Yogavormen

Hot Yoga

Hot Yoga - Yoga bij 40 graden

Met het Nederlandse klimaat is hot yoga een welkome yoga vorm, die steeds meer mensen omarmen. Je zou het de nieuwste rage in yogaland kunnen noemen, waarbij er samen gezweet wordt in een ruimte van soms tot wel 40 graden. Ja, je leest het goed, je hoeft niet meer naar Azië voor de warmte. Steeds meer yogascholen bieden hot yoga aan, wat met name in de herfst en winter een fijne ondersteuning is. Hot yoga is een verzamelnaam voor alle soorten yoga in een verwarmde ruimte. De aangename verhoogde temperatuur in de zaal kan de fysieke vormen van yoga ondersteunen; door de verwarmde spieren ervaar je meer ruimte om een houding dieper te ervaren. Houd je van zweten en wil je op een snelle manier van je afvalstoffen af? Dan is hot yoga zeker iets voor jou.

Yoga komt oorspronkelijk uit India, een land waar het behoorlijk warm kan zijn. Bij hot yoga wordt dezelfde warmte gecreëerd. Wel zo makkelijk, want dit betekent dat we niet het vliegtuig hoeven te pakken om yoga in de warmte te beoefenen. Je vraagt je wellicht af waarom je in hemelsnaam in een verwarmde ruimte yoga zou doen. Nou, daar zijn veel redenen voor. De ruimte is meestal verwarmt tussen de 28 en 40 graden en heeft een vochtigheid van rond 40 procent. Hoewel je even zal moeten wennen, voelt 28 graden voor de meesten van ons vrij comfortabel aan. Bij 32 graden wordt het al een stuk heter, dus even wennen, en bij 36 of 40 graden is het meteen zweten geblazen, zoals bij Bikram Yoga. Bij deze vorm van hot yoga beoefen je 26 houdingen.

Tijdens koude winterdagen is hot yoga een welkome afleiding, maar eigenlijk heeft hot yoga tijdens alle seizoenen veel voordelen. De warmte verhoogt de bloedtoevoer naar de spieren zodat deze soepeler worden, het verhoogt je hartslag en stofwisseling, waardoor je bloedvaten flexibeler worden en je lichaam verbrandt meer calorieën. Draag je iets te veel kilo’s met je mee en wil je afvallen? Dan is hot yoga zeker de moeite waard.

Nog meer voordelen van hot yoga…

Net als andere vormen van yoga bouw je bij hot yoga spierspanning op. Een extra voordeel is dat je door het beoefenen van yoga in de warmte je lymfatisch systeem verbetert. Je krijgt een betere conditie dan bij het beoefenen van dezelfde vorm van yoga in een gewone niet verwarmde ruimte. Het beoefenen van yoga in een verwarmde ruimte is zeer intensief. De hitte zal ervoor zorgen dat je hart sneller gaat kloppen om je lichaam af te koelen. En een hogere hartslag betekent een betere cardiotraining dan in een gewone niet verwarmde ruimte. En deze ruimtes kunnen soms best fris aanvoelen, met name tijdens de wintermaanden.

Ik ben een beginner. Is hot yoga iets voor mij? 

Hot yoga is zeker geschikt voor beginnende yoga beoefenaars. Door de warmte worden je spieren flexibeler en kan je vaak meer uit je yogales halen dan bij een gewone yogales. Het is uiteraard even wennen aan de warmte en als je nog nooit yoga hebt gedaan, is het raadzaam om eerst de bekendste yogahoudingen door te nemen. Je kan ook eerst een normale yogales volgen, om vervolgens een keer een hot yoga les bij jou in de buurt te doen. Hot yoga is voor iedereen geschikt, en in het bijzonder voor senioren die nog actief sporten. Hot yoga is een prima ondersteuning om blessures te voorkomen. Dus ben je een fanatiek sporter? Dan is het zeker aan te raden om een keer een hot yogales te doen. Met name in de winter komen er vaker blessures voor, doordat het onderliggende weefsel van de kleinere spiergroepen inactief blijft. Mensen met reuma of fibromyalgie vinden hot yoga vaak prettig, omdat je minder snel blessures krijgt. Daarnaast leer je hoe je met behulp van je ademhaling je geest kunt kalmeren, en anders kunt omgaan met stressvolle situaties.

Bij hot yoga heeft meditatie iets minder de focus, maar in combinatie met andere sporten of yogavormen is het een ondersteunende en mooie aanvulling. Ben je een stijve hark? Geen enkel probleem. Hot yoga kan je goed helpen om flexibeler te worden.

Wat moet ik aan bij hot yoga?

Doordat de ruimte bij hot yoga heet is, wil dit niet zeggen dat je zo min mogelijk kleding aan moet. Minder kleding lijkt comfortabeler, maar het tegendeel is waar. Dat komt omdat je grip wil houden tijdens de verschillende houdingen. Een zweterige huid helpt daar niet bij. Daarom is het verstandig om een yoga legging te dragen. Vrouwen kunnen hier een sportbeha en een strakke sporttop dragen. Mannen kunnen een short dragen met een tanktop.

Wil je een keer een hot yoga les bij jou in de buurt doen? Samgaia helpt je graag verder. Klik hier om te kijken welke yogaschool hot yoga aanbiedt en wie weet sta je vanavond zwetend in een verwarmde ruimte.