Yoga voor beginners

Steeds meer mensen ontdekken het cadeau dat yoga is en pakken dit met veel plezier uit. Dat yoga zweverig en spiritueel zou zijn, en betekent dat je een uur lang je lichaam in ingewikkelde houdingen moet wringen, terwijl je een Indiase god moet visualiseren, ligt ver achter ons. Jong en oud doet vandaag de dag aan yoga en ervaart wat voor voordelen dit met zich meebrengt, zowel fysiek, mentaal als geestelijk. Overweeg jij om met yoga te beginnen, maar weet je niet zo goed of dit wel bij je past? En wil je het wel proberen maar denk je: hoe en waar begin ik dan met yoga? Samgaia kan een ondersteunend startpunt zijn, van waaruit je je yoga avontuur kan beginnen en vervolgen.

Een van de voordelen van yoga is dat je er vandaag mee kunt beginnen. Je hoeft niets voor te bereiden, je hebt geen dikke portemonnee nodig, je hoeft niet lenig te zijn, een bepaald dieet te volgen, een trendy outfit te kopen of het vliegtuig naar India te pakken. De kans dat er een yogaschool bij jou in de buurt is waar je vandaag nog voor een yogales terecht kunt, is groot. Dus wat houdt je tegen? Misschien wat gedachtes, zoals: ben ik daar wel geschikt voor, past dit wel in mijn drukke agenda of ben ik wel lenig genoeg. Gelukkig zijn we niet onze gedachten, dus die kan je meteen parkeren. Yoga is laagdrempelig en je hebt er alleen een JA van jou voor nodig. De vraag is: waar heb je behoefte aan en wat zou je graag willen leren, verdiepen of wellicht veranderen in je leven? Wil je meer ontspanning, meer rust in je hoofd, een betere conditie of wil je meer te weten komen over de filosofie van yoga? Yoga voorziet in verschillende behoeftes en is daarom geschikt voor vrijwel iedereen.

Door met yoga te beginnen ga je meer van binnen naar buiten leven

Ben je in een fase van je leven beland dat je denkt: ik wil wat beter voor mezelf zorgen en mezelf wat vaker op nummer één zetten? Dan is yoga zeker geschikt voor jou. Door yoga te beoefenen, ga je meer aandacht aan je lichaam besteden. We zijn zo gewend om in ons hoofd te leven, dat we soms vergeten dat we nog een lichaam hebben. Een lichaam dat continu met ons communiceert en nooit van ons zal scheiden. En waar we met veel liefde voor mogen zorgen. Een voordeel van beginnen met yoga is dat je je bewuster wordt van je lichaam en er meer mee in contact komt. Dit in tegenstelling tot andere sporten, waar het spelelement voor afleiding zorgt. Hierdoor kunnen blessures ontstaan en zijn we sneller geneigd om over onze grenzen te gaan. Yoga nodigt jou uit om je aandacht naar binnen te richten. Hierdoor word je je bewust van je gedachten, hoe het werkelijk met je gaat, je organen, spieren, mate van spanning en stress, pijnen, ongemakken, de keuzes die je maakt en de impact hiervan, en je mate van concentratie en discipline.

Luister naar je lichaam en volg je hart

Als je begint met yoga en dit voor langere tijd gaat doen, leer je je grenzen kennen en bewaken, krijg je steeds meer energie, ga je je vitaler voelen, en lukt het je makkelijker én met meer plezier om in het moment te leven. Een ding is zeker: voor yoga hoef je helemaal niet fit of super lenig te zijn. Het enige wat je hoeft te doen is naar je lichaam te luisteren en je hart te volgen. Probeer alle verschillende yogavormen eens uit en kijk welke vorm het beste bij jou past. Wil je graag beginnen met yoga? Dan is het verstandig om te kiezen voor een groepsles met een yogadocent. Hierdoor leg je een gedegen fundament, krijg je alle yoga houdingen (asana’s genoemd) goed uitgelegd en kan je vragen stellen. En de kans is groot dat je ook nog leuke nieuwe mensen leert kennen.

Wat heb je nodig als je begint met yoga?

Heb je de knoop doorgehakt en wil je met yoga beginnen? Wij hebben voor jou een paar beginners spelregels op een rijtje gezet, als fijne voorbereiding op je eerste yogales en de eventuele lessen die volgen.

 • Draag ruim zittende kleding en waar mogelijk zoveel mogelijk laagjes. 
 • Zorg dat je op tijd aanwezig bent, liefst 10 minuten voor aanvang van de yogales.
 • Bereid jezelf voor door je aandacht naar binnen te keren. 
 • Heb je al een yogamat? Neem die dan mee.
 • Neem water mee voor na de les en drink tijdens de les met mate.
 • Wacht met een volledige maaltijd tot na de les, eet desnoods wat fruit voordat je naar de les gaat.
 • Neem zo min mogelijk juwelen en/of je horloge mee en zet je telefoon uit of laat deze thuis. 
 • Let niet op je medeleerlingen, richt je aandacht op jezelf en oefen met niet vergelijken.
 • Houd de docent in de gaten en volg de instructies. 
 • Gebruik hulpmiddelen, zoals een blok.
 • Heb plezier en laat je kritische en veroordelende stem thuis.
 • Stel jezelf open op en laat je verrassen.
 • Gun jezelf de tijd en weet ook: je kan altijd weer stoppen.
 • Je krijgt geen rapportcijfer dus ontspan en blijf in – en uitademen.

 

Meer informatie over de voorbereiding van een yogales vind je hier! 

Wil je beginnen met yoga? Samgaia helpt je graag verder om te kijken welke yogales bij jou in de buurt gegeven wordt. Klik hier om te kijken waar je vandaag kunt starten.