Yoga voor vrouwen

Veel vrouwen zijn op zoek naar balans in hun leven: meer rust, een moment voor zichzelf en naar een manier van leven waarbij zij zelf op nummer één staan, en niet de kinderen, partner, date, huisgenoten, werk, studie of schoonouders. Dat moment voor zichzelf vinden vrouwen op de yoga mat. Voor veel vrouwen, en dit worden er steeds meer, is yoga al een lange tijd een vast onderdeel van hun leven. Door samen met andere vrouwen yoga te doen, of alleen thuis voordat de kinderen wakker worden, geeft je vitaliteit een boost, leer je je lichaam beter kennen en ontstaat er meer evenwicht tussen alsmaar doen en druk zijn en gewoon even zijn en niets moeten, vooral van jezelf.

Het leven anno de 21ste eeuw

Het leven anno de 21ste eeuw is voor veel vrouwen veeleisend, druk en stressvol. Niet raar dus, dat het vooral vrouwen zijn die last hebben van burn-out klachten. Waar komt toch die neiging vandaan om alsmaar door te gaan, met 150 kilometer per uur, waardoor je de stopborden aan de kant van de weg niet ziet, of wellicht niet wil zien? Vrouwen moeten veel van zichzelf en hebben het idee dat ze moeten voldoen aan plaatjes, verwachtingen en idealen. Daarbij vinden ze het lastig om werk en privé te combineren. Hoe vaak neem jij een stopmoment gedurende de dag? En ga je naar de wc als je moet of wanneer het jou uitkomt?

Vrouwen yoga

Yoga is nooit bedoeld geweest voor óf mannen óf vrouwen, want het gaat zoals met alles in het leven om beide facetten: het mannelijke en het vrouwelijke. Hoe breng je die samen? Nu zijn er wel veel yogavormen, zoals Hatha yoga, die hoofdzakelijk door vrouwen worden onderwezen. Met vrouwen yoga verdiep je aan de ene kant het contact met jezelf, met je vrouw-zijn, leer je wat het betekent om vanuit overgave te leven, en daardoor met minder controle, en wat het betekent om naar je lichaam te luisteren. Wat dat betreft maakt yoga voor vrouwen een waardevol onderdeel uit van zelfzorg. Aan de andere kant is yoga ook fysiek inspannend, train je je spieren, word je leniger, kan het uitdagend zijn en werk je aan je wilskracht en doorzettingsvermogen.

Yoga als levensstijl en manier om te verbinden

Voor veel vrouwen is yoga een levensstijl, een manier van leven, die veel verder reikt dan de yogamat. Het doen van yoga werkt door in alle gebieden van je leven en zorgt ervoor dat je andere keuzes gaat maken op het gebied van eten, drinken, slapen en bewegen. Maar ook op hoe je met jezelf omgaat. Daarnaast is het volgen van een yogales een manier om je te verbinden met andere vrouwen en om gelijkgestemden te ontmoeten. Vrouwen die met persoonlijke ontwikkeling bezig zijn, bewuster in het leven willen staan en een waardevolle bijdrage willen leveren aan de wereld en de toekomstige generaties.

Er zijn verschillende yogavormen die passen bij verschillende behoeftes. Waar ben je naar op zoek? Meer zingeving, verdieping, balans, rust in je hoofd of ben je aan het herstellen van een ziekte of een fysieke of mentale aandoening? Je kan kiezen voor een meer fysieke vorm van yoga, zoals Ashtanga yoga, of een therapeutische yoga die gericht is op herstel van het lichaam en onverwerkte emoties, zoals restorative yoga. Wat het ook is waar je naar op zoek bent, Samgaia helpt je graag bij het vinden van de juiste yogaschool bij jou in de buurt.