Yoga tegen liespijn

Het is een van de moeilijkste klachten binnen de fysiotherapie: liespijn. Pijn in de liesstreek kan veel oorzaken hebben en komt veel voor bij sporters. Met name bij sporten zoals voetbal, atletiek en hockey, waarbij er gesprint of getrapt moet worden, of waarbij veel wenden en keren plaatsvindt, zijn risicovol. Verkorte spieren bij het gebied van de liezen kan zorgen voor stijfheid en zelfs ook onderrugklachten. Yoga kan hierbij ondersteunen, ook in het voorkomen van liespijn. 

Waarom krijgen we liespijn?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen pijn hebben aan hun liezen. Dit kan te maken hebben met spieren, pezen en gewrichten, maar ook met interne organen. Liespijn kan ook veroorzaakt worden door overbelasting, beknelling, een ongeval of ongemakkelijk en repeterende bewegingen. Een andere oorzaak van liespijn komt door verkorte spieren in dit gebied, omdat we veel van onze tijd zittend en typend achter een bureau doorbrengen. Vaak zitten we met een ronde onderrug achterover geleund in onze stoel. Dit heeft een impact op het lichaam en hierdoor kan onder andere stijfheid ontstaan in het liesgebied en eventueel onderrugklachten. Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak is van de liespijn, zodat er gericht gewerkt kan worden aan het herstel. Yoga kan hier zeker aan bijdragen, én rechtop zitten. 

Voordelen yoga bij liespijn

Binnen de yoga zijn verschillende yogahoudingen (asana’s), die als doel hebben om de liezen te rekken en te stretchen. Dit zijn bijvoorbeeld de Butterfly houding, de Lizard houding, de Twisted Dragon en de Duifhouding. Het gaat hierbij om oefeningen die ervoor zorgen dat het liesgebied zich meer opent, kan ontspannen en dat de verkorte spieren de ruimte krijgen om te rekken. Voor mensen die veel sporten kan yoga een mooie aanvulling zijn om blessures te voorkomen, waaronder liespijn. Yoga zorgt er ook voor dat je meer gaat ontspannen en dat je je bewust wordt van je lichaam, lichaamshouding en ademhaling. Het is met name de bewustwording die je gaat helpen om anders te bewegen, sporten en zitten.Het is uiteraard wel raadzaam om eerst een arts of fysiotherapeut te raadplegen bij liespijn.

Yogaschool bij jou in de buurt 

Heb je last van liespijn of onderrug pijn, is het liesgebied stijf, zit je veel voor je werk of sport je regelmatig en wil je blessures voorkomen? Samgaia helpt je graag verder om een yogales bij jou in de buurt te vinden, die past bij jouw persoonlijke behoeftes.