Yogavormen

Ademhaling Yoga

Yoga ademhaling

Ademhalen: we doen het de hele dag, én nacht, ook als we druk met iets anders bezig zijn. Hoe vaak ben jij je bewust van je ademhaling? Per dag ademen we zo’n 8.000 tot wel 29.000 keer, afhankelijk van je gemiddelde ademhaling per minuut. Het leven is een constante beweging, van eb en vloed, van zon en maan, van leven en dood, van dag en nacht, en van de in- en uitademing. Bij alle yogavormen is de ademhaling een van de belangrijkste onderdelen, en zo zou het ook in ons dagelijkse leven mogen zijn. Onze ademhaling heeft een invloed op ons fysieke en mentale welzijn. Het is belangrijk om je eigen adem te halen, en niet die van een ander. Yoga kan je hierbij helpen.

Bewust worden van je adem door yoga

Ademen is een voorwaarde om te leven. Toch staan we er maar heel weinig bij stil. Vaak zit onze ademhaling heel hoog, ademen we heel snel en oppervlakkig, of houden we als een situatie spannend is onze adem in. Meestal doet onze buik niet eens mee. Tijdens de vele verschillende yogavormen leer je ademhalingstechnieken die je helpen om dieper in een specifieke yogahouding te komen en daarmee vanuit meer contact met je lichaam te leven. Je kunt de yogahoudingen nog zo mooi uitvoeren, maar als je geen aandacht besteedt aan de ademhaling, ben je geen yoga aan het doen. Onze ademhaling laat op een eerlijke manier zien hoe het met ons gaat en hoe we ons voelen, net als ons lichaam dat doet.

Pranayama

Een belangrijk onderdeel binnen de yoga traditie is de pranayama. Pranayama is Sanskriet, Prana betekent levensenergie en Ayama betekent beheersing/controle. Van oorsprong is de Pranayama ademhaling bedoeld om meer levensenergie te krijgen en prana te sturen. Prana wordt ook wel de vitale levensenergie genoemd. Volgens de yoga filosofie staat de ademhaling in verbinding met de levensenergie. Je kunt door je ademhaling meer energie krijgen en deze sturen. Er zijn verschillende soorten oefeningen, sommigen geven je energie een boost, andere werken kalmerend. Ze kunnen hierdoor een bijdrage leveren aan zowel je fysieke als mentale gezondheid. Er zijn een aantal verschillende oefeningen, maar over het algemeen houd je je tijdens Pranayama bezig met de tijdsduur die een in- of uitademing duurt, het tijdelijk vasthouden van de adem en het gebruik van het middenrif. 

Uijayi Yoga ademhaling

Binnen de Yoga is je ademhaling je centrale punt waar je je op focust. Er worden verschillende ademhalingstechnieken gebruikt tijdens yogalessen, waarbij de rode draad is dat je diep vanuit het bekken ademhaalt. Het is belangrijk dat de gehele inhoud van de longen wordt gebruikt. Een bekende ademhaling tijdens de yoga is de Ujjayi Yoga ademhaling. Deze kun je gebruiken tijdens je yoga sessie, maar je kunt hem ook afzonderlijk oefenen, of zelfs deze ademhaling gebruiken als meditatievorm. Hierbij adem je in en uit door de neus, waarbij je probeert je luchtpijp onder in de keel heel lichtjes samen te spannen. Hierdoor ontstaat een geluid dat klinkt als de oceaan. Deze ademhaling heeft zowel een activerende als kalmerende werking.

Voordelen van een goede ademhaling

Als je niet goed ademhaalt, kan dit gevolgen hebben voor je bloeddruk, waarbij je je spieren aanspant, met name in je nek en schouders, en je hartslag omhoog gaat. Je raakt sneller gestrest, omdat je ademhaling en je zenuwstelsel invloed op elkaar hebben. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn/worden van je ademhaling en het beoefenen van yoga helpt je hierbij. Dit zijn de voordelen van een goede ademhaling:

  • Meer energie
  • Betere gemoedstoestand (minder prikkelbaar)
  • Betere nachtrust
  • Minder stress (door meditatie)
  • Je kan beter bij jezelf blijven
  • Lagere bloeddruk
  • Betere spijsvertering
  • Gezonde longen
  • Ben blij hart