieken wordt het lichaam ontgift en worden de organen gemasseerd. Hierdoor wordt de celdeling (stofwisseling) geactiveerd. Een actieve stofwisseling geeft het lichaam een jonge dynamische uitstraling. Een extra cadeau van yoga.

Yoga toepassen voor revalidatie bij klachten

Men begint vaak pas met yoga als de eerste klachten zich hebben voorgedaan. Hierbij gaat het om fysieke en mentale klachten. Yoga wordt gebruikt als alternatief voor een pilletje. Yoga gaat dan ook om zelfzorg wat een vaste plek in elke medicijnkastje zou mogen krijgen. Je wordt als het ware je eigen yoga instructeur en psycholoog, want met yoga ga je naar de oorzaak van je fysieke klachten kijken en werk je aan herstel. Door meditatie en mindfulness ga je in op de diepere lagen van het bewustzijn en leer je je mentale gedachtestroom te ontrafelen en aan het licht te brengen. Yoga werkt preventief, je hoeft dus niet te wachten totdat je lichaam luid van zich laat horen.

Yoga om lichamelijke klachten te voorkomen

Hoe kan je lichamelijke klachten vóór zijn? Samgaia aanbieders hebben als doel de mens al op vroege leeftijd met yoga en meditatie kennis te laten maken. Je kan met de brede kennis van yoga je lichaam en geest al op jonge leeftijd trainen en verder ontwikkelen. Uit de geschiedenis is gebleken dat de mens zich te veel eenzijdig op materieel gebied heeft ontwikkeld en hierdoor de relatie met zijn lichaam en de natuur uit het oog is verloren. Voorbeelden hiervan zijn obesitas, burn-out en alle welvaartsziektes waar we momenteel mee te maken hebben. Om dit te voorkomen is het aan te raden om jezelf hier proactief tegen te beschermen door kennis van yoga op te doen en gedisciplineerd uit te voeren.

Yoga als spirituele beleving

Spiritualiteit is afgeleid van het Latijnse woord 'spirit' dat 'geest' betekent. Centraal staat hierbij bewustzijn: je bewust worden van je gedachten, zingeving, motivatie, kwaliteiten en dat wat betekenis geeft aan jouw leven. Spiritualiteit wordt dan ook vaak verward met yoga en andersom. De verwarring ontstaat uit de context van het woord spiritualiteit wat vaak in de religieuze omgeving gehanteerd wordt. Bij yoga gaat het niet om religie, maar om de geest naar een bewuste staat te ontwikkelen. Die bewuste staat creëert stilte en uit die stilte komt een enorme mentale en fysieke energie.        

Yoga toepassen voor gezondheid

Discipline is geen bijzondere eigenschap of specialisme van iemand. Discipline ontstaat als je wordt geïnspireerd door iets. Deze inspiratie creëert een impuls van binnenuit en brengt je in beweging. Als je dus bewust wordt van het belang van een gezond leven dan start dit met inspiratie en daardoor ontstaat de discipline. Deze discipline wordt niet als zo ervaren, maar is daarna gewoon aanwezig. Dat is ook de reden dat in het achtvoudige pad van yoga yama’s en niyama een onderdeel zijn om in de basis geïnspireerd te raken om gezond te leren leven. Dit aangevuld met asana’s zorgt voor de goede basis van een gezond leven. Wil je dieper in contact komen met de lagen van het lichaam en geest dan zijn meditatie oefeningen een mooie aanvulling. Leven met yoga zorgt voor enorme frisse dagelijkse energie en is een ondersteunende voorbereiding voor menig andere sport om onnodige blessures te voorkomen.

Yoga voor wijsbegeerte toepassen

De filosofie of wijsbegeerte is in de yoga een praktische discipline die het verlangen en het streven uitdrukt naar kennis en wijsheid. In het westen is men hoofdzakelijk theoretisch met filosofie bezig. In de yoga filosofie gaat om de praktische beoefening van meditatie, asana en een gezond leven. Dit aangevuld met inspiratie naar de zoektocht naar waarheid en het functioneren van het menselijke denkproces tijdens het leven. Hierdoor leer je voor jezelf na te denken en vooral te voelen, autonoom te blijven en dus niet als een schaap achter een autoriteit aan te lopen die het wel beter zal weten.