Yoga voor koppels

Samen één worden

Yoga werd van oudsher door mannen beoefend, maar inmiddels zijn het vooral vrouwen die in de yogaschool te vinden zijn. Ook de Westerse man raakt steeds meer overtuigd van de heilzame werking van yoga, waardoor yoga voor koppels steeds populairder wordt. Het is een leuke, speelse en verdiepende manier om van alle voordelen van yoga voor lichaam en geest te genieten, terwijl je ook aan je relatie werkt. Twee vliegen in één klap dus. In plaats van praten bij een relatietherapeut, werk je door de houdingen aan jullie wederzijdse vertrouwen en verbinding en moet er écht samengewerkt worden.

Yoga betekent in het oude Sanskriet ‘zich verenigen’. Dat is precies wat je als koppel doet als je aan duo yoga doet. Dit is ook meteen de reden waarom veel stellen ervoor kiezen om samen yoga te doen: de vereniging van jezelf met je partner. Door onze drukke agenda’s en gezinsleven kan het zijn dat de relatie op de laatste plek komt te staan. Er wordt dan wat meer langs elkaar heen geleefd, in plaats van met elkaar. Dit kan voor irritaties, ruis en ruzie zorgen. Yoga voor koppels is ideaal voor een betere communicatie en afstemming binnen de relatie en voor meer intimiteit met je partner. Ware intimiteit speelt zich niet alleen af binnen de vier muren van de slaapkamer, maar bestaat uit alle contactmomenten gedurende de dag heen. In welke kwaliteit gaan we in elk moment met elkaar om?

Duo yoga is speciaal gericht op het bouwen van vertrouwen op jezelf en op de ander en om de communicatie te verbeteren. Het bevat speelse elementen van beweging en plezier, waardoor de band tussen twee mensen wordt versterkt. Deze vorm van yoga nodigt uit dat je jezelf helemaal durft te openen en geven aan de ander, omdat het anders niet mogelijk is om de yoga houdingen correct uit te voeren. Door de gezamenlijke combinatie van balans, evenwicht en focus, versterk je niet alleen de basis van je lichaam, de core, maar ook de basis van je relatie. Door yoga voor koppels te doen, leer je om de controle los te laten en ga je voorbij aan alle dagelijkse irritaties en reacties, maar kan je je partner weer ontmoeten voor wie hij of zij werkelijk is: de man of vrouw waar je ooit verliefd op bent geworden.

Duo yoga

Duo yoga is een mooie manier om de onderlinge band te versterken en is een vorm van yoga waarbij je met je vriend, partner of man samen yoga beoefent. De yoga houdingen zijn op elkaar afgestemd en je ondersteunt en stimuleert elkaar door de symmetrie van de houdingen. Yoga voor koppels bestaat uit verschillende yoga houdingen, net als bij andere yoga vormen.

Tantra yoga

Tantra yoga is een vorm van yoga die door partners wordt beoefend om de liefde voor elkaar te verdiepen. Veel mensen die het woord tantra horen, denken meteen aan seks. Hierdoor heeft tantra een negatieve of beruchte reputatie gekregen. Nu heeft tantra zeker ook met seks te maken, maar heeft het als doel dat partners meer kunnen genieten van vrijen en beminnen. Uiteindelijk gaat het bij tantra yoga ook om de verdieping van de relatie en zorgt het voor meer intimiteit, met als focus meer plezier in de slaapkamer.

Voordelen yoga voor koppels

Heb je je partner zo ver gekregen om een les duo yoga te doen? Mooi! Yoga voor koppels heeft naast de voordelen van yoga een aantal extra voordelen voor de relatie:

  • Leren loslaten
  • Samen herinneringen maken
  • Meer intimiteit
  • Versterken van de fysieke en emotionele band
  • Meer vertrouwen in elkaar
  • Meer openheid in de communicatie
  • Minder stress en angst
  • Meer evenwicht in de relatie
  • Minder in je hoofd leven
  • Meer waardering voor elkaar

Yoga voor koppels houdingen

Duo yoga kent vele houdingen, waarvan er gelukkig ook een paar simpel zijn. Wel zo fijn voor de beginnende yogi’s onder ons.

Zittende centrering en aarding

Veel duo yoga lessen beginnen met deze oefening, die je ook samen thuis op een yogamat kunt doen. Ga met jullie ruggen tegen elkaar aan zitten, met je benen eenvoudig gekruist of verstrengeld met je voeten op je dijen in de lotushouding. Sluit je ogen en ga met je aandacht naar je ademhaling. Kijk of het lukt om je ademhaling met die van je partner te synchroniseren, waardoor jullie verbinding verdiept. Doet deze oefening een aantal minuten en zorg ervoor dat je rechtop blijft zitten.

Draaistoel

Ook hier zitten jullie met de ruggen tegen elkaar aan, net als bij de eerste oefening. Bij de draaistoel wordt de romp naar één kant gedraaid. In dezelfde positie als de eerste houding, draai je je romp naar links, totdat je met je linkerhand de rechterknie van je partner kunt aanraken. Je rechterhand rust op je eigen linkerknie. Houd deze houding een paar ademhalingen vast en herhaal de oefening dan aan de andere kant.

Wil je graag samen met je partner yoga doen en ben je op zoek naar een yogaschool bij jou in de buurt? Samgaia helpt je graag verder. Klik hier of er een duo yogales bij jou in de buurt gegeven wordt.