Afvallen met yoga

Veel mensen in Nederland kampen met overgewicht. Waar het eerst nog één op de drie volwassen was, heeft nu één op de twee volwassenen overgewicht. Gewicht verliezen is voor veel mensen een uitdaging, omdat we vanuit wilskracht iets willen veranderen en bereiken. We streven naar een ideaal gewicht wat vrijwel altijd een onrealistische verwachting is. Yoga kan ondersteunen bij afvallen, maar dat is niet het doel van yoga. Het is geen wondermiddel of een quick fix, maar een manier van leven, waarbij er meer aandacht voor en connectie met je lichaam komt, waardoor je andere keuzes gaat maken. Hierdoor is het mogelijk om af te vallen met yoga. 

Herken je dat: je bent al maanden op dieet, hebt van alles geprobeerd, je bent ook daadwerkelijk afgevallen, maar vervolgens vliegen de kilo’s er weer aan. Je denkt veel na over wat je eet, vraagt anderen om advies en je probeert van alles uit. Daarbij heb je een ideaalgewicht in gedachte of misschien wel een plaatje van hoe je lichaam eruit zou moeten zien. Dit is geen duurzame en ondersteunende manier van afvallen en zorgt alleen maar voor frustraties en teleurstellingen. Daarbij ben je op deze manier niet lief voor jezelf en dat is juist zo belangrijk om als basis te hebben als je wilt afvallen.

Yoga helpt bij het verminderen van stress

We leven in een tijd waarin veel mensen last hebben van stress, onder andere door een hoge werkdruk, studiedruk, de digitale wereld, prestatiedruk en verwachtingen. En vergeet vooral niet de druk die we op onszelf leggen. Wat doen we als we gestrest zijn? Eten, en dan vooral dingen die niet goed en gezond voor ons zijn, zoals suiker en zout. Stress is een grote factor bij overgewicht en lichaamsvet, met name je buikomvang wordt groter door stress. Yoga zorgt ervoor dat je minder stress ervaart, bewust ademhaalt, meer in het nu leeft, meer energie hebt en beter leert om te gaan met je emoties. Je wordt je bewuster van jezelf, hoe je in het leven staat, waarom je bepaalde keuzes maakt en dus ook waarom je eet. Afvallen en je buikomvang verminderen met yoga is dus zeker mogelijk. Daarbij zorgt yoga er ook voor dat je hormoonhuishouding in balans komt, inclusief je schildklier. Als deze klier goed werkt, zorgt dit vervolgens weer voor een goed werkende stofwisseling. Kortom, je hele lichaam heeft baat bij yoga, ook als je wilt afvallen.

Yoga is een manier van leven, geen dieet

Yoga kan zeker ondersteunen bij afvallen. Los van het feit dat je je bewuster wordt van wat je lichaam nodig heeft en je van de bank af komt, zorgt het er ook voor dat afvalstoffen uit je lichaam verdwijnen door het detox effect door de verschillende yoga houdingen. Daarbij is yoga een rustige activiteit die niet leidt tot meer eten, zoals bij andere sporten soms het geval is. Het is een ideale full body workout waarbij alle spieren gebruikt worden en je je mentaal sterker voelt. Daarbij heeft het een positief effect op je nachtrust en ga je beter slapen. Ook dit helpt bij afvallen, want als we moe zijn, ligt de neiging op de loer om wat vaker naar de keuken te lopen. Als je yoga eventueel combineert met een andere sport, kan je zomaar een ideale combinatie hebben waarbij je zowel in beweging bent, bewust in het leven staat, kiest voor een gezonde levensstijl en op een duurzame manier bezig bent met afvallen. Het kwijtraken van kilo’s wordt dan niet de focus, maar hoe je je leven leeft en hoe je met jezelf omgaat. Dat werkt veel duurzamer en levert minder frustratie op.  

Op zoek naar een yogaschool bij jou in de buurt?

Het beoefenen van yoga heeft alles in zich om jou te helpen met afvallen. Er zijn verschillende yogavormen die jou hierbij kunnen helpen, zoals Vinyasa yoga, power yoga of bikram yoga. Dit zijn de yogavormen die iets actiever zijn en waarbij de bewegingen op elkaar volgen. Bikram yoga is een vorm van yoga die je een verwarmde ruimte doet. Dit kan ook ondersteunen bij het afvallen. Wil je een keer een yogales doen en ben je op zoek naar een yogaschool bij jou in de buurt? Samgaia helpt je graag verder.