Yoga voor gevorderden

Doe je al langer aan yoga en maakt het inmiddels een vast onderdeel uit van je leven? Dan zou je jezelf gevorderd kunnen noemen. Maar wat betekent dat eigenlijk in de wereld van yoga: gevorderd? We zijn en blijven immers allemaal student, niet alleen van het leven en van ons lichaam, maar ook van yoga. We zijn dus nooit uitgeleerd. Wil gevorderd zeggen dat je lang op je hoofd kunt staan, dat je de meeste yoga houdingen goed kunt uitvoeren of een yoga serie uit je hoofd kan? Als iemand een gevorderde yoga beoefenaar is, zegt dit veel meer over de kwaliteit, mate van bewustzijn en verstilde aanwezigheid waarin hij of zij leeft, dan over het aantal jaren dat hij of zij yoga beoefent.

Gevorderd volgens de yoga filosofie

In de yoga filosofie wil ‘gevorderd’ zeggen dat je de yogahoudingen beoefend als voorbereiding op je meditatie. Het is een proces van steeds meer de aandacht naar binnen richten en van binnen naar buiten leven, waarin meditatie een vast onderdeel uitmaakt van je leven, met name buiten de yogamat. De meditatie die zich tijdens het beoefenen van yoga ontwikkelt, is voor velen de slagroom op de taart. Daarnaast betekent ‘gevorderd’ ook dat de zoektocht naar waarheid zich verder verdiept en daarmee het verlangen om werkelijk te weten en leven wie je bent. Als je gevorderd bent in de yoga, laat dit jouw wil zien om tot zelfrealisatie te komen. Het gaat hierbij niet alleen om het praktisch beoefenen van yoga, maar ook om het verdiepen in de filosofie en bestudering van yoga.

Het leven als één lange meditatie

Gevorderde yogabeoefenaars (yogi) hebben een bereidheid om zichzelf verder te onderzoeken en ontwikkelen, zich te ontdoen van alles wat ze niet zijn, steeds meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun keuzes en manier van leven en terug te keren naar wie ze werkelijk zijn. Bewustzijn is hierbij het sleutelwoord. Je wordt je steeds bewuster van je lichaam, het feit dat alles energie is en dat elke keuze die je maakt een energetische kwaliteit in zich draagt. Maar je wordt je ook bewuster van je omgeving en de wereld, en wat er werkelijk aan de hand is. Naarmate je langer aan yoga doet, leer je om jezelf te onthechten en bevrijden van overtuigingen, idealen, plaatjes, verwachtingen, projecties en destructieve patronen. Het is een bevrijdend proces, waarbij je als gevorderde yogabeoefenaar steeds meer vanuit je hart leeft, wetende dat het leven niet om jou draait, maar om ons allemaal. Het leven wordt één lange meditatie.

Altijd weer terug naar de basis

Nu is het niet zo dat mensen die gevorderd zijn met yoga alleen maar andere yoga oefeningen en houdingen doen. Ook voor gevorderden blijven de basis yoga oefeningen belangrijk. Zo hebben gevorderden de basis nodig om gevorderde oefeningen op te kunnen bouwen. Maar er is nog meer. Gevorderde yogi passen in al hun asana’s (yoga houdingen) vaak nog steeds klassieke oefeningen toe.

Ben je op zoek naar een yogales voor gevorderden bij jou in de buurt? Samgaia helpt je graag verder.