Yoga vormen

Er zijn heel veel yogavormen en met name de afgelopen jaren zijn er steeds meer yoga varianten bijgekomen. Dit komt omdat yoga steeds populairder is en er veel vraag naar is. Waar jij op dit moment behoefte aan hebt, past beter bij de ene yogavorm dan bij de andere. Daarom is het zinvol om je te verdiepen in welke yogavormen er zijn, zodat je díe yoga kiest, die nu het beste bij jouw persoonlijke situatie en wensen past. 

Onder yoga vallen verschillende vormen en binnen die vormen worden meer dan 10.000 houdingen onderwezen en beoefend. Yoga kent van oudsher verschillende richtingen, die onderverdeeld zijn in 4 hoofdstelsels, ook wel paden genoemd. 

Overkoepelende yoga paden

Traditiegetrouw houdt men deze vier overkoepelende yogavormen aan. Dit zijn:

 •   Jñāna-yoga; Jnana betekent letterlijk ‘Kennis’. Dit is de yoga van onderzoek langs de weg van het intellect. Jnana Yoga is het proces dat intellectuele kennis in praktische wijsheid verandert. Het is geen methode waarbij je op zoek gaat naar rationele antwoorden op eeuwige vragen, maar wel een vorm van yoga die leidt tot zelfonderzoek en zelfrealisatie.
 •   Bhakti-yoga; Bhakti is een vorm van Yoga van toewijding en compleet geloof. Het is ook wel de yoga van liefde en toewijding voor God. Door bidden, aanbidden en rituelen geeft men zich over aan God of object van geloof. Onderdrukte emoties worden bevrijdt en de yoga beoefenaar verliest langzaamaan de eigen identiteit en wordt één met God of object van geloof. Dit is de staat van zelfrealisatie.
 •   Raja-yoga; Raja Yoga wordt vaak de ‘Koninklijke Weg’ genoemd en is de yoga van de naar binnen gerichte concentratie. Deze yogavorm biedt een uitgebreide methode om gedachten te beheersen en mentale en fysieke energie in spirituele energie om te zetten. De voornaamste bezigheid van Raja Yoga is meditatie. Het bevat ook alle andere methodes die helpen lichaam, geest, energie en zintuigen te beheersen.
 •   Karma-yoga; de yoga van handeling zonder gehechtheid en zonder eigen belang. Deze yoga wordt in de praktijk vaak gecombineerd metbhakti-yoga. Karma Yoga is een weg van toewijding aan het werk. Het doel is om de identiteit kwijt te raken tijdens het werken, waardoor alleen het onzelfzuchtige werk over blijft. Dit is een moeilijke staat om te bereiken, want we zijn gewend om een beloning te koppelen aan het werk of het resultaat ervan.

Yoga vormen binnen de 4 yoga paden

Binnen de hierboven beschreven vier yoga paden zijn er de volgende traditionele yogavormen te onderscheiden:

Hatha yoga

Statische houdingen; bij deze yogavorm leer je lichaam en geest te beheersen.

Kundalini yoga

De yoga van het bewustzijn; bij deze yoga gaat het voornamelijk om ademhalingstechnieken, het zingen van mantra’s (chanting) en meditatie.

Dru yoga

Yoga van het hart; Dru yoga vindt zijn oorsprong in Hatha yoga en omvat klassieke yogahoudingen (asana’s), ademhalingstechnieken (pranayama), handgebaren (mudras), positieve affirmaties, heldere visualisaties en krachtige reeksen van houdingen die vloeiend en toch dynamisch uitgevoerd worden.

Yoga Nidra

Yoga van de slaap; een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt.

Tantra yoga

Onzelfzuchtige intimiteit tussen mensen; bij tantra yoga gaat het voornamelijk over meditatie, pranayama, bandha’s, mudra’s en asana’s. 

Naast de traditionele yogavormen zijn er yogavormen bijgekomen die specifiek gericht zijn op het fysieke, mentale of herstellende aspect.  Deze wat nieuwere yogavormen zijn vaak verder ontwikkeld door bekende yoga docenten, die hun naam verbonden hebben aan de yogavorm en specifiek aandacht geven aan bepaalde onderdelen van yoga. Dit zijn:

Ashtanga yoga           Docent: Sri Pattabhi Jois         

Energieke, dynamische en vloeiende stijl van yoga die bestaat uit 40 yogahoudingen, waarbij een bepaalde ademtechniek (Ujjayi) wordt gebruikt. Ashtanga vloeit, stroomt en ademt. Elke houding wordt op een vaste manier ingezet, volgehouden en afgesloten.

Iyengar yoga            Docent: B.K.S.  iYengar  

Fysiek en spiritueel gerichte yoga, met de nadruk op precisie, het in lijn brengen van houdingen (alignment), het lang aanhouden van de poses, het gebruik van hulpmiddelen als blokken en riemen en waarbij de docent corrigeert tijdens de les. 

Bikram yoga                Docent: Bikram Choudhury

Fysieke yogasoort, waarbij je elke les dezelfde 26 Hatha Yoga posities (in een vaste volgorde) uitvoert in een yogaruimte van ongeveer 40 graden Celcius.          

Yin yoga                       Docent: Paul Grilley

Yoga met een rustig karakter voor het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; dieperliggende spieren worden gerekt, posities worden langer vastgehouden. 

Anusara yoga              Docent: John Friend

Anusara yoga is een specifieke vorm van Hatha yoga die uit Amerika komt. Het is een yogastijl die zowel ingaat op de spirituele ontwikkeling van de beoefenaar als op het stroomlijnen van het lichaam om het soepel en sterk te maken. 

Kashmiryoga          Docent: Jean Klein

In de kashmiryoga wordt de nadruk gelegd op het werken met het tastgevoel in plaats van het met fysieke lichaam. Het wakkert diepere lagen van voelen aan en daardoor ook de diepere spanningslagen. 

Restorative yoga        Diverse docenten

Herstellende yoga, hier valt ook critical alignment onder. 

Welke yogavormen zijn er voor verschillende doelgroepen?

Maar we zijn er nog niet, want het aanbod is nog groter. Dit zijn voornamelijk yogavormen die gericht zijn op een specifieke doelgroep. De enorme hoeveelheid aan yogahoudingen (asana’s) worden bij deze vormen afgestemd aan de wensen van de doelgroep.     

 • Hot yoga
 • Vinyasa yoga
 • Vijf Tibetanen (vijf hatha yoga achtige oefeningen)     
 • Aerial yoga
 • Zwangerschapsyoga
 • Poweryoga
 • Pranayama ademhalingsoefening 
 • Stoelyoga
 • 60+ yoga
 • Kinderyoga
 • Yoga dans 

Eén ding staat vast: alle yogavormen bevorderen de gezondheid en welbevinden en dragen bij aan meer rust, balans en harmonie. Je hoeft niet lang yoga te doen om zelf te ervaren wat de impact is en hoe je door yoga te beoefenen zowel op fysiek, mentaal als emotioneel vlak verandert.

Wil je weten of een van deze yogavormen ook bij jou in de buurt wordt gegeven? Bekijk het hier: