Yoga tegen rugpijn

Rugpijn: het is een veelgehoorde klacht onder Nederlanders. Grootste veroorzaker? Stress. Bijna de helft van de werkende Nederlanders heeft last van rug- of nekpijn tijdens of na het werk. Met name (chronische) onderrug pijn komt veel voor, die vaak geen medische oorzaak heeft. Dit kan een behoorlijke stempel drukken op zowel het werk- als privé leven. Rugpijn of lage rugpijn is voor veel mensen een reden om yoga te gaan doen. Hierdoor kan je je rugpijn verlichten en met behulp van specifieke yogahoudingen leren omgaan met de pijn en je bewust worden van je lichaamshouding. En yoga helpt goed tegen stress.  

Oorzaken rugpijn

Er zijn verschillende oorzaken waarom mensen last hebben van rugpijn, en dan met name onderrug pijn: stress, houding, spierspanning, opgekropte emoties, gebrek aan lichaamsbeweging, te veel lichaamsbeweging of verkeerde lichaamsbeweging. Daarnaast brengen we veel van ons werkende leven zittend door wat een impact heeft op het lichaam, en met name de lage onderrug. Ten slotte zijn veel mensen zich te weinig bewust van hun houding, ook als ze aan het sporten zijn. Dit kan voor uiteenlopende klachten zorgen.

Voordelen yoga bij rugpijn of pijn in de onderrug 

Yoga verhoogt het lichaamsbewustzijn, verbetert de houding en vermindert stress. Door het beoefenen van yoga word je je bewust van je lichaam en hoe je je door de dag heen beweegt. Yoga kan een effectieve behandeling zijn voor chronische of terugkerende lage rugpijn. Er zijn yogahoudingen die ondersteunend kunnen werken bij rugpijn, mits ze op de juiste manier worden uitgevoerd. Yoga-oefeningen versterken de rugspieren en de buikspieren. Deze spiergroepen zijn essentieel voor het behouden van een goede en rechte lichaamshouding en voor beweging van het lichaam. Mensen met lage rugpijn kunnen veel baat hebben bij het strekken van niet alleen de rugspieren, maar het hele lichaam. Uiteraard is het belangrijk om altijd af te stemmen met een arts of fysiotherapeut om te weten welke yogahoudingen en oefeningen je moet vermijden.  

Yogales bij jou in de buurt

Heb je last van rugpijn of onderrugpijn en wil je graag in beweging blijven, wat de sleutel is naar het verminderen of het laten verdwijnen van pijn? Samgaia helpt je graag met het vinden van een yogaschool bij jou in de buurt.