Yoga voor kinderen

Kinderen zijn van nature in yoga, dat wil zeggen: bij zichzelf, in contact met hun lichaam en in het moment. Vervolgens gaan ze naar school en raken ze naarmate ze ouder worden steeds meer ondergedompeld in de maatschappij en krijgen ze te maken met verwachtingen, prestatiedruk en systemen waar ze in moeten passen. Veel kinderen hebben al op jonge leeftijd een overvolle agenda wat leidt tot stress, onrust en het idee dat ze continu iets moeten doen. Daarnaast hebben ze te maken met een overweldigende online wereld en sociale media, waarin ze elke dag moeten dealen met een enorme hoeveelheid aan informatie en sociale druk. Yoga oefeningen voor kinderen bieden uitkomst.

Sterk én sensitief in je kinderenschoenen staan

Kinderen zijn, net als volwassenen, van nature sensitief. Ze voelen alles aan en weten precies wat waar is en wat niet. Wij weten dat ook, maar we leven in een wereld waarin weinig tot geen ruimte is voor die sensitiviteit en we maken keuzes die onze sensitiviteit verdoven. Veel kinderen voelen zich niet gehoord en ontmoet, wat kan leiden tot passiviteit, terugtrekken, fysieke en mentale klachten of verslavingen, zoals gamen. Kinderyoga kan ze ondersteunen. Yoga voor kinderen helpt ze spelenderwijs bij het ontwikkelen van hun concentratie en bewustwording. Het geeft ze handvatten om te kunnen leven in een maatschappij die voornamelijk draait om presteren, het hoofd, cijfers en jezelf verbeteren. Het leert ze om als een vis in het water (de maatschappij) te zijn, zonder nat te worden. Sterk en sensitief in je kinderschoenen staan, daar gaat het om.

Profijt van kinderyoga voor de rest van je leven

Als kinderyoga een onderdeel uitmaakt van het leven van een kind, zal hij daar op latere leeftijd veel profijt van hebben. Door yoga en de specifieke yoga oefeningen voor kinderen leren ze om speels te blijven, zeker te zijn van zichzelf, te vertrouwen op hun intuïtie, plezier te hebben, en om geïnspireerd, open en nieuwsgierig te blijven. Yoga voor jonge kinderen helpt bij onzekerheid en faalangst, en leert kinderen om objectief naar de wereld te kijken en om niet gedachteloos mee te gaan met ‘wat hoort’, ‘wat zou moeten’ of wat ‘normaal’ is.

Door kinderyoga te doen, krijgen kinderen een beter lichaamsbewustzijn. Hierdoor stijgt hun zelfvertrouwen en hun eigenwaarde. De yoga oefeningen voor kinderen bestaan ook uit interactie met elkaar, waardoor ze bouwen aan relaties, sociale vaardigheden en leren ze van elkaar. Door de oefeningen ontwikkelen ze hun concentratie en door ook ruimte te maken voor eigen inbreng, versterken ze hun creativiteit.

Wat houdt kinderyoga in?

Kinderyoga wordt steeds populairder en dat is niet vreemd. Steeds meer kleuters, kinderen en tieners hebben behoefte aan rust en hebben ondersteuning nodig om in balans te blijven. Er zijn drie verschillende soorten yoga voor kinderen, namelijk yoga voor kleuters (4 t/m 6 jaar), yoga voor kinderen (7 t/m 12 jaar) en yoga voor tieners (vanaf 13 jaar).

Bij yoga voor kleuters gaat het voornamelijk om spelen, bewegen, dansen, tekenen, aanraken en fantaseren. Het prikkelt de creativiteit, ze ontdekken hun innerlijke wereld en leren op speelse wijze yoga in hun leven toe te passen.  

Bij yoga voor kinderen spelen de yogahoudingen een rol en leren ze de basisprincipes van Hatha yoga. Ze zijn op een leeftijd dat ze de asana’s en de yoga oefeningen voor kinderen wat langer vast kunnen houden. Ze leren hun lijf kennen en contact te maken met anderen. Op een speelse manier komen samenwerking, kracht en zelfvertrouwen aan bod.

Bij yoga voor tieners gaat het om yogahoudingen en wordt er ingespeeld op hun kwaliteiten. Met name voor tieners, die veel te maken krijgen met prestatiedruk, sociale druk, onzekerheden en erbij willen horen, is yoga een ondersteunende manier om in contact te komen met zichzelf. Yoga voor tieners helpt het concentratievermogen en om gefocust te blijven, wat ook weer het leren op school vergemakkelijkt. Daarbij leren ze te ontspannen, om te gaan met gedachten en grenzen aan te geven.


Kinderyoga als ondersteuning bij sport, ontspanning en goed ademhalen

Als kinderen al op jonge leeftijd aan yoga doen, verbeteren ze daarmee ook hun prestaties in andere sporten. Veel mensen vinden yoga niet echt een sport, omdat je veel stil staat en houdingen doet, en dus niet achter een bal aan rent. Toch kan yoga zeker als sport gezien worden, waarbij motivatie en discipline getraind worden. Tevens ondersteunt kinderyoga om meer te ontspannen en te ervaren wat het betekent om even niets te doen en te moeten. Er is even wat minder afleiding, zoals een telefoon, en ze hoeven nergens anders aan te denken. Voor al die drukke kinder- en tienerkoppies wel zo fijn. Daarom wordt er ook steeds vaker op scholen yoga voor jonge kinderen gegeven. Tussen al het werken en presteren door biedt hen dit de mogelijkheid om te ontspannen. Ten slotte leren kinderen aan de hand van oefeningen wat het betekent om goed adem te halen en wat de impact hiervan is op hun gezondheid en vitaliteit. Ze leren tijdens kinderyoga dus niet alleen bepaalde houdingen, maar ook hoe je moet ontspannen en wat een natuurlijke ademhaling is.


Ben je op zoek naar een yogales voor je kind of tiener bij jou in de buurt? Samgaia denkt graag mee.