Yoga voor mannen 

Dat yoga écht iets voor vrouwen is, klopt niet. Dat het merendeel van de mensen dat yoga beoefent vrouw is en ook het merendeel van de docenten vrouw is, klopt wel. Maar wist je dat toen yoga duizenden jaren geleden het licht zag, het voornamelijk werd beoefend door mannen? En dat de ‘grote’ leraren die yoga bekend hebben gemaakt, voornamelijk man zijn? Steeds meer mannen ontdekken dat yoga, alles behalve zweverig is en dat het hen ondersteunt om met de drukte van alledag om te gaan. En dat voetballen, hockey, hardlopen én yoga voor mannen, ook wel Broga genoemd, prima samengaan.

Veel mensen hebben vooroordelen over yoga, dus mannen, jullie zijn niet de enige die denken dat yoga saai is, dat je lenig moet zijn en spiritueel door het leven moet gaan. Niets is minder waar. Yoga is voor iedereen en is alles behalve zweverig. Yoga helpt je om te dealen met alle ballen die je net als vrouwen in de lucht moet houden en wat minder in je hoofd en wat meer vanuit je lichaam te leven.

Mannen, vrouwen & de opkomst van yoga

De meeste mannen houden ervan om te sporten en dat is ook het beeld dat we hebben: een man op het voetbal- of hockeyveld, met gewichten in de sportschool of rennend door een park. Als je kijkt naar de geschiedenis, zijn het vooral de mannen die van groepssporten houden. Vrouwen waren meer van de individuele sporten. Geleidelijk aan kregen vrouwen steeds meer de mogelijkheid om te gaan sporten en deden dat eerst voornamelijk individueel in groepsvorm, zoals aerobics, steps en later tennis. Inmiddels is vrouwenvoetbal steeds populairder en gaat het redelijk gelijk op. Toen kwam yoga uit het Oosten overgewaaid en waren het voornamelijk vrouwen die hier ja tegen zeiden. De beeldvorming dat yoga zweverig is, kwam vooral door de jaren zestig en de flowerpower beweging die yoga in haar armen sloot. Inmiddels leven we ruim op weg in de 21ste eeuw en is er een boel veranderd.

Mannen yoga en voetbal: een gouden duo

Yoga is meer dan alleen een fysieke beoefening en dat is ook de reden dat steeds meer mannen het voordeel ervan ontdekken voor hun algehele welzijn en gezondheid. Wist je dat het Nederlands elftal ook aan yoga doet? En de mannen van de anti-terrorisme bestrijding en het leger? Yoga is een krachtige aanvulling voor mannen naast de sporten die ze al beoefenen. Ook mannen hebben steeds meer behoefte aan een moment van rust en verstilling die ze ervaren op een yogamat en willen bewuster in het leven staan. Yoga heeft zowel aan vrouwen als mannen veel te bieden, zoals persoonlijke ontwikkeling, discipline, concentratie, focus, meer flow in je leven en rust in je hoofd.    

Het mannelijk en het vrouwelijk lichaam zijn uiteraard wel wat verschillend, maar hebben nog altijd meer overeenkomsten. In principe is yoga dus geschikt voor elk lichaam. Daarbij is elk lichaam uniek en heeft iedereen zijn of haar persoonlijke behoeftes in wat het nodig heeft. Extra fijn dus, dat er zoveel verschillende yogascholen, docenten en yogavormen zijn. Vaak is er het idee dat mannen minder flexibel zijn dan vrouwen en dit kan nog wel eens als excuus gebruikt worden door mannen om niet naar yoga te gaan. Dat is het fijne van yoga: je hoeft niet lenig te zijn. Wanneer je met yoga begint, word je langzaam maar zeker steeds flexibeler en kan je voordat je het weet je tenen aanraken. En dat is trouwens een extra pluspunt van yoga: het is niet competitief en er zijn geen winnaars en verliezers.

Voordelen mannen yoga 

Ben je nog niet helemaal overtuigd of Broga iets voor jou is? We hebben een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet (en deze voordelen gelden uiteraard voor iedereen):

  • Door yoga te beoefenen word je zowel fysiek als mentaal sterker. Tijdens een Brogales ben je veel je lichaam aan het stretchen en dit is ook fijn voor andere sporten die je doet, zoals een work-out in de sportschool. Daarbij kan je yoga ook inzetten als een stretch of cooldown na het sporten. Ten slotte zorgt meer flexibiliteit voor minder blessures.  
  • Door yoga krijg je een betere houding. Je gebruikt alle spieren, ook spieren die je bij voetbal of in de sportschool niet gebruikt. Een betere houding helpt je als je een drukke baan hebt en werkt ook goed tegen fysieke klachten, zoals rugpijn.
  • Door yoga word je je bewuster van je ademhaling en ga je ook anders ademhalen. Deze adem neem je overal mee naartoe en helpt je om rustiger te blijven, ook als je een stressvolle dag hebt, in de file staat of je gezin moet managen.
  • Houd je van een beetje uitdaging? Dan is de yogamat hier een geweldige plek voor. Yoga kent veel uitdagende houdingen, dus keuze genoeg.
  • Door yoga te doen word je je bewust van je mind en je gedachten. Het zorgt ervoor dat je wat meer in dit moment aanwezig bent en meer focus hebt. Wel zo fijn, als je een baan hebt met veel verwachtingen, je veel beslissingen moet nemen of een team leiding moet geven. Je kan met meer helderheid situaties overzien en je straalt meer rust uit.  

Broga bij jou in de buurt

Nieuwsgierig geworden of yoga iets voor jou is? Ontdek bij Samgaia welke yogaschool bij jou in de buurt zit en schrijf je in voor een proefles. En wie weet kom je tot de ontdekking dat je nooit meer zonder wil.