Yoga voor senioren

Ook al voelen we ons steeds jonger van geest naarmate we ouder worden en is zestig het nieuwe veertig: voor ons lichaam moeten we extra goed blijven zorgen naarmate we de stempel ‘senior’ opgeplakt krijgen. Zowel bij mannen als vrouwen neemt vanaf het vijftigste levensjaar het spierweefsel af. Het is daarom belangrijk om iedere dag voldoende te bewegen om je spiermassa zo optimaal mogelijk te houden. Yoga voor senioren is de ideale bezigheid: het houdt het lijf soepel, de mentale weerbaarheid jeugdig en je gaat er ook nog jonger uitzien. Wat willen we nog meer op onze oude dag?

Yoga tegen ouderdomsklachten

Gewrichtsklachten, gewichtstoename, een afnemende weerstand, organen die trager werken, een hormoonproductie die afneemt, artrose, reuma, botontkalking, geheugenverlies en slecht slapen. Zomaar een aantal veel voorkomende ouderdomsklachten waar velen van ons mee te maken hebben of krijgen. Lifestyle keuzes, mindfulness, meditatie en yoga, het draagt allemaal bij aan hoe we ons op onze oude dag voelen. Door yoga al op jonge leeftijd in je leven te integreren, heeft dit een impact op de rest van je leven, namelijk een soepel, fit en lenig lichaam, meer rust in je hoofd en meer vitaliteit.  Maar wees gerust: wil je er nu op je zestigste of zeventigste starten? Geen enkel probleem. We zijn nooit te oud om met yoga te beginnen.

Tot je honderdste verjaardag in balans met yoga

Tuurlijk, sporten is ook belangrijk voor senioren, maar onnodige blessures kunnen al snel om de hoek komen kijken. Ouderen yoga voorkomt dergelijke blessures. Door de variatie in bewegingen en oefeningen en door de focus van yoga op je houding, worden zowel grote als kleine spieren geactiveerd. Hierdoor blijft het lichaam veerkrachtig. De verschillende yoga houdingen zijn zo divers, dat elke spiergroep wordt aangesproken. De yoga oefeningen voor ouderen die het evenwicht versterken, zorgen ervoor dat je je tot je honderdste in balans en mobiel blijft voelen. Oud worden hoeft niet altijd gepaard te gaan met fysieke en mentale klachten, zolang we goed voor onszelf zorgen, naar ons lichaam luisteren en yoga onderdeel uitmaakt van je zelfzorg regime.

We kennen allemaal de woorden ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dit geldt ook voor yoga, dat preventief werkt. De celdeling wordt door yoga gestimuleerd en daardoor neemt veroudering af. Doordat de organen en lymfe worden gemasseerd tijdens de yoga oefeningen vindt tijdens elke yogales een grote interne schoonmaak plaats. Yoga is verder preventief voor alle ouderdomsklachten, óók dementie, MS, vergeetachtigheid, verminderd gezichtsvermogen, achteruitgang van het gehoord of longontsteking. Daarbij hebben ouderen meer kans op vallen en botbreuken, doordat de spieren en gewrichten minder soepel zijn. Door deze ouderdomsklachten te voorkomen of zo lang mogelijk uit te stellen, biedt yoga voor ouderen ondersteuning.

Wie wil er nou niet gezond en vitaal oud worden, met een mobiel lichaam dat naar buiten kan en sociale contacten kan onderhouden? Voor senioren zijn er twee yogavormen die zeer geschikt zijn: herstellende (restorative) yoga en stoelyoga. Meer weten? Samgaia helpt je graag om een yogaschool bij jou in de buurt te vinden.