Yogavormen

Acro yoga

Acro Yoga

Het speelse van acrobatiek, het fysieke van yoga en het contact en de ontspanning van een Thaise massage: dat is Acro Yoga. Je kan het niet vergelijken met een gewone yogales, omdat je bij Acro Yoga geen yoga houdingen doet. Daarbij doe je Acro Yoga nooit alleen, maar altijd samen. De focus ligt dus niet op jezelf en op je eigen yogamat, maar altijd op het geheel. Acro Yoga doe je met twee of drie personen, waarbij een ieder zijn of haar eigen rol heeft. Het gaat bij deze vorm van yoga om samenwerken en leren dat je op elkaar kunt vertrouwen. 

Wat is Acro yoga?

Als je ervoor kiest om Acro Yoga te gaan doen, kies je niet voor een gewone yogales. Acrobaat Jason Nemer en de vrouwelijke circusartiest Jenny Sauer-Klein leerden elkaar kennen in San Francisco. Door hun verleden in acrobatiek en hun liefde voor yoga gingen ze samen aan de slag om iets nieuws te proberen. Hieruit ontstond het AcroYoga. Bij deze vorm van yoga werk je altijd met twee anderen samen. Dit drietal wordt onderverdeeld in de base (basis), de flyer (de vlieger) en de spotter. Iedereen heeft dus een eigen rol, net zoals in het leven. De spotter zorgt ervoor dat het veilig is, controleert of alles goed gaat en assisteert als dit nodig is. De oefeningen die je doet, bestaan uit een combinatie van acrobatiek en yoga. Zo zal de base de flyer met zijn of haar voeten en handen in de lucht houden, de flyer zal proberen zo goed mogelijk in balans te blijven én te ontspannen. Voor de base vraagt dit om concentratie en vertrouwen, maar dit geldt ook voor de flyer en de spotter.  

Wat leer je van Acro yoga?

Werkelijk op onszelf en de ander durven te vertrouwen, dat vinden we niet altijd even makkelijk in het dagelijkse leven. Het mooie van Acro Yoga is dat je in de verschillende rollen leert om je over te geven, de focus van jezelf af te halen en te richten op de groep, waarbij je kan oefenen om vertrouwen in elkaar te krijgen. Je ervaart wat het betekent om in harmonie te zijn met elkaar, dat iedereen een even belangrijke rol heeft en dat we elkaar nodig hebben. Acro Yoga leert je ook om met focus en concentratie in het moment te zijn, af te stemmen op jezelf en anderen en goed aan te voelen wat er in het moment nodig is. Kan je duidelijke instructies geven en kan je ervoor zorgen dat de ander zich bij jou veilig voelt? Ten slotte leer je wat het betekent om te communiceren, want dat is essentieel tijdens een Acro Yoga les. Tijdens een les moet je vooral als flyer aangeven wat je nodig hebt. Is dit meer steun of wil je meer losgelaten worden? Bij Acro Yoga gaat het om observeren, luisteren en voelen. Kortom, allemaal geweldige lessen die we allemaal kunnen toepassen in ons dagelijkse leven.

Wist je dat…

Arco Yoga ook wel therapeutisch vliegen wordt genoemd? 

Wat biedt Acro Yoga?

Behalve de hierboven genoemde lessen en veel plezier, heeft Acro Yoga nog meer voordelen:

  • Speelsheid
  • Uitdaging
  • Aanraking
  • Vertrouwen
  • Samenwerken
  • Communiceren
  •  Dynamisch
  •  Een gevoel van vrijheid

Voor wie is Acro Yoga?

Heb je een achtergrond in gymnastiek of acrobatiek, dan is Acro Yoga zeker iets voor jou. Vanwege de combinatie van ontspanning en speelse bewegingen is dit een yoga die in principe iedereen kan doen, het is maar net waar je naar op zoek bent. Acro Yoga helpt bij het opbouwen van kracht, lenigheid en vertrouwen, en is een yogavorm die je samen met een dierbare kan doen. De verschillende houdingen kunnen er wellicht wat spannend uitzien, maar tijdens de les wordt alles uitgelegd en kun je op je eigen tempo aan de slag.