Yoga voor flexibiliteit

Als mensen aan yoga denken, hebben ze al snel de gedachte: dat is niets voor mij, want daar moet je flexibel voor zijn. En dus geen stijve hark. Dan zien ze plaatjes van mensen die met hun handen hun voeten kunnen aanraken of met het grootste gemak zichzelf in onmogelijke houdingen kunnen manoeuvreren. Niets is minder waar, want veel yoga beoefenaars waren niet flexibel toen het beginnende yogi's waren en zijn dit wellicht nog steeds niet. Yoga gaat niet om het perfect uitvoeren van de verschillende houdingen, maar legt een basis tot meer flexibiliteit, van zowel lichaam als geest, en dus een soepel lichaam. 

Flexibiliteit trainen

Een op de twee mensen in Nederland heeft last van overgewicht. Dit kan bij aanvang van welke sport dan ook een belemmering zijn om mee te kunnen komen. Is dit echter een reden om niet te gaan sporten? Nee. Hetzelfde geldt voor yoga. Veel mensen die yoga beoefenen hebben overgewicht, fysieke klachten, stijve gewrichten of andere belemmeringen. Dit wil echter niet zeggen dat je geen yoga kan doen. Als je niets doet, blijf je in een negatieve spiraal hangen en verandert er niets.

Yoga is voor iedereen, voor zowel kinderen als senioren, en ook als je een stijve harkt bent en iets te veel kilo’s met je meedraagt. Het biedt voor iedereen een unieke manier van ondersteuning, precies daar waar jij het nodig hebt en wat jouw lichaam aankan. Er zijn verschillende yogavormen en er is altijd een vorm die past bij de behoeftes van jouw lichaam. Daarnaast zijn er veel yogahoudingen die zorgen dat jij je flexibiliteit kan trainen. En daar hoef je een doorgewinterde yogabeoefenaar voor te zijn. 

Hoe flexibel sta jij in het leven?

Doordat we veel van onze tijd zittend doorbrengen, is het extra belangrijk om in beweging te blijven en goed voor je lichaam te zorgen. Door yoga leer je in contact te komen met je lichaam en beter te luisteren naar de signalen die het geeft. Veel van de oefeningen zorgen voor meer flexibiliteit, soepele spieren, een betere houding en hierdoor meer energie. Daarbij gaat het bij yoga niet alleen om meer flexibiliteit op fysiek niveau, maar ook geestelijk. Hoe flexibel sta jij in het leven? Beweeg je makkelijk mee met wat zich aandient en kan je accepteren wat er is, of ben je meer een control freak en wil je graag precies weten waar je aan toe bent? Door het beoefenen van yoga ontstaat er niet alleen meer ruimte in je lichaam, maar ook in je hoofd. Je zal makkelijker kunnen omgaan met veranderingen en een flexibele houding ontwikkelen naar jezelf, anderen en het leven toe.

Yogaschool vinden bij jou in de buurt?