Yoga tegen pijn

Ruim twee miljoen Nederlanders hebben dagelijks pijn. Die pijn kan overal in het lichaam zitten, maar de meeste mensen kampen met pijn in de lies, rugpijn, en hoofd- of nekklachten. Bij veel mensen is er sprake van chronische pijn, waarvoor niet altijd een duidelijke oorzaak is. Er zijn veel soorten pijn, zowel fysieke als mentale, en yoga kan helpen tegen pijn, of in ieder geval de pijn verlichten. Bepaalde yogahoudingen kunnen ondersteunend zijn. Daarnaast helpt yoga bij een betere houding en met bewust ademhalen. Het is juist de ademhaling die kan helpen bij het omgaan met pijn. 

Omgaan met pijn door yoga

Of de pijn nu uit een verleden komt, door een ongeval of ziekte, of door slechte leefgewoontes: het kan je leven behoorlijk bepalen. Uiteraard is het allereerst belangrijk om bij pijn een arts te raadplegen om te kijken wat er aan de hand is en of er iets aan te doen is. In overleg met de arts kan je besluiten om yoga te doen, wat je kan helpen om met meer aandacht en bewustzijn met je lichaam om te gaan, en daarmee met de pijn. Bij yoga wordt er bij elke yogahouding gekeken waar de rek zit en ga je met al je aandacht naar de spieren die aangetrokken worden. Door de Ujjayi ademhaling (langs de stembanden in en uit ademen), een ademhaling die vaak wordt gebruikt tijdens een yogales, ga je met je aandacht naar de yogahouding en het gebied waar de rek zit. Deze ademhaling kan ook gebruikt worden om je aandacht te richten op die gebieden die pijn doen.

Jezelf en pijn leren kennen door yoga

Doordat veel yogavormen ontspannend en rustig zijn, kan dit goed ondersteunen bij mensen die met pijn te maken hebben, ook als je herstellende bent van een ziekte. Het gaat er bij yoga niet om dat je over je grenzen heengaat, dat je de beste moet zijn of moet winnen, maar dat je jezelf, je lichaam en je grenzen leert kennen. Hierdoor word je je bewust wat je wel en niet goed aankan en wat jou helpt om met de pijn om te gaan. Elke yogahouding heeft een indicatie en contra indicatie, wat wil zeggen dat elke houding aandacht besteedt aan die delen van het lichaam die pijnlijk zijn om vervolgens te leren ontspannen of aan te drukken. Hierdoor komt de stofwisseling en reiniging van het lichaam op gang en wordt het lichaam geholpen om zichzelf te herstellen en soepel te worden.

Op zoek naar een yogaschool bij jou in de buurt

Heb je last van (onder)rugpijn, nekpijn, liespijn of een andere vorm van pijn en wil je hiermee aan de slag? Ben je herstellende van een ziekte en ben je op zoek naar ondersteuning? Dan kan het beoefenen van yoga tegen pijn of chronische pijn een manier zijn om jezelf te ondersteunen en om te leren gaan met de pijn. Er zijn verschillende yogavormen die elk iets anders bieden. Wil je weten welke yoga het beste past bij jou in dit moment en wil je in contact komen met een yogaschool of yogadocent? Ontdek Samgaia! Wij helpen je graag verder om een passende yogales bij jou in de buurt te vinden.

Yoga inzetten tegen verschillende soorten pijn

Yoga tegen hoofdpijn en nekpijn
Yoga tegen rugpijn
Yoga tegen liespijn