Yogavormen

Hatha yoga

Hatha Yoga

Hatha yoga is een wat rustigere, milde fysieke vorm van yoga. In de naam Hatha komen de Sanskriet woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie (het mannelijke), de maan staat voor het innerlijke, voor verstilling (het vrouwelijke). In Hatha yoga komen deze twee tegengestelde bewegingen, die niet zonder elkaar kunnen in het leven, samen. Hatha yoga is de meest voorkomende fysieke yogavorm in het Westen en als er over yoga gesproken wordt, bedoelt men vaak deze vorm van yoga. Hatha yoga is een fysieke yoga variant die voor het grootste deel uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama) bestaat. Hierbij gaat het vooral om niet-bewegende asana’s, wat betekent dat je niet snel in en uit een houding springt. Ben je altijd gehaast en heb je last van stress? Dan is deze yoga zeker iets voor jou. 

Bij yoga gaat het om bewustzijn, en zo ook bij Hatha yoga. Door je concentratie en adem naar specifieke punten in je lichaam te verplaatsen, breng je daar bewustzijn. Met Hatha yoga ontwikkel je lenigheid, kracht, zachtheid en uithoudingsvermogen. En niet geheel onbelangrijk in onze huidige maatschappij, het reduceert stress. Je hebt er veel profijt van in je dagelijks leven. Het verbetert de ademhaling, coördinatie, concentratie en balans. Iedere les is anders bij Hatha yoga. De lessen nodigen uit tot zelfonderzoek, bevorderen creativiteit en je word je bewuster van de intelligentie van je lichaam.

Hatha is een yogavorm zonder een duidelijke oprichter of goeroe. Daardoor is het open en toegankelijk voor iedereen en een vorm van yoga die veel mensen aanspreek, ook als je nog wat huiverig bent. De eerste duidelijke bron is het vijftiende-eeuwse document Hatha yoga pradipika, dat nog steeds de bijbel van de yoga wordt genoemd. Swami Swatmarama beschrijft hierin het pad naar de allerhoogste, ‘koninklijke’ yoga. In dit geschrift werkt hij een compleet systeem van houdingen en ademhaling uit. Elke houding bestaat uit vier ‘momenten’.

De vier momenten van elke houding in Hatha yoga

Elke houding in Hatha yoga kan je onderverdelen in vier momenten:

 1.     De voorbereiding: je neemt een neutrale houding aan en richt je aandacht op dit moment. Je ademt in en uit.
 2.     Aannemen: op een vloeiende, natuurlijke wijze beweeg je je naar de houding. Het gaat hierbij om de ervaring en de kwaliteit waarin je je beweegt, niet om het eindresultaat.
 3.     Aanhouden: je blijft enige tijd in de houding, met de focus op je adem, de spanning over je spieren verspreidt. Je blijft alert, in het hier en nu.
 4.     Waarneming: in een rusthouding observeer je wat de uitwerking van de houding is. Hoe voelt je lichaam? Meestal herhaal je asana’s, waardoor je je steeds beter kunt concentreren. Hierdoor wordt het een houding van lichaam en geest.

Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Hatha yoga in het Westen geïntroduceerd. In Nederland voornamelijk door mensen die vanuit Indonesië terugkeerden naar hun moederland.

Hatha yoga als basis voor vele andere yogavormen

De meeste moderne yoga vormen zijn een aftakking van Hatha yoga. Ook al lijken ze verschillend, zoals Power yoga, Ashtanga Yoga en Iyengar yoga, het zijn allemaal vormen van yoga gebaseerd op het fysieke aspect en zijn allemaal afgeleid van het oorspronkelijke Hatha yoga. Door Hatha yoga te beoefenen, breng je lichaam, geest en energie in balans. In plaats van het proberen te controleren van de mind, focust Hatha Yoga zich meer op het controleren van prana. Onze levensenergie, ook wel prana genoemd, en onze geest zijn met elkaar verbonden. Als de een verstoord is, is de ander dit ook. Hatha yoga beoefenaars zijn van mening dat er makkelijker te werken valt met prana (o.a. ademhaling) dan met de geest.

Voordelen van Hatha yoga

Net als alle andere yogavormen biedt ook Hatha yoga veel voordelen. We hebben ze op een rijtje gezet:

 • Bevordert de spijsvertering en de stofwisseling
 • Verbeteren van kracht en uithoudingsvermogen
 • Betere beheersing over je mind
 • Vermindert stress
 • Leert om te onthaasten
 • Gunstig effect op het zenuwstelsel, klieren en andere organen
 • Versoepeling van het lichaam, zoals spieren en gewrichten
 • Diepe ontspanning
 • Zelfinzicht en bewustwording

Voor wie is Hatha Yoga geschikt?

Hatha yoga is een klassieke vorm van yoga, voor iedereen: jong of oud, met of zonder ervaring of klachten. Je werkt altijd binnen je eigen mogelijkheden en leert goed je grens aan te geven. Hatha Yoga is een complete vorm van yoga, die zich richt op de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van ons bestaan. Hatha yoga lessen zijn gevarieerd en zorgvuldig opgebouwd met een diepgaande eindontspanning als afsluiting van de yogales.

Ben je op zoek naar een yogaschool bij jou in de buurt? Samgaia helpt je graag bij het vinden van een Hatha yoga les. Klik hier voor een yoga vestiging bij jou in de buurt.